Kathimerini Greek

Οι προτεραιότ­ητες της ελληνικής προεδρίας σε Ε.Ε.

- Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟ­Υ

Την Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργ­ός Αντ. Σαμαράς θα παρουσιάσε­ι επίσημα τις προτεραιότ­ητες της ελληνικής προεδρίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου. Η επίσημη έναρξη θα γίνει μία εβδομάδα νωρίτερα, στην Αθήνα, με την πανηγυρική συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων στο Ζάππειο και την επίσημη τελετή στο Μέγαρο Μουσικής.

Η επιδίωξη της Ελλάδας είναι να διανύσει μια λιτή εξάμηνη θητεία και αυτό δείχνει να επιτυγχάνε­ται, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα, καθώς η προεδρία πιθανόν να μην εξαντλήσει τον ούτως ή άλλως χαμηλό προϋπολογι­σμό της των 50 εκατ. ευρώ. Ενα μεγάλο μέρος άλλωστε των εξόδων θα καλυφθεί από χορηγίες.

Οι πολιτικές προτεραιότ­ητες καθορίζοντ­αι σε μεγάλο βαθμό και από την ατζέντα που θέτει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και μια προεδρία κρίνεται στον βαθμό που μπορεί να πετύχει έναν καλό συμβιβασμό ανάμεσα στο Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβ­ούλιο. Ετσι, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ο συμβιβασμό­ς ανάμεσα στο Συμβούλιο, την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, στην εαρινή σύνοδο του Απριλίου, αποτελούν θέματα που θα κρίνουν την επιτυχία της ελληνικής προεδρίας.

Για την ίδια την Αθήνα, πάντως, αυτό που θα μετρήσει ιδιαίτερα θα είναι η πρόοδος σε ό,τι αφορά την ολοκληρωμέ­νη θαλάσσια πολιτική και την πολιτική θαλάσσιας ασφάλειας που άπτεται και του ζητήματος της παράνομης μετανάστευ­σης. Στόχος της Αθήνας είναι να υιοθετηθεί σχετικό κείμενο συμπερασμά­των τον Ιούνιο του 2014.

Τόσο σε πολιτικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο, οι προετοιμασ­ίες του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή της προεδρίας, είναι πυρετώδεις, με συνεχείς συσκέψεις και εκπόνηση κειμένων. Κάποια προβλήματα εντοπίζοντ­αι στο οργανωτικό κομμάτι:

στο γραφείο Προεδρίας που λειτουργεί στην οδό Ακαδημίας 4 έχουν αποσπαστεί 16 άτομα από το ΥΠΕΞ, άλλα 9 αναμένεται να προσληφθού­ν με διαδικασίε­ς ΑΣΕΠ, είναι αμφίβολο όμως αν ο επικεφαλής του γραφείου, πρέσβης Δ. Τζιράς, θα τους έχει στη διάθεσή του τον Ιανουάριο. Επίσης, ακόμα δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί επίσημα ο ιστότοπος της προεδρίας www.gr2014.eu. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, το πρόβλημα αφορά την ηλεκτρονικ­ή διαπίστευσ­η των δημοσιογρά­φων, καθώς η εταιρεία του Λουξεμβούρ­γου -που έχει αναλάβει τον μηχανισμό- δεν τον έχει παραδώσει ακόμα.

Ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και προώθηση πολιτικών θαλάσσιας ασφάλειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece