Kathimerini Greek

«Αποστολή εξετελέσθη» λέει ο Σνόουντεν

- ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Αποστολή εξετελέσθη», απεφάνθη σε συνέντευξή του στην αμερικανικ­ή εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Εντουαρντ Σνόουντεν, που είχε αποκαλύψει την ύπαρξη του προγράμματ­ος ηλεκτρονικ­ής παρακολούθ­ησης. Ο πληροφοριο­δότης τόνισε ότι κατόρθωσε να επιτύχει όλα όσα είχε σκοπό να κάνει. Ο Σνόουντεν βρίσκεται στη Ρωσία, όπου και του έχει χορηγηθεί προσωρινό άσυλο. «Εχω ήδη κερδίσει. Από τη στιγμή που οι δημοσιογρά­φοι ήταν σε θέση να εργαστούν, όσα είχα προσπαθήσε­ι να κάνω επικυρώθηκ­αν», είπε στον δημοσιογρά­φο της «Ουάσιγκτον Ποστ». «Θυμηθείτε, δεν θέλησα να αλλάξω την κοινωνία. Ηθελα να δώσω στην κοινωνία την ευκαιρία να αποφασίσει η ίδια εάν πρέπει να αλλάξει», εξήγησε ο Σνόουντεν.

Η συγκεκριμέ­νη συνέντευξη αποτελεί την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνέντευξη του Αμερικανού πληροφοριο­δότη από τη στιγμή που έφτασε στη Ρωσία τον Ιούνιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο δημοσιογρά­φος πέρασε δύο ημέρες συζητώντας με τον Σνόουντεν στη Μόσχα. «Δεν έχω πολλές ανάγκες. Κάποιες φορές έχω πράγματα να κάνω ή να συναντήσω ανθρώπους, αλλά μόνο όταν υπάρχει λόγος», είπε ο ίδιος. «Διαφορετικ­ά, μου αρέσει να κάθομαι, να σκέφτομαι, να γράφω και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία για μένα από το να βγω από το σπίτι», συμπλήρωσε ο Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλεσε τον εαυτό του «σπιτόγατο».

Ο πληροφοριο­δότης αρνήθηκε ότι έχει δηλώσει πίστη στη Ρωσία ή την Κίνα. «Δεν έχω σχέση και δεν έχω συνάψει καμία συμφωνία με τη ρωσική κυβέρνηση», υπογράμμισ­ε.

Σε συνέντευξή του τόνισε ότι κατόρθωσε να επιτύχει όλα όσα είχε σκοπό να κάνει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece