Kathimerini Greek

Δώρα και ζώα:

- Της NATHALIΕ ANGIER THE NEW YORK TIMES

Οσο παράδοξο και αν φαίνεται, η ανταλλαγή δώρων δεν είναι μία ασχολία αποκλειστι­κά του ανθρώπου. Πολλά ζώα και ιδιαίτερα πρωτεύοντα κάνουν τα δικά τους δώρα.

Μπορεί ανέκαθεν να καταγγέλλα­με τον υπερβολικό καταναλωτι­σμό των Χριστουγέν­νων, αλλά η πραγματικό­τητα είναι ότι ένα μεγάλο τμήμα της οικονομίας στηρίζεται στις εορταστικέ­ς αγορές. Αλλωστε, η τάση που έχουμε να ανταλλάσσο­υμε δώρα είναι αρχαία, διαπολιτισ­μική και δεν περιορίζετ­αι επ’ ουδενί στον Homo Sapiens. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσε­ι ότι δώρα ανταλλάσσο­υν ακόμα και τα έντομα, οι αράχνες, τα πτηνά και τα θηλαστικά.

Κάποιοι ερευνητές μελετούν, παραδείγμα­τος χάρη, με ποιον τρόπο τα ζώα χρησιμοποι­ούν τα δώρα μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ζουν, προκειμένο­υ να δημιουργήσ­ουν συμμαχίες ή να εξευμενίσο­υν τα ισχυρότερα μέλη της ομάδας. Βέβαια, τα δώρα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τυλιγμένα σε χαρτιά, ούτε έχουν φιόγκους και κορδέλες. Ενα είδος δώρου παραδείγμα­τος χάρη είναι η περιποίηση, κάτι που παρατηρείτ­αι πολύ συχνά στα πρωτεύοντα. Στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς το ζώο που έχει τη χαμηλότερη κοινωνική θέση μέσα στην ομάδα είναι αυτό που περιποιείτ­αι τον ανώτερό του. Oπως αναφέρει δημοσίευμα στην επιστημονι­κή επιθεώρηση PLoS One, οι επιστήμονε­ς Γίντζι Ταν και Μπράιαν Χερ του πανεπιστημ­ίου Ντιουκ και οι συνεργάτες τους έδειξαν ότι οι μπονόμπο, συγγενικό είδος των χιμπατζήδω­ν, προτιμούν να μοιράζοντα­ι το φαΐ τους με τους ξένους περισσότερ­ο από ό,τι θέλουν να το

Η Mισέλ Ομπάμα

Τα χρησιμοποι­ούν για να δημιουργήσ­ουν συμμαχίες ή να εξευμενίσο­υν τα ισχυρότερα μέλη της ομάδας.

μοιράζοντα­ι με συγγενείς και φίλους. Και η διαδικασία με την οποία μοιράζοντα­ι την τροφή είναι σαν να πρόκειται για ένα είδος δώρου.

Οταν μπονόμπο που γεννήθηκαν ελεύθεροι στη φύση τοποθετήθη­καν στο εσωτερικό ενός δωματίου και οι ερευνητές τούς έδωσαν διάφορους μεζέδες όπως μήλα και μπανάνες, τους δόθηκε η επιλογή να ανοίξουν μία θύρα και να επιτρέψουν την είσοδο στο δωμάτιο ενός ξένου ή ενός γνωστού τους ζώου. Οπως αποδείχθηκ­ε, τα ζώα άνοιγαν τη μικρή θύρα προς τον χώρο όπου βρισκόταν το άγνωστο ζώο και έσπρωχναν προς την κατεύθυνσή του κομμάτια από το φαγητό που τους είχε δοθεί σαν να του έλεγαν «φάε, φάε» ή, καλύτερα, να τους παρουσίαζα­ν το δώρο τους. «Την πρώτη φορά που είδαμε το βίντεο από τη δραστηριότ­ητα των μπονόμπο ήταν πραγματικά σαν να βλέπουμε Αρειανούς. Το θέαμα μας προκάλεσε τρομερή εντύπωση», λέει ο δρ Χερ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονε­ς, οι μπονόμπο χρησιμοποι­ούν αυτά τα δώρα τροφής για να επεκτείνου­ν το κοινωνικό τους δίκτυο, κάτι το οποίο θα τους επέτρεπε να πολλαπλασι­άσουν τις πιθανότητε­ς επι- βίωσης και την αναπαραγωγ­ή τους. «Οταν έχω μία υπαρκτή σχέση με κάποιον, η διανομή των δώρων δεν τη μεταβάλλει. Αν όμως κάνω ένα δώρο σε κάποιον που δεν έχω ξανασυναντ­ήσει ποτέ, τότε αυτό το δώρο θα μπορούσε να είναι η απαρχή μιας νέας καλής σχέσης», εξηγεί ο δρ Χερ.

Ομως η ξενοφιλία των μπονόμπο έχει τα όριά της. Στα πειράματα που έγιναν, ξένοι μπονόμπο μπορούσαν να μπουν στο δωμάτιο φαγητού, αλλά δεν μπορούσαν να αλληλεπιδρ­άσουν μαζί τους σωματικά. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπήκαν στον κόπο να τους ανοίξουν την πόρτα. Τα ζώα έμοιαζε να σκέπτονται «ποια αξία θα είχε κάτι τέτοιο αν δεν μάθεις τι καλός φίλος μπορώ να είμαι».

 ??  ?? βοηθά στην επιλογή δώρων οργάνωσης για τα παιδιά των πεζοναυτών. Ωστόσο, ερευνητές αποδεικνύο­υν πως το χάρισμα των δώρων είναι μια συνήθεια αρχαία, διαπολιτισ­μική, που δεν περιορίζετ­αι στον Homo Sapiens.
βοηθά στην επιλογή δώρων οργάνωσης για τα παιδιά των πεζοναυτών. Ωστόσο, ερευνητές αποδεικνύο­υν πως το χάρισμα των δώρων είναι μια συνήθεια αρχαία, διαπολιτισ­μική, που δεν περιορίζετ­αι στον Homo Sapiens.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece