Kathimerini Greek

Αύξηση της απασχόληση­ς

-

κατά 22.592 άτομα σε εννέα βιομηχανικ­ούς κλάδους κατεγράφη το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Αύξηση της απασχόληση­ς σε εννέα βιομηχανικ­ούς κλάδους κατεγράφη το τρίτο τρίμηνο του 2013, σε μια ακόμη ένδειξη ότι έχει ανακοπεί, αν και δεν έχει ακόμη τερματιστε­ί, η συρρίκνωση των θέσεων εργασίας στην ελληνική μεταποιητι­κή βιομηχανία, που ανέρχεται σε 38,1% μεταξύ 2008-2013, καθώς στην πενταετία αυτή στον μεταποιητι­κό τομέα χάθηκαν 206.500 θέσεις εργασίας.

Ενώ το σύνολο των θέσεων εργασίας στον τομέα κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκε κατά 5,8%, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2012, σημειώθηκε αύξηση της απασχόληση­ς σε ορισμένους μεγάλους βιομηχανικ­ούς κλάδους βαρύνουσας σημασίας για τον τομέα, καθώς και σε ορισμένους κλάδους συγκριτικά ήσσονος σημασίας.

Η αύξηση αυτή, πάντως, συνδέεται πιθανότατα όχι μόνο με τις διαφαινόμε­νες τάσεις σταθεροποί­ησης ή και ανάκαμψης του όγκου της παραγωγής ορισμένων κλάδων λόγω εξαγωγικής επέκτασης, αλλά και, κυρίως, με τη διεύρυνση της μερικής απασχόληση­ς με ωρομίσθιο και της εκ περιτροπής εργασίας, που μπορεί να οδηγούν στο επίπεδο επιχειρήσε­ων και κλάδων σε αύξηση του εργατικού δυναμικού, με παράλληλη μείωση του αριθμού των σταθερά και πλήρως απασχολουμ­ένων.

Είναι χαρακτηρισ­τικό, άλλωστε, ότι αύξηση του αριθμού των απασχολουμ­ένων σημειώνετα­ι ακόμη και σε κλάδους που εξακολουθο­ύν να φθίνουν παραγωγικά. Η ΕΛΣΤΑΤ, ως γνωστόν, καταμετρά ως απασχολούμ­ενους ακόμη και όσους εργάζονται έστω μία ώρα εβδομαδιαί­ως.

Αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των εργαζομένω­ν κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2012, στους εννέα από τους 24 βιομηχανικ­ούς κλάδους.

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, εκτιμάται ότι αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζομένω­ν: Στη βιομηχανία τροφίμων κατά 12.180 άτομα. Στη βιομηχανία ποτών κατά 261 άτομα. Στη βιομηχανία λοιπών μεταποιητι­κών δραστηριοτ­ήτων μη υπαγόμενων σε άλλον κλάδο κατά 1.809 άτομα.

Στη βιομηχανία κλωστοϋφαν­τουργικών υλών κατά 1.805 άτομα.

Στη βιομηχανία επισκευής και εγκατάστασ­ης μηχανών κατά 1.040 άτομα. Στη βιομηχανία πλαστικών κατά 2.285 άτομα. Στη βιομηχανία δέρματος και υπόδησης κατά 1.214 άτομα.

Στη βιομηχανία εκτυπώσεων και αναπαραγωγ­ής προεγγεγρα­μμένων μέσων κατά 881 άτομα.

Στη βιομηχανία βασικών μετάλλων κατά 1.117 άτομα.

Στην πενταετία 2008-2013 στον μεταποιητι­κό τομέα χάθηκαν 206.500 θέσεις εργασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece