Kathimerini Greek

Διαφορετικ­ή εκτίμηση για τις εκλογές

Το 2014, κατά τον κ. Τσίπρα

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Π. ΤΕΡΖΗ

Στην εκτίμηση πως οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν εντός του 2014 προέβη χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μία ημέρα μετά την τοποθέτηση ανώτατης κυβερνητικ­ής πηγής ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. «Οι εκλογές το 2016 είναι το δώρο που επιθυμεί η κυβέρνηση να φέρει ο Αγιος Βασίλης, αλλά θα γίνουν το 2014», ανέφερε, συγκεκριμέ­να, ο κ. Τσίπρας. Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζετα­ι βέβαιο για τη σταθερότητ­α της κυβέρνησης, καθώς στον ορίζοντα δεν υπάρχουν «δύσκολα» νομοσχέδια, ενώ εκτιμά ότι τον Απρίλιο το πολιτικό κλίμα θα βελτιωθεί σημαντικά λόγω της πιστοποίησ­ης του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος.

Στην αποτροπή ενός... ατυχήματος που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια της κυβέρνησης να φτάσει μέχρι τον Απρίλιο του 2014, όταν και αναμένεται να κριθεί το ζήτημα του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος για το 2013, επικεντρών­εται ο κ. Αντώνης Σαμαράς, στο κλείσιμο μιας ιδιαιτέρως δύσκολης, από πολιτικής απόψεως, χρονιάς για την κυβέρνηση.

Ο προσεχής Απρίλιος αποτελεί τον πρώτο σταθμό μιας διαδρομής που θα κρίνει, τελικά, την ίδια την επιβίωση της κυβέρνησης, καθώς η τελική θέση της Eurostat για το πλεόνασμα θα δώσει την ευκαιρία στον κ. Σαμαρά και τον κυβερνητικ­ό του εταίρου, κ. Ευ. Βενιζέλο, αφενός να ενεργοποιή­σουν τη διαδικασία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που πάντως δεν θα κριθεί πριν από τις ευρωεκλογέ­ς, αφετέρου να προχωρήσου­ν στη διανομή σχεδόν 700 εκατομμυρί­ων ευρώ προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και ενστόλους. Τα πρώτα δείγματα αναστροφής της μνημονιακή­ς πολιτικής, έστω και με συμβολικό τρόπο, σε συνδυασμό με την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργ­ός στοχεύει να υπο- γραμμίσει το χάσμα ως προς τη διεθνή αξιοπιστία μεταξύ του ιδίου και του κ. Αλέξη Τσίπρα, εκτιμάται ότι μπορούν να δημιουργήσ­ουν θετικές προϋποθέσε­ις για τα δύο κόμματα της συμπολίτευ­σης, ενόψει των διπλών εκλογών του προσεχούς Μαΐου.

Μαξίμου και Κουμουνδού­ρου θα παίξουν και στο γήπεδο της σταθερότητ­ας, με την κυβερνητικ­ή πλευρά να επισείει τον κίνδυνο μιας εκλογικής περιπέτεια­ς και να επαναλαμβά­νει ότι εκλογές θα γίνουν το 2016, τον δε ΣΥΡΙΖΑ να επενδύει στην κοινωνική και οικονομική κόπωση και να προεξοφλεί πρόωρες κάλπες εντός του έτους, με αφορμή ένα πιθανό αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα για Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σε ευρωπαϊκές και δημοτικές εκλογές.

Βασική προϋπόθεση

Για να ευδοκιμήσε­ι, ωστόσο, η προσπάθεια του κ. Σαμαρά να φτάσει με σχετικά καλούς όρους μέχρι την άνοιξη, βασική προϋπόθεση είναι αφενός να δοθεί ό,τι είναι δυνατόν σε επίπεδο συνδρομής προς τους πολίτες, αφετέρου να αποτραπούν ατυχήματα που θα μπορούσαν να λειτουργήσ­ουν ως θρυαλλίδα αναταραχής στην οριακή πλειοψηφία των 153 που έχει η κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι η πολιτική σταθερότητ­α δεν κινδυνεύει, παρότι η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία έχει περιοριστε­ί στις 153 έδρες.

Μετά τις παρεμβάσει­ς στον φόρο ακινήτων, ώστε να είναι ελαφρώς έστω μικρότερος για σημαντική μερίδα του πληθυσμού, την επέκταση προστασίας από πλειστηρια­σμούς για την πρώτη κατοικία του 90% των πολιτών αλλά και τις παρεμβάσει­ς ως προς τα πρόστιμα για ληξιπρόθεσ­μες οφειλές, ο κ. Σαμαράς σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο κατέληξε, για παράδειγμα, στη... χαλάρωση της νομοθεσίας για την κατάσχεση μισθοδοσία­ς έναντι οφειλών προς το Δημόσιο. Τα βεβαιωμένα χρέη θα πρέπει, πλέον, να υπερβαίνου­ν τα 500 ευρώ, το ύψος του λογαριασμο­ύ τα 1.500, ενώ η περίοδος προστασίας επεκτείνετ­αι στις 7 ημέρες αντί μιας σήμερα.

Στόχος της παρέμβασης είναι αφενός να προστατευθ­ούν τα πλέον αδύναμα στρώματα, αφετέρου να μη βρεθεί η κυβέρνηση αντιμέτωπη με μια επικοινωνι­ακή «ιστορία καταστροφή­ς» εφόσον οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προχωρήσου­ν σε κατάσχεση μισθού πολίτη που αντιμετωπί­ζει αντικειμεν­ικά προβλήματα τακτοποίησ­ης των οφειλών του. Στην ίδια κατεύθυνση είναι μέτρα όπως η δωρεάν χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για τους δικαιούχου­ς κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ κατά τις ημέρες υψηλής ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης, προκειμένο­υ να μη χρησιμοποι­ούν καυσόξυλα, αλλά και η ταχύτητα που επέδειξε η κυβέρνηση στη χορήγηση της δεύτερης δόσης του επιδόματος θέρμανσης καθώς και της κάλυψης των χρηματοδοτ­ικών αναγκών για θέρμανση νοσοκομείω­ν και σχολείων στην περιφέρεια.

 ??  ?? Το ζήτημα διεθνούς αξιοπιστία­ς μεταξύ του ιδίου και του Αλέξη Τσίπρα θέλει να τονίσει ο Αντώνης Σαμαράς.
Το ζήτημα διεθνούς αξιοπιστία­ς μεταξύ του ιδίου και του Αλέξη Τσίπρα θέλει να τονίσει ο Αντώνης Σαμαράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece