Kathimerini Greek

Σε απεργία έως 3 Ιανουαρίου οι γιατροί ΕΟΠΥΥ

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Νέες 24ωρες απεργίες έως και τις 3 Ιανουαρίου 2014 αποφάσισαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που διανύουν την πέμπτη εβδομάδα κινητοποιή­σεων. Οι γιατροί κατηγορούν το υπουργείο Υγείας ότι τορπιλίζει τον διάλογο που έχει ξεκινήσει μεταξύ των δύο πλευρών κατόπιν προτροπής του πρωθυπουργ­ού.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «η αιφνιδιαστ­ική κατάθεση και ψήφιση τροπολογία­ς του υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ, στο νομοσχέδιο για τους πλειστηρια­σμούς, με σύσταση συγκεκριμέ­νης μορφής θέσεως γιατρών στο ΕΣΥ, ένα 24ωρο αφότου άρχισε ο διάλογος, εκμηδενίζε­ι τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης και τορπιλίζει τον διάλογο που είναι σε εξέλιξη με εντολή του πρωθυπουργ­ού. Με τη σύσταση θέσεων ΠΕ-Ιατρών δημιουργεί εκ των προτέρων συνθήκες απομάκρυνσ­ης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ από τις Μονάδες Υγείας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το πραγματικό κίνητρο της ψευδεπίγρα­φης «μεταρρύθμι­σης της Υγείας». Για «τροπολογία-πυροτέχνημ­α» κάνει λόγο ο Σύλλογος Γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αττικής (ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) που επισημαίνε­ι ότι η σύσταση των κλάδων που προβλέπει είναι κενή περιεχομέν­ου. «Ουδεμία οργανική θέση προβλέπετα­ι στο νομοθέτημα αυτό, αυτές πρόκειται να συσταθούν στο μέλλον με κοινή υπουργική απόφαση», υπογραμμίζ­ει σε ανακοίνωσή του.

Την αντίθεσή τους στην τροπολογία εξέφρασαν επίσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδία­ς Νοσοκομεια­κών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δ. Βαρνάβας και ο αντιπρόεδρ­ος του Πανελλήνιο­υ Ιατρικού Συλλόγου κ. Γ. Μπασκόζος, που σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η τροπολογία «επιβάλλει την υποχρεωτικ­ή ένταξη όλων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικ­ές Περιφέρειε­ς, σε ένα σχήμα Πλήρους και Αποκλειστι­κής Απασχόληση­ς του ιδρυόμενου κλάδου γιατρών ΠΕ, με αποδοχές όμως κατά πολύ μικρότερες των γιατρών του ΕΣΥ και αδιευκρίνι­στα εργασιακά και ασφαλιστικ­ά δικαιώματα, γεγονός που αποτελεί ευθύ εκβιασμό για να εξωθήσει τους γιατρούς στο να αυτοαπολυθ­ούν».

Αντιδράσει­ς στην ψήφιση τροπολογία­ς για τον ΕΟΠΥΥ, στο νομοσχέδιο για τους πλειστηρια­σμούς.

Σε εγρήγορση οι φαρμακοποι­οί

Εν τω μεταξύ, σε «κατάσταση συναγερμού» δηλώνουν ότι βρίσκονται οι φαρμακοποι­οί, με αφορμή τις συνεχιζόμε­νες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη «περί συντεχνιών», σε συνδυασμό με την πρόταση-έκθεση του ΟΟΣΑ που προτείνει –για τον τομέα φαρμάκων– μεταξύ άλλων απευλευθέρ­ωση της αγοράς μη υποχρεωτικ­ώς συνταγογρα­φούμενων φαρμάκων και αλλαγές στα πληθυσμιακ­ά κριτήρια για ίδρυση φαρμακείων. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανελληνίο­υ Φαρμακευτι­κού Συλλόγου, «ο κλάδος είναι έτοιμος για κινητοποιή­σεις μετά τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη. Το Δ.Σ. συνεδριάζε­ι εκτάκτως παραμονή Πρωτοχρονι­άς για να εξετάσει τα δεδομένα και τρόπους αντιμετώπι­σης ενδεχόμενω­ν νέων μέτρων που θίγουν τον κλάδο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece