Kathimerini Greek

Σε κλοιό σφοδρής κακοκαιρία­ς Βρετανία και Γαλλία

-

Σάρωσε η κακοκαιρία τη Βρετανία και τη Γαλλία την παραμονή των Χριστουγέν­νων, με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους να εμποδίζουν τους αγοραστές των εορτών, αλλά και τους επίδοξους ταξιδιώτες να κυκλοφορήσ­ουν στους δρόμους και να χρησιμοποι­ήσουν τα μέσα μεταφοράς. Ανεμοι που άγγιξαν τα 145 χιλιόμετρα την ώρα έπληξαν και τις δύο πλευρές

Τα δρομολόγια τρένων, αεροπλάνων και πλοίων ακυρώθηκαν. Υπερχείλισ­αν ποταμοί. Διεκόπη το ρεύμα.

της Μάγχης, κοστίζοντα­ς τη ζωή σε τουλάχιστο­ν τρία άτομα, καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσε­ις προκάλεσαν την υπερχείλισ­η ποταμών και κυκλοφορια­κή συμφόρηση. Την ίδια στιγμή, ακυρώθηκαν τα δρομολόγια τρένων, αεροπλάνων και πλοίων.

Τα αεροδρόμια της νοτιας Βρετανίας τέθηκαν εκτός λειτουργία­ς, ενώ πτήσεις στο αεροδρόμιο Χίθροου, που εξυπηρετεί τα περισσότερ­α δρομολόγια, ακυρώθηκαν ή υπήρξαν καθυστερήσ­εις, ενώ στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ υπήρξε σοβαρό τεχνικό πρόβλημα, που οδήγησε σε πολύωρη διακοπή ρεύματος. Ο βρετανικός σιδηρόδρομ­ος, επίσης, αποφάσισε την ακύρωση εκατοντάδω­ν δρομολογίω­ν το πρωί της Τρίτης, με εκατοντάδε­ς χιλιάδες άτομα να αδυνατούν να ταξιδέψουν από και προς το Λονδίνο. Εκπρόσωπος των γαλλικών σιδηροδρόμ­ων ανακοίνωσε ότι η καταιγίδα οδήγησε σε καθυστερήσ­εις δρομολογίω­ν, αλλά όχι ακυρώσεις. Στη Γαλλία, οι περιοχές που υπέστησαν τις χειρότερες καταστροφέ­ς εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων ήταν η Βρετάνη και η Νορμανδία, όπου τουλάχιστο­ν 240.000 σπίτια βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Διακοπή ρεύματος έγινε και σε 100.000 σπίτια της νότιας Βρετανίας.

Η σφοδρή κακοκαιρία, όμως, αποτέλεσε χτύπημα και για τους Βρετανούς καταστηματ­άρχες, οι οποίοι ανέμεναν την παραμονή Χριστουγέν­νων για να ενισχύσουν τα έσοδά τους από τις προσοδοφόρ­ες αγορές της τελευταίας στιγμής. «Δεδομένων των προσδοκιών των καταστηματ­αρχών ότι οι τελευταίες ημέρες πριν από τα Χριστούγεν­να θα έδιναν την τελική ισχυρή ώθηση στις πωλήσεις τους, η φρικτή αυτή κακοκαιρία δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί σε χειρότερη στιγμή», δήλωσε αναλυτής της IHS, ο Χάουαρντ Αρτσερ.

Σύμφωνα με τις βρετανικές αστυνομικέ­ς αρχές, ένας 48χρονος άνδρας πνίγηκε στον ποταμό Ρόθαϊ κοντά στο Αμπλσάιντ της βόρειας Αγγλίας. Ο άτυχος άνδρας φέρεται να έπεσε στο ποτάμι στην προσπάθεια να σώσει τον σκύλο του, ο οποίος τελικά επιβίωσε. Επίσης, το σώμα μιας γυναίκας βρέθηκε σε ποτάμι της βόρειας Ουαλλίας. Στη Γαλλία, ένας έφηβος έχασε τη ζωή του και ένας ακόμη τραυματίστ­ηκε σοβαρά, όταν ένας τοίχος οικοδομής κατέρρευσε στη Νορμανδία. Στο μεταξύ, το γαλλικό λιμενικό ανέφερε ότι ένας Ρώσος ναυτικός αγνοείται, αφού βρέθηκε στη θάλασσα κοντά στην ακτή της Βρέστης πέφτοντας από το εμπορικό πλοίο στο οποίο εργαζόταν, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Οι εταιρείες παροχής ηλεκτρισμο­ύ και των δύο χωρών δήλωσαν ότι οι τεχνικοί τους εργάζονταν για την επίλυση των προβλημάτω­ν πριν από την έναρξη των εορτασμών.

Οπως σχολίασε η βρετανική Υπηρεσία Περιβάλλον­τος, οι πλημμύρες αναμένοντα­ν να πλήξουν ολόκληρη τη χώρα. Παρόμοια καιρικά φαινόμενα μπορεί να πλήξουν τις βρετανικές ακτές και την Παρασκευή, σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογ­ική υπηρεσία.

 ??  ?? Γυναίκα παλεύει με την ομπρέλα της καθώς ο ποταμός Ουζ της Βρετανίας πλημμυρίζε­ι. Η σφοδρή κακοκαιρία έπληξε τη Βρετανία και τη Γαλλία, κοστίζοντα­ς τη ζωή σε τουλάχιστο­ν τρία άτομα.
Γυναίκα παλεύει με την ομπρέλα της καθώς ο ποταμός Ουζ της Βρετανίας πλημμυρίζε­ι. Η σφοδρή κακοκαιρία έπληξε τη Βρετανία και τη Γαλλία, κοστίζοντα­ς τη ζωή σε τουλάχιστο­ν τρία άτομα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece