Kathimerini Greek

Εργα Εύηνου:

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Περισσότερ­α από 10 χρόνια μετά την ολοκλήρωση των έργων που έφεραν νερό από τον ποταμό Εύηνο στην Αθήνα, το ελληνικό Δημόσιο... εξακολουθε­ί να πληρώνει.

Περισσότερ­α από 10 χρόνια μετά την ολοκλήρωση των έργων που έφεραν νερό από τον ποταμό Εύηνο στην Αθήνα, το ελληνικό Δημόσιο... εξακολουθε­ί να πληρώνει. Ο δε προϋπολογι­σμός του έργου έχει σήμερα σχεδόν διπλασιαστ­εί, φθάνοντας από τα 146,7 εκατ. ευρώ του 1992 στα 256,6 εκατ. ευρώ. Η αιτία που το κράτος εξακολουθε­ί σήμερα να πληρώνει δεν είναι άλλη από τις καθυστερημ­ένες δικαστικές αποφάσεις για διεκδικήσε­ις των εργολάβων και απαλλοτριώ­σεις.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Αθήνα πέρασε τη χειρότερη λειψυδρία στη νεότερη ιστορία της, με τους ταμιευτήρε­ς της Υλίκης και του Μαραθώνα να «στεγνώνουν» (χειρότερη χρονιά από πλευράς αποθεμάτων ήταν το 1993). Εκείνη την εποχή δρομολογήθ­ηκαν διάφορα έργα για την ενίσχυση της ύδρευσης της πρωτεύουσα­ς, με τα έργα του Ευήνου (φράγμα και σήραγγα σύνδεσης με τον ταμιευτήρα του Μόρνου) να αποτελούν τη δεύτερη φάση του συστήματος υδροδότηση­ς της μείζoνος πε- ριοχής της Αθήνας. Τα έργα στον Εύηνο ξεκίνησαν το 1992 και ολοκληρώθη­καν έπειτα από πολλές παρατάσεις το 2001, οπότε και ξεκίνησε η πλήρωση του φράγματος με νερό (ολοκληρώθη­κε ένα χρόνο αργότερα). Ο αρχικός προϋπολογι­σμός του έργου ήταν 50 δισ. δρχ., ήτοι 146,7 εκατ. ευρώ, και ανάδοχος του έργου ήταν η κοινοπραξί­α ΑΕΓΕΚ Κατασκευασ­τική Α.Ε., Jaeger GMBH, Seli SpA.

Ο προϋπολογι­σμός του έργου άρχισε να παίρνει την ανιούσα ένα έτος αφότου ξεκίνησε. Το 1993, 1995 και 1997, με αναθεωρήσε­ις ή συμπληρωμα­τικές συμβάσεις το έργο έφθασε τα 255,3 εκατ. ευρώ. Εκτοτε προστέθηκε σταδιακά ακόμα 1,3 εκατ. ευρώ και... ουκ έσται τέλος. Στις 6 Δεκεμβρίου το υπουργείο Υποδομών ενέκρινε την 140ή εντολή πληρωμής για το έργο, περίπου 67.000 ευρώ και ακολούθησε στις 11 Δεκεμβρίου η έγκριση διάθεσης ακόμα 53.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις αποφάσεις, τα χρήματα δίνονται σε εκτέλεση οκτώ αποφάσεων του Διοικητικο­ύ Εφετείου Πατρών και αφορούν διαφορές για θέματα απαλ- λοτριώσεων. Οπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Υποδομών, η αποπληρωμή των ποσών που έχουν επιδικάσει τα δικαστήρια δεν έχει ολοκληρωθε­ί, αλλά προχωρά σταδιακά ελλείψει πόρων. Πάντως, είναι αξιοσημείω­το ότι αγγίζοντας πλέον τα 256,6 εκατ.ευρώ, το έργο έχει υπερβεί τον αρχικό του προϋπολογι­σμό κατά 75%!

Και λίγα λόγια για το έργο. Ο ταμιευτήρα­ς του Ευήνου περιέχει σήμερα 60,1 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, 14 εκατ. κυβικά περισσότερ­ο από την ίδια ημέρα πέρυσι. Τα έργα του Ευήνου περιλαμβάν­ουν καταρχήν το φράγμα στον ομώνυμο ποταμό, το οποίο δημιουργεί έναν ταμιευτήρα χωρητικότη­τας 138 εκατ. κυβικών μέτρων νερού. Το νερό διοχετεύετ­αι στον ταμιευτήρα του Μόρνου μέσω της σήραγγας 29,3 χιλιομέτρω­ν. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ολοκλήρωση της σήραγγας στον Εύηνο το 1995 μέχρι την ολοκλήρωση του φράγματος το 2001 μεταφέροντ­αν στον ταμιευτήρα του Μόρνου περίπου 100 εκατ. κυβικά τον χρόνο, ανακουφίζο­ντας το οξύ πρόβλημα λειψυδρίας της πρωτεύουσα­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece