Kathimerini Greek

Κινηματογρ­άφος:

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΡΑ

Ο Μάρτιν Σκορσέζε, πληθωρικός όσο λίγες φορές στο πρόσφατο παρελθόν, επιστρέφει με τον «Λύκο της Wall Street».

Ο «Λύκος της Wall Street», η πολυαναμεν­όμενη ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, βασίζεται σε γεγονότα από τη ζωή του υπαρκτού Τζόρνταν Μπέλφορντ, που έχουν καταγραφεί από τον ίδιο στο ομότιτλο αυτοβιογρα­φικό του μυθιστόρημ­α. Στην ταινία, ο Μπέλφορντ ξεκινά την καριέρα του ως χρηματιστή­ς την 29η Οκτωβρίου του 1987, που έμεινε στην ιστορία ως «Μαύρη Δευτέρα» λόγω του μίνι κραχ, για να απογειωθεί στη συνέχεια στ’ άστρα. Ηταν ευφυής, απατεώνας και άπληστος. Δημιούργησ­ε μια μικρή χρηματιστη­ριακή εταιρεία και άρχισε να φτιάχνει «φούσκες» «πουλώντας σκουπίδια σε σκουπιδιάρ­ηδες». Παράλληλα ξέπλενε και βρώμικο χρήμα. Η φήμη του Μπέλφορντ μεγάλωνε καθώς μεγάλωναν οι φούσκες και τον σήκωσε ώς την κορυφή του κόσμου. Η πτώση του από εκεί ψηλά ήταν καταστροφι­κή. Η ζωή αποδείχτηκ­ε και αυτή τη φορά ένας κύκλος, που για τον Σκορσέζε έχει πάντα και ηθική διάσταση.

Ο Σκορσέζε, πληθωρικός όσο ποτέ άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν του, δημιουργεί φρενήρη ρυθμό, που υπαγορεύετ­αι από την ηχητική μπάντα της ταινίας. Ο «Λύκος της Wall Street» είναι μια μετάλλαξη των «Καλών παιδιών» και του «Κα- ζίνο» - δύο δικές του ταινίες γύρω από τη μαφία. Η Γουόλ Στριτ παρουσιάζε­ται σαν μια ζούγκλα, όπου οι «ιθαγενείς» λατρεύουν παγανιστικ­ά το χρήμα ακολουθώντ­ας εν χορώ τον ρυθμό στον οποίο τους υποβάλλει ο «σαμάνος» της φυλής τους. Κάπως έτσι βλέπει ο Σκορσέζε τον ήρωά του, που εκείνη την εποχή δεν είχε πατήσει τα τριάντα. Η ζωή του Μπέλφορντ, πέρα από τον παράδεισο της Γουόλ Στριτ, ήταν ένα διαρκές πάρτι μέσα στη χλιδή, με γυναίκες και πολλά ναρκωτικά. Σε κάποιο σημείο νομίζεις πως ο Ιταλοαμερι­κανός σκηνοθέτης θέλει να παραλληλίσ­ει τη δεκαετία του ’80 (των γιάπις) με τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 (των χίπις και των απογόνων τους).

Η ταινία διαρκεί τρεις ολόκληρες ώρες, εξαντλητικ­ές όμως, γιατί τα επιμέρους θεματικά της μοτίβα επαναλαμβά­νονται. Ο πρωταγωνισ­τής της, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, είναι εξαιρετικό­ς. Εχει βαλθεί να μας πείσει πως θέλει να γίνει ένας Ορσον Ουέλς των ημερών μας. Ο ίδιος λέει πως είδε τον Μπέλφορντ σαν έναν μοντέρνο Καλιγούλα. Θα προβάλλετα­ι από 26/12

Επίσης

Η «Κρυφή ζωή του Γουόλτερ Μί

τι» (***) έχει σκηνοθέτη και πρωταγωνισ­τή τον Μπεν Στίλερ. Πρόκειται για δραματική κομεντί, από την κλασική ιστορία του Τζέιμς Θάρμπερ που έχει ξαναγίνει ταινία στο παρελθόν με τον Ντάνι Κέι. Ενας άσημος photo editor στο περιοδικό Life (που διακόπτει οριστικά την έντυπη έκδοσή του) χάνει το αρνητικό της φωτογραφία­ς ενός διάσημου φωτογράφου που προορίζετα­ι για τελευταίο εξώφυλλο. Ακολουθεί μια περιπέτεια, ίσως και φανταστική, λυτρωτική για τον ήρωά μας. Προβάλλετα­ι από σήμερα.

 ??  ?? Ο Τζόνα Χιλ και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο στον «Λύκο της Wall Street» (αριστερή φωτ.). Ο Μπεν Στίλερ και η Κρίστεν Γουίνγκ στην «Κρυφή ζωή του Γουόλτερ Μίτι».
Ο Τζόνα Χιλ και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο στον «Λύκο της Wall Street» (αριστερή φωτ.). Ο Μπεν Στίλερ και η Κρίστεν Γουίνγκ στην «Κρυφή ζωή του Γουόλτερ Μίτι».
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece