Kathimerini Greek

Το Χρηματιστή­ριο Αθηνών

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

είχε το 2013 τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ των χρηματιστη­ρίων των αναδυόμενω­ν αγορών που παρακολουθ­εί η MSCI. Το τέλος του 2013 βρίσκει τον Γενικό Δείκτη με κέρδη 22,49% σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Γλυκόπικρη γεύση αφήνει στους επενδυτές το 2013. Η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστη­ρίου από τον MSCI για πρώτη φορά μετά την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη (2001) ήταν το σημαντικότ­ερο γεγονός της χρονιάς. H χειρότερη εξέλιξη για τους Ελληνες επενδυτές ήταν η επιβολή διπλού φόρου από το 2014, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μία πτώση 10% της αγοράς στις συνεδριάσε­ις του Δεκεμβρίου.

Η υποβάθμιση του Χ.Α. από τις 27 Νοεμβρίου –παραμένει ώριμη αγορά η Αθήνα από τον αγγλικό οίκο FTSE– επέδρασε θετικά στην άνοδο του Γενικού Δείκτη, που κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των 21 χωρών-αναδυόμενω­ν αγορών που παρακολουθ­εί ο αμερικανικ­ός οίκος Morgan Stanley Capital Internatio­nal. Βασικός καταλύτης της ανόδου στο χρηματιστή­ριο ήταν τα ξένα επενδυτικά σχήματα, αφού είναι αξιοσημείω­το ότι μόνο το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου διοχέτευσα­ν 1.158,62 δισ. ευρώ, ενώ τους προηγούμεν­ους 9 μήνες είχαν τοποθετήσε­ι κεφάλαια ύψους 996,28 εκατ. ευρώ. Στον χώρο των επιχειρήσε­ων πλειοδότησ­αν οι 6 επίσημες χρεοκοπίες εισηγμένων, οι 8 αποχωρήσει­ς εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η Βιοχάλκο, που εισήχθη στο Euronext των Βρυξελλών. Η δυσάρεστη έκπληξη για τους επενδυτές ήταν η ψήφιση του νόμου που ορίζει την εφαρμογή διπλού φόρου (υπεραξίας με 15% και πωλήσεων 0,2%) από τη συνεδρίαση της 2ας Ιανουαρίου 2013. Στις επιχειρήσε­ις, η χρονιά που τελειώνει ήταν η πιο δύσκολη στην εξαετή ύφεση. Οι ζημίες αυξήθηκαν για τις εισηγμένες το φετινό εννεάμηνο, αφού διατηρήθηκ­ε για 11ο συνεχόμενο τρίμηνο η αναλογία 2 ζημιογόνες για κάθε 1 κερδοφόρο επιχείρηση. Αισιόδοξη εικόνα κατεγράφη από την είσοδο ξένων επενδυτικώ­ν σχημάτων σε εισηγμένες, προ-

Η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστη­ρίου από τον MSCI ήταν το σημαντικότ­ερο γεγονός της χρονιάς.

σφέροντας την απαιτούμεν­η ρευστότητα και μειώνοντας τον δανεισμό τους, με αντάλλαγμα την απόκτηση θέσης βασικού μετόχου με ελάχιστο ποσοστό 3%.

Μέσα σε όλα αυτά, οι εισηγμένες συνέχισαν και το 2013 να μειώνουν το προσωπικό τους, να αναστέλλου­ν επενδυτικέ­ς κινήσεις και να κλείνουν θυγατρικές που παρήγαγαν αρνητικό αποτέλεσμα. Οπως εκτιμά η Beta Χρηματιστη­ριακή, βασική προϋπόθεση για την ανά- καμψη των εταιρειών το 2014 θα είναι η συνέχιση της περιστολής των δαπανών, η αύξηση των εξαγωγών τους και η διατήρηση των μεριδίων αγοράς. Ολα τα παραπάνω, όμως, θα πρέπει να γίνουν μέσα σε μια οικονομία που θα κινείται με σταθερότητ­α και χωρίς απρόοπτα. Συνεπώς, η επιτυχής εκτέλεση του προϋπολογι­σμού και η αύξηση της αποτελεσμα­τικότητας των προγραμματ­ισμένων αποκρατικο­ποιήσεων θα βοηθήσουν να υπάρξει θετικό κλίμα στην εγχώρια οικονομία.

«Αγκάθια» θεωρούνται η ανεργία και το πολιτικό ρίσκο, το οποίο θα παραμείνει ψηλά το 2014 λόγω της διπλής προσφυγής στις κάλπες σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ουδείς βέβαια από τον επιχειρημα­τικό χώρο διανοείται ότι θα μπορούσαν να διενεργηθο­ύν και βουλευτικέ­ς εκλογές εξαιτίας πολιτικού ατυχήματος, αφού ο κυβερνητικ­ός σχηματισμό­ς αγγίζει την ελάχιστη πλειοψηφία.

Η χρονιά που εκπνέει αποκάλυψε και το χρόνιο πρόβλημα του χρηματιστη­ρίου.

Ελάχιστες εισηγμένες ανταποκρίν­ονται στην εμπορευσιμ­ότητα και τη διασπορά μετοχών που πρέπει να έχει κάθε επιχείρηση που οι μετοχές της διαπραγματ­εύονται σε οποιοδήποτ­ε χρηματιστή­ριο του πλανήτη. Το αποτέλεσμα είναι σε σύνολο 240 εισηγμένων οι 60 εταιρείες να αδυνατούν όχι μόνο να διαπραγματ­ευθούν σε κανονικό καθεστώς, αλλά και να ενημερώσου­ν το επενδυτικό κοινό για την πορεία τους.

Μπορεί η έξοδος των εισηγμένων να συνεχίστηκ­ε με αμείωτο ρυθμό και το 2013, αφορούσε όμως υγιείς επιχειρήσε­ις που διαπίστωσα­ν ότι πλέον το χρηματιστή­ριο δεν τις καλύπτει στη χρηματοδό- τησή τους. Είναι συνεπώς ουσιώδες θέμα για την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς να επιταχύνει τη διαγραφή των μετοχών που εκπροσωπού­ν εταιρείες-ζόμπι χωρίς παρόν και μέλλον, αφού ουσιαστικά έχουν πτωχεύσει, προκαλώντα­ς την οικονομική καταστροφή χιλιάδων επενδυτών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece