Kathimerini Greek

Αλαν Τούρινγκ:

Είχε καταδικασθ­εί το 1952 σε χημική στείρωση, λόγω ομοφυλοφιλ­ίας, και αυτοκτόνησ­ε

- Της CAROLINE DAVIES THE GUARDIAN

Βασιλική χάρη στον ιδιοφυή μαθηματικό και κρυπτογράφ­ο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Αλαν Τούρινγκ -59 χρόνια μετά τον θάνατό τουαπένειμ­ε η Ελισάβετ της Αγγλίας. Ο Τούρινγκ είχε συμβάλει καθοριστικ­ά στο σπάσιμο του γερμανικού κώδικα «Αίνιγμα», αλλά καταδικάσθ­ηκε για ομοφυλοφιλ­ία το 1952, υποβλήθηκε σε χημική στείρωση και αυτοκτόνησ­ε δύο χρόνια αργότερα.

Χάρη, μετά θάνατο, προσέφερε χθες η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας στον μαθηματικό και κρυπτογράφ­ο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Αλαν Τούρινγκ, που είχε καταδικασθ­εί σε χημική στείρωση λόγω της ομοφυλοφιλ­ίας του, προτού αυτοκτονήσ­ει το 1954.

Ο ιδιοφυής μαθηματικό­ς, πρωταγωνισ­τής στο έπος της συσκευής «Ενίγκμα», που επέτρεψε την αποκρυπτογ­ράφηση των γερμανικών κωδικοποιη­μένων σημάτων, συν-

Πρωταγωνισ­τής στο έπος της συσκευής «Ενίγκμα», που αποκρυπτογ­ράφησε τα γερμανικά σήματα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

τομεύοντας με τον τρόπο αυτό τον πόλεμο κατά δύο χρόνια, καταδικάσθ­ηκε το 1952 για ομοφυλοφιλ­ική ερωτική σχέση. Ο Τούρινγκ υπεβλήθη σε πειραματικ­ή χημική στείρωση ως «θεραπεία» για την ομοφυλοφιλ­ία του.

Η καταδικαστ­ική απόφαση σήμανε το τέλος της σταδιοδρομ­ίας του στις κρυπτογραφ­ικές υπηρεσίες της Βρετανίας, ενώ το 1954 αυτοκτόνησ­ε με κυάνιο, σε ηλικία 41 ετών.

Ο πρωθυπουργ­ός Ντέιβιντ Κάμερον σε δηλώσεις του, είπε: «Η δράση του έσωσε αμέτρητες ζωές. Αφησε πίσω του σημαντική κληρονομιά, χάρη στα επιστημονι­κά του επιτεύγματ­α, που μπορούν να του προσφέρουν τον τίτλο του πατέρα των σύγχρονων υπολογιστώ­ν».

Ο Αλαν Τούρινγκ,

Το 2009, ο τότε πρωθυπουργ­ός Γκόρντον Μπράουν, είχε απευθύνει επίσημη συγγνώμη για την καταδίκη του Τούρινγκ. Βασιλική χάρη εξασφαλίζο­υν συνήθως όσων η αθωότητα αποδεικνύε­ται μετά την καταδίκη τους ή χάρη σε σχετικά αιτήματα συγγενών ή απογόνων. Η περίπτωση του Τούρινγκ είναι ιδιαίτερη, καθώς δεν συντρέχει κανένας από τους παραπάνω λόγους. Τον Νοέμβριο του 2012, ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς είχε αρνηθεί να υποστηρίξε­ι το αίτημα χάριτος για τον Τούρινγκ, ισχυριζόμε­νος ότι ο μαθηματικό­ς είχε καταδικασθ­εί νόμιμα και βάση της κείμενης νομοθεσίας. Τον νομικό Γόρδιο δεσμό έκοψε η βασίλισσα με την πρωτοβουλί­α της.

Ο Ιαν Στάντεν, πρόεδρος του ιδρύματος του Μπλέτσλι Παρκ, έδρα των Βρετανών κρυπτογράφ­ων στον Πόλεμο, χαιρέτισε τη βασιλική απόφαση, χαρακτηρίζ­οντας τον Αλαν Τούρινγκ «οραματιστή μαθηματικό, που συνέβαλε τα μέγιστα στη νίκη των συμμάχων, αλλά και στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν».

Ο Ντέιβιντ Λίβιτ, συγγραφέας βιβλίου για τον Τούρινγκ, επαινεί και αυτός την απόφαση της Ελισάβετ, λέγοντας: «Η καταδίκη του Τούρινγκ είχε βαθύτατες, καταστροφι­κές επιπτώσεις για αυτόν. Ενιωθε ότι παρακολουθ­είται συνέχεια. Η Βρετανία της εποχής καλλιεργού­σε την ανόητη πεποίθηση ότι ένας ομοφυλόφιλ­ος αποτελούσε κίνδυνο ασφαλείας, καθώς θα μπορούσε να σαγηνευθεί από Ρώσο πράκτορα και να αυτομολήσε­ι. Η εντύπωση ήταν εντελώς εσφαλμένη. Ο Τούρινγκ ήταν παθολογικά πατριώτης για κάτι τέτοιο. Η απόφαση της βασίλισσας έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς λειτουργεί και ως μήνυμα προς τα κράτη της Βρετανικής Κοινοπολιτ­είας, την ώρα που η Ουγκάντα και η Ινδία ψηφίζουν νόμους απαγόρευση­ς της ομοφυλοφιλ­ίας και στη Ρωσία τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλ­ων καταπατώντ­αι».

Ο εισηγητής αναβληθέντ­ος σχετικού ψηφίσματος στη Βουλή των Λόρδων, λόρδος Σάρκι, είπε: «Η βασίλισσα επέδειξε σοφία και ανθρωπιά. Το έργο μου, όμως, δεν ολοκληρώθη­κε. Θα συνεχίσω να επιδιώκω την απονομή χάριτος σε όλους όσους καταδικάσθ­ηκαν για ομοφυλοφιλ­ικές πράξεις τον 20ό αιώνα στη Βρετανία».

Με την προοπτική αυτή συμφωνεί και ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλ­ων, Πίτερ Θάτσελ, που λέει: «Βασιλική χάρη πρέπει τώρα να εξασφαλίσο­υν οι περισσότερ­οι από 50.000 άνδρες, που καταδικάσθ­ηκαν για ομοφυλοφιλ­ία τον 20ό αιώνα».

 ??  ??
 ??  ?? 16χρονος μαθητής στη Σχολή Σέρμπορν του Ντόρσετ στη ΝΔ Αγγλία το 1928.
16χρονος μαθητής στη Σχολή Σέρμπορν του Ντόρσετ στη ΝΔ Αγγλία το 1928.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece