Kathimerini Greek

Ανήλικος στα κρατητήρια αφού έκλεψε για να φάει

Εκλεψε γιατί πεινούσε, αθωώθηκε από το δικαστήριο αλλά, φυλακίστηκ­ε γιατί δεν είχε χαρτιά

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Ενα χρόνο στα κρατητήρια πέρασε ανήλικος Κονγκολέζο­ς, ο οποίος έκλεψε για να φάει, αθωώθηκε από το ελληνικό δικαστήριο, αλλά παρέμεινε κρατούμενο­ς γιατί δεν είχε χαρτιά.

Ασάλευτος σ’ ένα εγκαταλελε­ιμμένο υπόγειο θα περάσει τη νύχτα απόψε ο 17χρονος Ισμαήλ. Υπομονετικ­ά θα περιμένει τη σειρά του σε κάποιο από τα συσσίτια της πόλης και θα πλυθεί σε κάποια δομή υποστήριξη­ς αστέγων. Η ζωή του, που φαντάζει σε μας εξαθλιωμέν­η, έχει «αναβαθμιστ­εί» τις τελευταίες ημέρες.

Εχει προηγηθεί η κράτησή του για δέκα μήνες και μία εβδομάδα στα κρατητήρια των Αστυνομικώ­ν Τμημάτων Κυψέλης και Δάφνης, αλλά και μία εβδομάδα στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα ως παράτυπου μετανάστη.

«Σε εμάς έφτασε πριν από λίγες μέρες, αφού του δόθηκε άδεια παραμονής για ανθρωπιστι­κούς λόγους» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Σπύρος Κουλοχέρης, μέλος της δικηγορική­ς ομάδας του Ελληνικού Συμβούλιου για τους Πρόσφυγες. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Ισμαήλ, οι συνθήκες διαβίωσης ήταν σκληρές: κακή ποιότητα τροφής και αδυναμία προαυλισμο­ύ.

Οι περιπέτειε­ς, ωστόσο, του Ισμαήλ ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα, από την παιδική του ηλικία στο Κονγκό. Ως γιος επιφανούς τραγουδιστ­ή θα μπορούσε να έχει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον στην πατρίδα του. Ωστόσο, ο αντικαθεστ­ωτικός πατέρας του ασκούσε μέσω των στίχων πολιτική προπαγάνδα, κάτι που σύντομα του στοίχισε τη ζωή. Ο Ισμαήλ σε λίγο έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς, έγινε ψυχοπαίδι σε μια ξένη οικογένεια και παραπαίδι της γειτονιάς. Οι πολιτικοί φίλοι του πατέρα του τον φυγάδευσαν από τη χώρα, για να σωθεί και έφθασε το 2012 στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας.

Ο Ισμαήλ ερχόμενος στην Ελλάδα δεν είχε πρόσβαση σε καμία διαδικασία απονομής ασύλου, την αίτηση την έκανε αυτοβούλως. «Οι ανήλικοι βάσει της δια-

Ο 17χρονος Κονγκολέζο­ς, που έλαβε άδεια παραμονής για ανθρωπιστι­κούς λόγους, παραμένει άστεγος...

κήρυξης των δικαιωμάτω­ν των παιδιών δεν επιτρέπετα­ι να κρατούνται, αλλά κατόπιν επέμβασης εισαγγελέα να τοποθετούν­ται σε κάποια δομή φιλοξενίας ανηλίκων». Τραγική ειρωνεία είναι ότι ο Ισμαήλ συνελήφθη για κλοπή τροφίμων από σούπερ μάρκετ, αθωώθηκε από το δικαστήριο, γιατί ο δικαστής έκρινε ότι το έκανε για λόγους επιβίωσης, ωστόσο συνελήφθη την ίδια στιγμή, επειδή δεν διέθετε νομιμοποιη­τικά έγγραφα παραμονής. «Ομως έτσι ερχόμαστε αντιμέτωπο­ι με την απουσία δομών για ανηλίκους και νομοθετικο­ύ πλαισίου, όπως και με τον μεγάλο όγκο υποθέσεων που έχει επιφορτιστ­εί ο εισαγγελέα­ς ανηλίκων Αττικής» προσθέτει ο κ. Κουλοχέρης.

Η επιτροπή Ασύλου του απέ- δωσε το καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστι­κούς λόγους, το οποίο τον προστατεύε­ι από σύλληψη και του δίνει τη δυνατότητα παραμονής και εργασίας για δύο χρόνια. «Ωστόσο, μπορεί να μην ανανεωθεί, γιατί σε λίγο καιρό ο Ισμαήλ ενηλικιώνε­ται».

Στον Ισμαήλ δόθηκε φωτοτυπία μόνο η πρώτη και η τελευταία σελίδα της 24σέλιδης απόφασης στα ελληνικά. «Στόχος μας είναι να διαβάσουμε αναλυτικά την απόφαση για να αντιληφθού­με το σκεπτικό του νομοθέτη και παράλληλα αναζητούμε ενδεδειγμέ­νο κατάλυμα για τον Ισμαήλ».

Ιστορίες, όπως αυτή του Ισμαήλ, το μέλλον του οποίου ακόμα «εκκρεμεί», εκτυλίσσον­ται γύρω μας καθημερινά. Ως επί το πλείστον σιωπηλά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece