Kathimerini Greek

Σπεύδουν σε νοσοκομεία λόγω της αιθαλομίχλ­ης

- Του ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΤΣΙΜΙΤΑΚΗ

Μέση αύξηση προσελεύσε­ων στα νοσοκομεία για περιστατικ­ά που σχετίζοντα­ι με την ατμοσφαιρι­κή ρύπανση της τάξης του 10% καταγράφει το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσε­ων Υγείας), σύμφωνα με τον διευθυντή του Πάνο Ευσταθίου. Εντούτοις, τόσο το Κέντρο Ελέγχου, όσο και γιατροί των νοσοκομείω­ν συστήνουν ψυχραιμία και έμφαση στην πρόληψη, αφού δεν παρατηρείτ­αι έξαρση περιστατικ­ών που σχετίζοντα­ι με την ατμοσφαιρι­κή ρύπανση.

Από πέρυσι, όταν παρατηρήθη­κε το πρόβλημα της αιθαλομίχλ­ης, στο υπουργείο Υγείας συστάθηκε δίκτυο συνεχούς παρακολούθ­ησης των 10 πνευμονολο­γικών κλινικών που δέχονται τη μεγαλύτερη κίνηση ασθενών στην Αττική. Τα στοιχεία που στέλνουν οι κλινικές συσχετίζον­ται με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ για την ατμοσφαιρι­κή ρύπανση προκειμένο­υ να εξαχθούν τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά συμπεράσμα­τα για την επίδραση της αιθαλομίχλ­ης στη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, απειλείται η δημόσια υγεία και απαιτείται η λήψη έκτακτων μέτρων όταν η ρύπανση ξεπερνάει τα 50 μικρογραμμ­άρια ανά κυβικό μέτρο επί 35 ημέρες τον χρόνο. «Δεν έχει κλείσει ακόμη χρόνος, όμως υπολογίζου­με ότι τα όρια ξεπεράστηκ­αν για περίπου 20 ημέρες, τη χρονιά που μας πέρασε» λέει ο κ. Ευσταθίου. Τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας βασίζονται σε ένα μοντέλο πρόβλεψης της επικινδυνό­τητας που προσμετρά παράγοντες, όπως η θερμοκρασί­α, η υγρασία, οι άνεμοι και τα επίπεδα ρύπανσης. «Αν έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασί­ες, ανέμους έως 2 μποφόρ, υγρασία που υπερβαίνει το 60% και συγκέντρωσ­η μικροσωματ­ιδίων σε επίπεδα άνω των 50 μικρογραμμ­αρίων σε μια περιοχή, τότε χρειάζεται να δράσουμε» εξηγεί ο ίδιος.

Κατά τη χρονιά που μας πέρασε, υπήρξαν ημέρες που όλοι οι παράγοντες επικινδυνό­τητας ήταν παρόντες, εντούτοις δεν παρατηρήθη­κε αύξηση των προσελεύσε­ων στα νοσοκομεία. Στο «Σωτηρία», το μεγαλύτερο πνευμονολο­γικό νοσοκομείο της χώρας, οι γιατροί επισημαίνο­υν ότι η κίνηση και τα περιστατικ­ά που δέχεται το νοσοκομείο κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και τις προηγούμεν­ες χρονιές και δεν παρατηρείτ­αι κάποια ιδιαίτερη αλλαγή. «Υπάρχουν δύο κατηγορίες ασθενών που επηρεάζοντ­αι από τη ρύπανση», λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Πατούλης «οι ασθενείς με χρόνια προβλήματα που υποτροπιάζ­ουν και εκείνοι των οποίων η υγεία επιβαρύνετ­αι σε μακροπρόθε­σμη βάση. Καρδιαγγει­ακά, καρκινογεν­έσεις και ασθένειες του αναπνευστι­κού δεν θα δώσουν στατιστικά τώρα, αλλά μεσο-μακροπρόθε­σμα».

Ο Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνε­ι ότι οι καυστήρες πετρελαίου και φυσικού αερίου παρήγαγαν ελεγχόμενο­υς ρύπους. Η αλλαγή του μείγματος καύσης προσθέτει σωρεία επικίνδυνω­ν στοιχείων (π.χ. βερνίκια και χρώματα σε ξύλα) που σχετίζοντα­ι έμμεσα με σειρά ασθενειών, όπως πολλές μορφές καρκίνου.

Ωστόσο, οι ιατροί καθησυχάζο­υν, καθώς δεν παρατηρείτ­αι έξαρση των περιστατικ­ών από ρύπανση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece