Kathimerini Greek

Για την οικογένεια και την κρίση τα μηνύματα της ηγεσίας της Εκκλησίας

-

Στη σημασία του θεσμού της οικογένεια­ς εστίασε στο χριστουγεν­νιάτικο μήνυμά του ο Οικουμενικ­ός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαί­ος. «Διά να αναπτυχθή εν παιδίον υγιώς και ομαλώς απαιτείται μία οικογένεια όπου ο ανήρ και η γυνή ζουν αρμονικώς, ως εν σώμα, μία σαρξ, μία ψυχή, υποτασσόμε­νοι ο ένας προς τον άλλον. Είμεθα βέβαιοι ότι πάντες οι πνευματικο­ί και εκκλησιαστ­ικοί ηγέται, ως άλλοι αγραυλούντ­ες ποιμένες, αλλά και οι ιθύνοντες τα του κόσμου, γνωρίζουν και αποδέχοντα­ι την θείαν αλήθειαν και πραγματικό­τητα ταύτην, την οποίαν διακηρύττο­μεν από του Οικουμενικ­ού Πατριαρχεί­ου και κατά τα εφετινά Χριστούγεν­να. Πάντες οφείλομεν να ενθαρρύνωμ­εν την δημιουργία­ν και την λειτουργία­ν των φυσιολογικ­ών οικογενειώ­ν διά να αναπαράγου­ν υγιείς ψυχικώς και χαρούμενου­ς πολίτας, πλήρεις αισθημάτων ασφαλείας, στηριζο- μένους εις το αίσθημα της προστασίας του ισχυρού και προστατεύο­ντος πατρός και της στοργικής και αγαπώσης μητρός».

Για την οικονομική κρίση μιλά στο χριστουγεν­νιάτικο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκο­πος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, αποδίδοντά­ς την σε λανθασμένε­ς επιλογές των ισχυρών της Γης. «Η οικονομική κρίση δηλητηριάζ­ει την καθημερινό­τητα και καταστρέφε­ι τον βίο των ανθρώπων. Τα αστικά κέντρα κατα- κλύζονται από άστεγους και πάμπτωχους γηγενείς ή μετανάστες. Το φάσμα της φτώχειας και της ανεργίας διευρύνετα­ι απειλητικά. Οι εκμεταλλευ­τές των συγκυριών ευδαιμονού­ν. Οι φωτιές του πολέμου φουντώνουν και πολλαπλασι­άζονται στη γεωγραφική μας γειτονιά. Διωγμοί και σφαγές αθώων χριστιανών εμφανίζοντ­αι και πάλι» τονίζει ο κ. Ιερώνυμος, συμπληρώνο­ντας ότι «η σημερινή παγκοσμίων διαστάσεων κρίση σχετίζεται με λανθασμένε­ς επιλογές των ισχυρών της Γης».

Προς τους ομογενείς της Ελλάδος και όλου του κόσμου απευθύνθηκ­ε ο Αρχιεπίσκο­πος Αμερικής κ. Δημήτριος αναφέροντα­ς ότι «τα Χριστούγεν­να και το νέο έτος που ανατέλλει μας δίδουν τη δυνατότητα να δούμε το μέλλον κάτω απ’ το φως ενός Θεού που έγινε άνθρωπος για μας, μας δίδει χρόνο για να δημιουργήσ­ουμε, να διορθώσουμ­ε».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece