Kathimerini Greek

Κομισιόν: Η Ελλάδα έπραξε ό,τι έπρεπε για το ασφαλιστικ­ό

- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΨΙΝΗ

Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμί­σεις για το ασφαλιστικ­ό αναγνωρίζε­ι έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μεταξύ αυτών και η σύνδεση των ορίων ηλικίας συνταξιοδό­τησης με το προσδόκιμο ζωής. Με βάση αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2030, το όριο ηλικίας συνταξιοδό­τησης θα είναι τα 67 έτη.

Αύξηση της πραγματική­ς ηλικίας συνταξιοδό­τησης στο 68ο έτος αλλά... από το έτος 2030 προβλέπει για την Ελλάδα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «την αξιολόγηση των οικονομικώ­ν και δημοσιονομ­ικών επιπτώσεων από τη σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδό­τησης και των συνταξιοδο­τικών παροχών για την αύξηση της μακροζωίας». Επί του παρόντος, όμως, η Ελλάδα εντάσσεται στις χώρες που προχώρησαν στις αναγκαίες μεταρρυθμί­σεις οι οποίες την εντάσσουν στη μεγάλη ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες υπάρχει σύγκλιση των ορίων συνταξιοδό­τησης. Υπενθυμίζε­ται ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί νομοθετικά να προσαρμόζε­ι την ηλικία συνταξιοδό­τησης ανάλογα με τις τάσεις αύξησης στο προσδόκιμο ζωής. Σε αυτήν την αρχή βασίστηκε και η τελευταία μεταρρύθμι­ση. Από αυτόν τον κανόνα εξαιρούντα­ι λόγω καθυστερήσ­εων μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία (για το 2011) της έκθεσης και τις δη- μογραφικές προβολές έως και το 2060, διαμορφώνε­ται η εξής εικόνα για την Ελλάδα:

• Η πραγματική ηλικία συνταξιοδό­τησης στην Ελλάδα για μεν τους άνδρες ήταν το 2011 στην ηλικία των 62 ετών και 5 μηνών, για δε τις γυναίκες στην ηλικία των 62 ετών και 4 μηνών.

• Το 2030 η αντίστοιχη ηλικία θα είναι 63ο έτος και 1 μήνας για τους άνδρες και 62ο έτος και 9 μήνες για τις γυναίκες.

• Το γενικό, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας όριο ηλικίας συνταξιοδό­τησης (το 2010) ήταν το 65ο έτος και θα αυξηθεί και για τα δύο φύλα στο 68ο έτος το 2030. Το 2060 το όριο θα έχει αυξηθεί στο 70ό έτος και 7 μήνες.

• Οι αυξήσεις αυτές ακολουθούν τη βελτίωση του προσδόκιμο­υ ζωής. Σήμερα για την ηλικία των 65 ετών το προσδόκιμο ζωής είναι 18 χρόνια για τους άνδρες και 20 χρόνια και 3 μήνες για τις γυναίκες. Τα έτη αυξάνονται σε 19,9 και 22,2 το 2030 και σε 22,6 και 24,6 αντιστοίχω­ς για άνδρες και γυναίκες το 2060.

Στην πραγματικό­τητα όμως και σε ό,τι αφορά τη χρονική περίοδο μέχρι το έτος 2020 οι αλλαγές -με όρους στατιστικο­ύςδεν φαίνονται σημαντικές, καθώς δεν μειώνεται το ποσοστό της ενήλικης ζωής σε περίοδο συνταξιοδό­τησης. Δηλαδή και το από το 2011 έως και το 2030, οι Ελληνες -βάσει των προβολώνθα συνεχίσουν να περνούν το 1/4 της της ενήλικης ζωής τους ως συνταξιούχ­οι. Το ποσοστό αυτό βάσει των σεναρίων κυμαίνεται από 25%-30% και αυξάνεται κατά 2% μόνο το 2060. Μεγαλύτερη (27%-34%) είναι η περίοδος για τις γυναίκες.

Πάντως, για όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. το όφελος για τις συνταξιοδο­τικές δαπάνες του Δημοσίου από τη σύνδεση των ορίων συνταξιοδό­τησης με το προσδόκιμο ζωής θα αποτυπωθεί από το έτος 2030 και μετά.

Υπενθυμίζε­ται ότι μετά το 2007 ξεκίνησε ένα νέο κύμα συνταξιοδο­τικών προσαρμογώ­ν σε πολλά από τα κράτη-μέλη. Στην Ελλάδα από το 2012 το γενικό όριο συνταξιοδό­τησης είναι στο 67ο έτος της ηλικίας. Από το 2021 και για κάθε τριετία αναμένεται νέα προσαρμογή βάσει του προσδόκιμο­υ ζωής.

 ??  ?? Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί νομοθετικά να προσαρμόζε­ι την ηλικία συνταξιοδό­τησης ανάλογα με τις τάσεις αύξησης στο προσδόκιμο ζωής.
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί νομοθετικά να προσαρμόζε­ι την ηλικία συνταξιοδό­τησης ανάλογα με τις τάσεις αύξησης στο προσδόκιμο ζωής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece