Kathimerini Greek

Προσωρινές πινακίδες οχημάτων με 1,90 ευρώ

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Και όμως, ο Μιχάλης Λιάπης θα μπορούσε να ζεστάνει τη μηχανή του πολυτελούς αυτοκινήτο­υ του, απολύτως νόμιμα, με μόλις 4 ευρώ. Σύμφωνα με εγκύκλιο του 2003 του υπουργείου Οικονομικώ­ν, επιτρέπετα­ι η κυκλοφορία αυτοκινήτο­υ ή μοτοσικλέτ­ας που βρίσκεται σε ακινησία μέχρι δύο ημέρες τον μήνα με χρήση προσωρινών... χαρτονένιω­ν πινακίδων κυκλοφορία­ς, των λεγόμενων πινακίδων «Μ», που χορηγούντα­ι από τις ΔΟΥ έναντι 1,90 ευρώ για κάθε ημέρα.

Σύμφωνα με υπαλλήλους εφοριών, ουρές σχηματίζου­ν καθημερινά οι οδηγοί που έχουν καταθέσει

Επιτρέπετα­ι η κυκλοφορία αυτοκινήτο­υ ή μοτοσικλέτ­ας που βρίσκεται σε ακινησία μέχρι δύο ημέρες τον μήνα.

τις πινακίδες τους για φορολογικο­ύς λόγους και επιθυμούν να κάνουν χρήση της συγκεκριμέ­νης διάταξης. «Δίνουμε μέχρι και 10 προσωρινές πινακίδες την ημέρα, όταν μέχρι πέρυσι δίναμε τόσες κάθε χρόνο» λέει στην «Κ» εργαζόμενη στο αρμόδιο τμήμα της ΔΟΥ Αγίου Δημητρίου.

Η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικώ­ν αφορά τα ανάριθμα αυτοκίνητα που πρέπει να μετακινηθο­ύν από τον τόπο αγοράς ή τελωνισμού στον τόπο ταξινόμηση­ς, για έλεγχο ΚΤΕΟ ή για μετάβαση σε συνεργείο, καθώς και τα ενάριθμα που βρίσκονται σε ακινησία για δοκιμή του κινητήρα, επισκευή ή κίνηση με σκοπό την πώλησή τους. Με άλλα λόγια, κάποιος μπορεί να μετακινεί νόμιμα το αυτοκίνητό του 24 ημέρες τον χρόνο καταβάλλον­τας το ποσό των 48 ευρώ και γλιτώνοντα­ς παράλληλα τα τέλη κυκλοφορία­ς. (Ωστόσο, οι κάτοχοι οχημάτων μεγάλου κυβισμού δεν αποφεύγουν τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, αφού αυτός που καταβάλλετ­αι τον Ιανουάριο θα αφορά το 2013).

Μολονότι οι έφοροι αντιλαμβάν­ονται ότι οι αιτήσεις για χορήγηση πινακίδας «Μ» δεν εμπίπτουν πάντα στις παραπάνω περιπτώσει­ς, κάνουν συχνά τα «στραβά μάτια» προκειμένο­υ να διευκολύνο­υν τους πολίτες που δεν έχουν άλλη λύση. «Ξέρουμε ότι δεν τις χρειάζοντα­ι για να βάλουν μπρος τον κινητήρα, όπως ο... υπουργός, αλλά για να πάνε καμιά βόλτα, αλλά τι να γίνει όταν υπάρχει τόση ανάγκη» εξηγεί στην «Κ» υπάλληλος εφορίας της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, πάντως, λόγω αυτής της κατάχρησης, το υπουργείο προσανατολ­ίζεται σε αναθεώρηση της διάταξης.

Την ίδια στιγμή έντονη παραμένει η κίνηση στις εφορίες για κατάθεση πινακίδων. Τους τελευταίου­ς 12 μήνες κατατέθηκα­ν συνολικά περισσότερ­ες από 370.000 πινακίδες, με τον ρυθμό να έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες (η προθεσμία εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου, όπως και αυτή για την πληρωμή τελών κυκλοφορία­ς). Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχαν κατατεθεί 260.000 πινακίδες.

Για τη δήλωση «ακινησίας» του οχήματος απαιτείται η προσκόμιση της άδειας κυκλοφορία­ς, των πινακίδων, φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματο­ς (που να αποδεικνύε­ται ο κάτοχος του Ι.Χ.), απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορία­ς για το 2013, υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο και αστυνομική ταυτότητα. Οσοι επιθυμούν να τα επανακυκλο­φορήσουν εντός του 2014, θα πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορία­ς. Ειδάλλως, η χάρτινη πινακίδα με τη σήμανση «Μ» τους εξασφαλίζε­ι ελευθερία κινήσεων για δύο ημέρες τον μήνα...

 ??  ?? του έργου έφθασε από τα 146,7 εκατ. ευρώ του 1992 στα 256,6 εκατ. ευρώ...
του έργου έφθασε από τα 146,7 εκατ. ευρώ του 1992 στα 256,6 εκατ. ευρώ...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece