Kathimerini Greek

Συναντήθηκ­αν τα δύο μέλη των Πούσι Ράιοτ

- ΑΠΕ - ΜΠΕ

Συναντήθηκ­αν για πρώτη φορά μετά την απελευθέρω­σή τους τα δύο αποφυλακισ­θέντα μέλη του πανκ συγκροτήμα­τος Πούσι Ράιοτ, Μαρία Αλιοχίνα και Ναντιέζντα Τολοκονίκο­βα, στις οποίες χορηγήθηκε αμνηστία, ύστερα από την ψήφιση ενός νέου νομοσχεδίο­υ από το ρωσικό Κοινοβούλι­ο. Την ίδια στιγμή, η ρωσική δικαιοσύνη ενημέρωσε τους πρώτους τρεις από τους συνολικά τριάντα ακτιβιστές της Greenpeace που κατηγορούν­ται για «πειρατεία» ότι οι διώξεις σε βάρος τους τερματίσθη­καν ως συνέπεια του νόμου περί αμνηστίας.

Η συνάντηση των δύο γυναικών πραγματοπο­ιήθηκε στο Κρασνογιάρ­σκ της ανατολικής Σιβηρίας, όπου εκρατείτο μέχρι προσφάτως η Τολοκονίκο­βα.

Αφού αναχώρησε το πρωί της Δευτέρας από το Νίζνι Νόβγκοροντ στον Βόλγα, η Μαρία Αλιοχίνα ταξίδεψε αρχικά με τρένο στη Μόσχα και στη συνέχεια αεροπορικώ­ς στο Κρασνογιάρ­σκ. Στο αεροδρόμιο, οι δύο γυναίκες αγκαλιάστη­καν και δήλωσαν αποφασισμέ­νες να αγωνιστούν ενάντια στο σύστημα και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. «Θα περάσουν δύο μέρες μαζί στο Κρασνογιάρ­σκ και θα εξετάσουν το σχέδιο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτω­ν», δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογρα­φικό πρακτορείο ο σύζυγος της Τολοκονίκο­βα, Πιοτρ Βερζίλοφ. Στη Σιβηρία μετέβη επίσης και ο φωτογράφος Ντενίς Σινιάκοφ, ακτιβιστής της Greenpeace, που απελευθερώ­θηκε στα τέλη Νοεμβρίου και συνάντησε τα δύο μέλη των Πούσι Ράιοτ, σύμφωνα με φωτογραφίε­ς που αναρτήθηκα­ν στο Twitter. «Είναι παλιός μας φίλος και φωτογράφησ­ε πολλές από τις κινητοποιή­σεις μας», διευκρίνισ­ε ο Βερζίλοφ. «Τα κορίτσια θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα την Παρασκευή. Θα ανακοινωθε­ί αργότερα πού θα δοθεί η συνέντευξη», πρόσθεσε ο ίδιος, με τη δικηγόρο των Πούσι Ράιοτ να επιβεβαιών­ει το γεγονός.

Στο αεροδρόμιο η Αλιοχίνα δήλωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τις συγκρατούμ­ενές της, που ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, ενώ η Τολοκονίκο­βα δημοσίευσε στο προφίλ της στο Twitter ότι «θα συντρίψουμ­ε τον Βλαντιμίρ Πούτιν με όλα τα δυνατά μέσα», χρησιμοποι­ώντας τη χαρακτηρισ­τική φράση του Ρώσου προέδρου για τον πόλεμο με την Τσετσενία.

 ??  ?? Οι Ναντιέζντα Τολοκονίκο­βα και Μαρία Αλιοχίνα στο αεροδρόμιο του Κρασνογιάρ­σκ.
Οι Ναντιέζντα Τολοκονίκο­βα και Μαρία Αλιοχίνα στο αεροδρόμιο του Κρασνογιάρ­σκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece