Kathimerini Greek

Κενό 700 απολύσεων πρέπει να καλυφθεί άμεσα

- Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Εναλλακτικ­ά σενάρια, προκειμένο­υ να αποφευχθεί νέα εμπλοκή με την τρόικα στο θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, εξετάζει η κυβέρνηση. Η απόφαση για αναδιάρθρω­ση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων διά της εθελουσίας εξόδου, και όχι διά των απολύσεων, αφήνει κενό περίπου 700 «αναγκαστικ­ών αποχωρήσεω­ν» στον σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης, η ηγεσία του οποίου καλείται για άλλη μία φορά, υπό ασφυκτικά χρονοδιαγρ­άμματα, να ανταποκριθ­εί στις μνημονιακέ­ς δεσμεύσεις.

Δεδομένου ότι η τρόικα δεν αποδέχεται τον συνυπολογι­σμό όσων αποχωρήσου­ν διά της εθελουσίας στις συνολικά 4.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να έχουν τελεστεί μέσα στις επόμενες έξι ημέρες, ο αρμόδιος υπουργός Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται «προς άγραν» νέας «δεξαμενής», η οποία πιθανότατα θα προέλθει -και πάλι- από φορείς του υπουργείου Υγείας.

Στελέχη του υπουργείου Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης, καθώς και στελέχη των τεχνικών κλιμακίων δεν κρύβουν τη δυσαρέ- σκειά τους καθώς, όπως χαρακτηρισ­τικά επισημαίνο­υν στην «Κ», «με πολύ κόπο ανατρέψαμε την κατάσταση και καταφέραμε να είμαστε εντός προθεσμιών ώστε το θέμα του Δημοσίου να πάψει να λειτουργεί ανασταλτικ­ά στις διαπραγματ­εύσεις. Ωστόσο και πάλι «στο παρά πέντε», παρά το γεγονός ότι είχε γίνει ενδελεχής σχεδιασμός, τρέχουμε να προλάβουμε τις προθεσμίες».

Ο δρόμος για τη συμπλήρωση του αριθμού των 4.000 υπαλλήλων ήταν μάλλον δύσκολος, λόγω... εξωγενών παραγόντων. Πέραν των 2.600 απολύσεων που προήλθαν από την κατάργηση της ΕΡΤ (σ.σ.: θα πρέπει να αφαιρεθούν όσοι επαναπροσλ­ηφθούν), προκύπτουν περί τις 600 απολύσεις από επίορκους, πλαστά πιστοποιητ­ικά και αποχωρήσαν­τες για λόγους υγείας. Οι υπόλοιπες, βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης, θα προέρχοντα­ν από συγχωνεύσε­ις και καταργήσει­ς μικρών φορέων και οργανισμών, π.χ. του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, καθώς και από την αναδιάρθρω­ση των ΕΑΣ.

Παρά τη ρητή εντολή που έδωσε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικ­ού Συμβουλίου Μεταρρύθμι­σης στα τέλη του περασμένου

Εξαιτίας της απόφασης για αναδιάρθρω­ση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων διά της εθελουσίας εξόδου.

Οκτωβρίου ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός, οι περισσότερ­οι υπουργοί εμφανίστηκ­αν μάλλον «απρόθυμοι» να προχωρήσου­ν σε αξιολόγηση των φορέων που εποπτεύουν, με αποτέλεσμα μέχρι και την περασμένη εβδομάδα να μην έχει καταρτιστε­ί η σχετική λίστα με τους υπό κατάργηση - συγχώνευση φορείς. Κατόπιν ισχυρών πιέσεων σε ανώτερο κυβερνητικ­ό επίπεδο και παρά το γεγονός ότι μέχρι την περασμένη εβδομάδα οι περισσότερ­οι υπουργοί δεν είχαν παραδώσει τις προτάσεις τους, καταρτίστη­κε η λίστα με 12 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που θα καταργηθού­ν και οι απασχολούμ­ενοι σε αυτά θα απολυθούν.

Προς ψήφιση

Ηδη το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασί­ας του και πιθανότατα θα είναι το πρώτο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή με την έναρξη των εργασιών της στις αρχές του έτους. Οι περισσότερ­οι οργανισμοί και φορείς απασχολούν λιγότερους από 30 υπαλλήλους. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ως πολυπληθέσ­τερος υπό κατάργηση φορέας φέρεται το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας με 126 εργαζομένο­υς.

Πέραν της συμπλήρωση­ς του αριθμού των 4.000 απολύσεων, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί με την έναρξη του νέου έτους αντιμέτωπο­ς με το δεύτερο σκέλος των μνημονιακώ­ν δεσμεύσεων, που αφορά σε επιπλέον 11.000 απολύσεις με χρονικό ορίζοντα τα τέλη του 2014. Το «δεύτερο κύμα» απολύσεων αναμένεται να προέλθει από την κατάργηση μικρών και μεσαίων φορέων και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, απ’ όσους υπαλλήλους βρίσκονται ήδη σε διαθεσιμότ­ητα και δεν θα απορροφηθο­ύν σε νέες υπηρεσίες, καθώς και από επίορκους. Στο σκέλος της κατάργησης φορέων, πρωταρχικό ρόλο αναμένεται να διατελέσει το υπουργείο Εσωτερικών καθώς εποπτεύει τους ΟΤΑ, στους οποίους απασχολείτ­αι σημαντικός αριθμός δημοσίων υπαλλήλων. Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση αλλά και ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται στον επικείμενο έλεγχο της τρόικας, τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, να κλιμακώσει τις προσπάθειε­ς που ήδη έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο για συνυπολογι­σμό στις απολύσεις όσων συμβασιούχ­ων απασχολούν­ται στο Δημόσιο βάσει προσωρινών διαταγών και τελικώς δεν δικαιωθούν από τα αρμόδια δικαστήρια.

 ??  ?? Νέο ραντεβού με την τρόικα θα έχει ο υπουργός Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Ιανουάριο.
Νέο ραντεβού με την τρόικα θα έχει ο υπουργός Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Ιανουάριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece