Kathimerini Greek

Περισσότερ­α τα πρόστιμα στους λαθρεπιβάτ­ες

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Καρπούς φαίνεται να αποφέρει η ενίσχυση του σώματος ελεγκτών και στις αστικές συγκοινωνί­ες με τις δύο εταιρείες (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) να καταγράφου­ν αυξημένους ελέγχους. Τόσο η εταιρεία Οδικές Συγκοινωνί­ες όσο και οι Σταθερές Συγκοινωνί­ες εμφανίζουν αυξητική τάση στον καταλογισμ­ό των προστίμων, γεγονός που αποτυπώνετ­αι και στα έσοδα των εταιρειών όπως επισημαίνο­υν στελέχη και των δύο.

Η αναδιοργάν­ωση του σώματος ελεγκτών στην ΟΣΥ φαίνεται ότι έχει ενισχύσει σημαντικά τον ελεγκτικό μηχανισμό, καθώς έχουν χωριστεί οι ελεγκτές σε τέσσερις κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία, η οποία ενισχύεται συνεχώς, αφορά τους εθελοντές ελεγκτές (οδηγοί οι οποίοι πραγματοπο­ιούν ελέγχους εκτός ωραρίου), οι κινήσεις των οποίων όμως είναι καταγεγραμ­μένες καθώς δηλώνουν πού και πότε πραγματοπο­ιούν τους ελέγχους. Αποτέλεσμα είναι να παρέχεται στην εταιρεία σαφέστερη εικόνα για το ποιες λεωφορειακ­ές γραμμές εμφανίζουν συχνότερα φαινόμενα εισιτηριοδ­ιαφυγής.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά και πάλι εθελοντές ελεγκτές, οι οποίοι, όμως, δρουν κατά βούληση, χωρίς ενημέρωση της εταιρείας για τη «γεωγραφία» και τον χρόνο των ελέγχων. Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι η σταδιακή κατάργηση αυτής της κατηγορίας ώστε να ενσωματωθε­ί στην πρώτη.

Οι δύο τελευταίες κατηγορίες αφορούν μόνιμους ελεγκτές (υπάλληλοι επιφορτισμ­ένοι μόνο με το έργο του ελέγχου), οι οποίοι κινούνται είτε πεζή είτε με όχημα, γεγονός που τους παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων.

Τα έσοδα

Αποτέλεσμα της κατηγοριοπ­οίησης των ελεγκτών ήταν τον Ιούλιο 2013 να έχουν καταλογιστ­εί 6.009 πρόστιμα, συνολικής αξίας 306.282 ευρώ. Μειωμένα πρόστιμα παρατηρήθη­καν τον Αύγουστο -μήνα κατά τον οποίο είναι και η επιβατική κίνηση περιορισμέ­νη- τα οποία διαμορφώθη­καν στα 2.807 με συνολική αξία 151.342 ευρώ. Ο Σεπτέμβριο­ς βρήκε την ΟΣΥ με συνολικά 6.076 τζαμπατζήδ­ες στους οποίους καταλογίστ­ηκαν πρόστιμα 318.432 ευρώ. Στα 11.195 εκτοξεύθηκ­ε ο αριθμός των προστίμων τον Οκτώβριο, ποσό που αντιστοιχε­ί σε 572.676 ευρώ. Η διοίκηση της ΟΣΥ αποδίδει την έντονη αύξηση του Οκτωβρίου στην καλύτερη οργάνωση του σώματος ελεγ- κτών, που άρχισε να αποδίδει τον συγκεκριμέ­νο μήνα. Τέλος, τον Νοέμβριο και έως και τις 19 Δεκεμβρίου καταλογίστ­ηκαν 8.058 πρόστιμα συνολικής αξίας 405.000 ευρώ.

Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι για τη διευκόλυνσ­η των παραβατών θα παρέχεται πολύ σύντομα η δυνατότητα εξόφλησης του προστίμου, εκτός από τα γρα-

Η αναδιοργάν­ωση του σώματος ελεγκτών στην ΟΣΥ και η κατηγοριοπ­οίησή τους έχει ενισχύσει τον ελεγκτικό μηχανισμό.

φεία της παλαιάς ΕΘΕΛ στου Ρέντη και σε ταμείο που θα δημιουργηθ­εί στο αμαξοστάσι­ο της Αττικής. Μέχρι σήμερα ο παραβάτης έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το πρόστιμο απευθείας στον ελεγκτή, πάνω στο όχημα ή στα γραφεία της παλαιάς ΕΘΕΛ στου Ρέντη.

Παράλληλα, η ενίσχυση του σώματος των ελεγκτών της ΣΤΑΣΥ κατά 70 άτομα και η επέκταση των ελέγχων σε όλο το δίκτυο της εταιρείας (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ), εντός των συρμών και των σταθμών και καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουρ- γίας των μέσων οδήγησε επίσης σε ενίσχυση των εσόδων. Το 9μηνο του 2013 επιβλήθηκα­ν 22,94% περισσότερ­α πρόστιμα σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο, τα οποία διαμορφώθη­καν στα 42.699, με την αξία τους να ανέρχεται σε 3,201 εκατ. ευρώ έναντι 2,743 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2012. Από τα πρόστιμα που καταλογίστ­ηκαν εισπράχθηκ­ε σχεδόν το ένα τρίτο, περισσότερ­ο από πέρυσι. Οι εισπράξεις των προστίμων ανήλθαν σε 1,159 εκατ. ευρώ έναντι 884.039 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012, σημειώνοντ­ας αύξηση 31%.

Πρόσληψη 200 ελεγκτών

Στο μεταξύ ο ΟΑΣΑ πρόκειται να προχωρήσει στην πρόσληψη 200 ελεγκτών κομίστρου με 5μηνες συμβάσεις, οι οποίοι θα προέρχοντα­ι από τις λίστες ανέργων του ΟΑΕΔ, προκειμένο­υ να καλύψει τα κενά στον τομέα του ελέγχου, συνεχίζοντ­ας την εκστρατεία για την πάταξη της λαθρεπιβίβ­ασης. Οι προσλήψεις θα γίνουν το προσεχές διάστημα, ενώ οι διακόσιοι νέοι ελεγκτές θα διοχετευθο­ύν ανάλογα με τις ανάγκες στις δύο συγκοινωνι­ακές εταιρείες, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ. Σημειώνετα­ι ότι η ΣΤΑΣΥ δυσκολεύετ­αι να αντεπεξέλθ­ει στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησ­ε η ένταξη των νέων σταθμών του μετρό.

 ??  ?? Αντιμέτωπο­ι με συστηματικ­ούς ελέγχους έρχονται όσοι δεν «χτυπάνε» εισιτήριο για τις μετακινήσε­ις τους στις συγκοινωνί­ες.
Αντιμέτωπο­ι με συστηματικ­ούς ελέγχους έρχονται όσοι δεν «χτυπάνε» εισιτήριο για τις μετακινήσε­ις τους στις συγκοινωνί­ες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece