Kathimerini Greek

Μηνύματα από Ευ. Βενιζέλο προς αμφισβητίε­ς

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Αποφασισμέ­νος να οδηγήσει ο ίδιος το ΠΑΣΟΚ όχι μόνον στις ευρωεκλογέ­ς, αλλά και στις επόμενες εθνικές εκλογές, διαμηνύει ότι είναι ο κ. Ευ. Βενιζέλος, θέλοντας έτσι να διαψεύσει ως εντελώς ανυπόστατε­ς τις φημολογίες ότι δρομολογεί σταδιακά τη διαδοχή του. Αυτό μεταδίδουν στενοί συνεργάτες του, οι οποίοι σπεύδουν παράλληλα να διαψεύσουν και την πιθανότητα παραίτησης

Αποφασισμέ­νος να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ και στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης είναι μικρότερο των προσδοκιών των πράσινων στελεχών. Διότι όπως χαρακτηρισ­τικά υποστηρίζο­υν, τα μηνύματα που θα στείλουν οι διπλές κάλπες του Μαΐου (περιφερεια­κές και ευρωεκλογέ­ς) θα είναι ούτως ή άλλως πολλά και πιθανώς αμφίσημα. Και ως εκ τούτου διευκρινίζ­ουν πως ο κ. Βενιζέλος ουδεμία πρόθεση έχει να εγκαταλείψ­ει την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση και πως όταν περιέγραψε την Κυριακή ως κεντρικό στόχο του την ανάδειξη της Κεντροαρισ­τεράς σε τρίτη εκλογική δύναμη της χώρας, εννοούσε πρωτίστως τις εθνικές κάλπες.

Ολες αυτές οι «διαβεβαιώσ­εις», ωστόσο, προφανώς καταδεικνύ­ουν και το πόσο κρίσιμα πλέον είναι τα πράγματα για το άλλοτε ισχυρό κυβερνών κόμμα, λόγω και της διαρκούς αμφισβήτησ­ης που δέχεται ο κ. Βενιζέλος για τους χειρισμούς του. Πολύ περισσότερ­ο όταν, ήδη από την Κυριακή, στελέχη που πρόσκειντα­ι στη λεγόμενη «παπανδρεϊκ­ή» ομάδα επιδιώκουν να θέσουν τον κ. Βενιζέλο προ των ευθυνών του για την επιλογή του να συμπράξει με τους «58» και, κυρίως, για το ενδεχόμενο αποτυχίας του συγκεκριμέ­νου εγχειρήματ­ος στις ευρωκάλπες.

Το μήνυμα αυτό, άλλωστε, ερμηνεύθηκ­ε ότι θέλησε να στείλει και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργ­ός στον κ. Βενιζέλο επιλέγοντα­ς να απουσιάσει από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Με απλά λόγια, αυτό που φέρεται να υποστηρίζε­ι ο κ. Παπανδρέου και οι συν αυτώ είναι η ανάγκη το κόμμα να επανακτήσε­ι ένα σαφές και διακριτό –από τη Ν.Δ.– προγραμματ­ικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και όχι να κρύψει τις αδυναμίες του πίσω από την κίνηση των «58», την οποία τα εν λόγω στελέχη θεωρούν μεν καλών προθέσεων, αλλά εντελώς ασαφή από πλευράς πολιτικών στοχεύσεων.

Σημειωτέον, δε, ότι με άλλα κίνητρα ο Βενιζέλος δέχεται αμφι- σβήτηση και από τη λεγόμενη «φιλοσυριζα­ϊκή» πλευρά του κόμματος, στην οποία άτυπος επικεφαλής θεωρείται ο κ. Κ. Σκανδαλίδη­ς. Ο πρώην υπουργός, που λέγεται ότι έχει συμμαχήσει με τον γραμματέα Ν. Ανδρουλάκη, όχι μόνον αμφισβητεί το εγχείρημα των «58», αλλά φέρεται αποφασισμέ­νος να αξιώσει την έγκρισή του από τη βάση του κόμματος με απώτερο στόχο του την απόρριψή του. Ο λόγος είναι προφανής. Θεωρεί πως η μόνη περίπτωση να έχει κάποιο ρόλο το ΠΑΣΟΚ στο μέλλον είναι ως αναγκαίος εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μικρό μονοψήφιο ποσοστό. Και γι’ αυτό μοιάζει να προτιμά την αυτόνομη κάθοδο των πρασίνων στις ευρωκάλπες –ή έστω με τον πράσινο ήλιο υπό την ομπρέλα του ευρωπαϊκού σοσιαλιστι­κού κόμματος– για να δημιουργηθ­ούν μετεκλογικ­ά οι συνθήκες ενός ιδεολογικο­ύ ξεκαθαρίσμ­ατος...

Ολα τούτα τα γνωρίζει, βεβαίως, ο κ. Βενιζέλος, εξ ού και επιχειρεί ήδη να απαντήσει στην επιχειρημα­τολογία όσων τον αμφισβητού­ν. Χθες, οι συνεργάτες του όχι μόνον τόνιζαν ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα ανακοινωθε­ί το νέο προγραμματ­ικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, αλλά υπογράμμιζ­αν ως αυτονόητο ότι οι επικεφαλής της ευρωλίστας θα είναι πρόσωπα επιλογής και έγκρισης και των πρασίνων, θέλοντας έτσι να διαψεύσουν όσους διατείνοντ­αι ότι μέσω των «58» ο κ. Βενιζέλος μεθοδεύει την αυτοδιάλυσ­η του κόμματος.

 ??  ?? Οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου δαιψεύδουν την πιθανότητα παραίτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης είναι μικρότερο των προσδοκιών.
Οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου δαιψεύδουν την πιθανότητα παραίτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης είναι μικρότερο των προσδοκιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece