Kathimerini Greek

Σε εκλογική ετοιμότητα μετά τις γιορτές ο ΣΥΡΙΖΑ

-

Στην εκτίμηση ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν εντός του 2014 προέβη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας στη διάρκεια επίσκεψης στην Παιδόπολη Αγ. Ανδρέας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «οι εκλογές το 2016 είναι το δώρο που επιθυμεί η κυβέρνηση να φέρει ο Αγιος Βασίλης, αλλά θα γίνουν το 2014. Το 2014 έχω πει και άλλη φορά είναι το έτος μηδέν, το έτος που θα μηδενίσει το κοντέρ της κατάρρευση­ς και θα ξεκινήσουμ­ε βήμα το βήμα, με ενωμένο τον λαό, την προσπάθεια για την ανοικοδόμη­ση της χώρας».

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ τίθεται σε εκλογική ετοιμότητα αμέσως μετά τις γιορτές. Στην Κουμουνδού­ρου θεωρούν ότι οι επαναλαμβα­νόμενες διαβεβαιώσ­εις από την πλευρά της κυβέρνησης πως βασικός στόχος της παραμένει η εξάντληση της τετραετίας και ότι ο χρόνος των εθνικών εκλογών προσδιορίζ­εται το 2016, δεν έχουν καμιά ρεαλιστική βάση. Μάλιστα, το επιτελείο του κ. Αλέξη Τσίπρα

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι το 2014 θα είναι έτος εθνικών εκλογών.

εκτιμά ότι η μεγάλη πίεση για την κυβέρνηση θα εκδηλωθεί πριν από τις ευρωεκλογέ­ς και τις αυτοδιοικη­τικές εκλογές του Μαΐου. Συγκεκριμέ­να, θεωρούν ότι ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας που θα κριθούν πολλά και ενδεχομένω­ς τότε να δρομολογηθ­ούν εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε τριπλή εκλογική αναμέτρηση τον Μάιο.

Το ορόσημο του Απριλίου, αναφέρουν, προσδιορίζ­εται από το γεγονός ότι τότε θα φανούν οι διαθέσεις των εταίρων όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο η κυβέρνηση προεξοφλεί, όσον αφορά το δημοσιονομ­ικό κενό, αλλά και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Αυτοί είναι οι παράγοντες που στην Κουμουν- δούρου πιστεύουν ότι μπορεί να φέρουν την κυβέρνηση ενώπιον ενός ασφυκτικού περιβάλλον­τος, από το οποίο μοναδική διέξοδος θα είναι η προσφυγή στις κάλπες.

Ως παράγοντα που αυξάνει την πίεση προς την κυβέρνηση αξιολογούν, δε, αυτό που οι ίδιοι «διαβάζουν» ως παγίωση της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσ­εις, η οποία, ακόμα και αν δεν λαμβάνει για την ώρα δυναμική ανοίγματος της «ψαλίδας» σε σχέση με τη Ν.Δ., θεωρούν ότι επιδρά στον τρόπο που σκέπτονται και ενεργούν οι, ούτως ή άλλως, πιεζόμενοι βουλευτές της συμπολίτευ­σης, η οποία έχει πλέον αποδυναμωθ­εί αισθητά. Στο πλαίσιο αυτό, η Κουμουνδού­ρου θα εντείνει το επόμενο διάστημα το κάλεσμά της προς τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση να αποστασιοπ­οιηθούν από την κυβερνητικ­ή πολιτική, ουσιαστικά να αποσύρουν την εμπιστοσύν­η τους προς αυτήν. «Σύμμαχό» τους σε αυτή την τακτική θεωρούν ένα ακόμη στοιχείο που προκύπτει από τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσ­εις: την αύξηση του ποσοστού των πολιτών που δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία.

«Πονοκέφαλο­ς» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν οι διαφοροποι­ήσεις στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς θεωρείται ότι προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη και την αίσθηση πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική γραμμή. Το εσωκομματι­κό μέτωπο, μάλιστα, αναμένεται να «αναθερμανθ­εί», με επίκεντρο τις επιλογές υποψηφίων για τις αυτοδιοικη­τικές εκλογές, όπου αποτυπώνον­ται διαφοροποι­ήσεις για την προέλευση και τα χαρακτηρισ­τικά που αυτοί θα πρέπει να έχουν. Πέραν αυτού, στην Κουμουνδού­ρου αναμένουν σκλήρυνση των επιθέσεων από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αν και ορισμένοι θεωρούν ότι, καθώς η δημοσκοπικ­ή πρωτιά παγιώνεται, το κόμμα γίνεται «τεφάλ», δηλαδή δεν το αγγίζουν οι επιθέσεις.

 ??  ?? Την Παιδόπολη «Αγ. Ανδρέας» επισκέφθηκ­ε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όπου τα παιδιά τού έψαλαν τα κάλαντα.
Την Παιδόπολη «Αγ. Ανδρέας» επισκέφθηκ­ε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όπου τα παιδιά τού έψαλαν τα κάλαντα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece