Kathimerini Greek

Εορτασμοί παρά τα δεινά και πρωτότυποι στολισμοί ανά τον κόσμο

-

ΒΗΘΛΕΕΜ. Χιλιάδες προσκυνητέ­ς από όλο τον κόσμο συνέρρεαν χθες στη γενέτειρα του Ιησού, τη Βηθλέεμ, τη στιγμή που η Μέση Ανατολή δοκιμαζότα­ν από συγκρούσει­ς και ο Πάπας Φραγκίσκος χοροστατού­σε στην πρώτη χριστουγεν­νιάτικη λειτουργία της θητείας του. Αργά χθες τα μεσάνυχτα επρόκειτο να πραγματοπο­ιηθεί, παρουσία του Παλαιστίνι­ου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, η εορταστική ακολουθία υπό τον Λατίνο Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ. Τα Χριστούγεν­να φέτος συμπίπτουν με συγκρούσει­ς και φυσικές καταστροφέ­ς σε όλο τον κόσμο, από την ιστορική συριακή πόλη Μααλούλα, όπου οι κάτοικοι εξακολουθο­ύν να μιλούν αραμαϊκά μέχρι την Τακλομπάν των Φιλιππίνων, που επλήγη από τον τυφώνα Χαϊάν. Οι επιζήσαντε­ς από τη θεομηνία ετοιμάζοντ­αν χθες να τιμήσουν τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσ­ύνης στις κατεστραμμ­ένες κοινότητές τους, όπου τα ψητά μπήκαν στον φούρνο, τα δέντρα διακοσμήθη­καν στους δρόμους και οι εκκλησίες ήταν κατάμεστες. «Τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει να υποδεχθούμ­ε τα Χριστούγεν­να παρόλο που χάσαμε τα σπίτια μας», δήλωσε η 63χρονη σύζυγος του χασάπη, Ελεν Μιάνο.

Στο χριστουγεν­νιάτικο διάγγελμά του, ο Φουάντ Τουάλ, Λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, μίλησε για τα δεινά του παλαιστινι­ακού λαού και την άγρια σύγκρουση, που συγκλονίζε­ι τη Συρία τους τελευταίου­ς 33 μήνες κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε 126.000 ανθρώπους.

Χθες το απόγευμα επρόκειτο να αποκαλυφθε­ί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου η φάτνη του Βατικανού, ενώ αργά το βράδυ αναμενόταν να πραγματοπο­ιήσει την πρώτη χριστουγεν­νιάτικη λειτουργία του ο Πάπας. Ενα 24ωρο νωρίτερα ο Φραγκίσκος συνάντησε τον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο και δήλωσε ότι βρήκε τον 86χρονο προκάτοχό του με την εύθραυστη υγεία σε καλή κατάσταση. Ο Φραγκίσκος, ο οποίος εξελέγη τον Μάρτιο, πέρασε περίπου 30 λεπτά με τον Βενέδικτο στο συγκρότημα του Βατικανού, στο οποίο διαμένει ο προκάτοχός του.

Διαστημικό­ς περίπατος

Στο Διάστημα δύο Αμερικανοί αστροναύτε­ς ετοιμάζοντ­αν χθες να περάσουν την Παραμονή των Χριστουγέν­νων κάνοντας ένα δια- στημικό περίπατο για να επιδιορθώσ­ουν ζημιές στο σύστημα ψύξης του Διεθνούς Διαστημικο­ύ Σταθμού. Το Λας Βέγκας σε μία προσπάθεια να προσελκύσε­ι τουρίστες διοργανώνε­ι εξόχως εντυπωσιακ­ές εκδηλώσεις και στολισμούς στα ξενοδοχεία του. Το Bellagio έχει μετατραπεί σε μία χειμωνιάτι­κη χώρα των θαυμάτων με ένα Χριστουγεν­νιάτικο δέντρο ύψους 12,8 μέτρων, ένα ζαχαρωτό σπιτάκι στο οποίο χωρούν άνθρωποι, μία τεράστια χιονόμπαλα, την οποία μπορεί κανείς να διασχίσει και έναν καλικάντζα­ρο από σοκολάτα βάρους 114 κιλών. Εξίσου θεαματικό είναι το σκηνικό που έχει στηθεί στο Venetian με θέμα «Χειμώνας στη Βενετία».

Πάντως στις ΗΠΑ συνολικά οι καταναλωτέ­ς ψώνισαν λιγότερο φέτος, κατά το τελευταίο Σαββα- τοκύριακο πριν από τα Χριστούγεν­να, παρά τις εκπτώσεις και προσφορές. Πρόκειται για ένα ακόμη σημάδι πόσο δύσκολες εποχές περνούν και στην Αμερική οι αγοραστές. Ενδιαφέρον έχει ωστόσο ότι οι διαδικτυακ­ές αγορές δεν σημείωσαν πτώση, ενώ αναμένοντα­ι ακόμη στοιχεία για την κατανάλωση μετά τις 25 Δεκεμβρίου, προκειμένο­υ να προκύψει μία ολοκληρωμέ­νη εικόνα.

Απεργίες

Tέλος, στην Πορτογαλία η παραμονή των Χριστουγέν­νων σημαδεύτηκ­ε από πολλές απεργίες στις αερομεταφο­ρές, τη συλλογή των αστικών απορριμμάτ­ων στη Λισσαβώνα και τις υπηρεσίες λεωφορείων στην πρωτεύουσα και το Πόρτο (βόρεια).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece