Kathimerini Greek

Ιρακινό πετρέλαιο στο καθεστώς Ασαντ, με άκρα μυστικότητ­α

-

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σημαντικές ποσότητες ιρακινού αργού πετρελαίου έχει λάβει τους τελευταίου­ς εννέα μήνες η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, μέσω αιγυπτιακο­ύ λιμανιού.

Οι συναλλαγές αυτές, που πραγματοπο­ιούνται με άκρα μυστικότητ­α, επιτρέπουν στο καθεστώς Ασαντ να απεξαρτηθε­ί εν μέρει από το ιρανικό πετρέλαιο, άκρως απαραίτητο για την επιβίωσή του. Σύμφωνα με έγγραφα στα οποία το πρακτορείο Reuters απέκτησε πρόσβαση, εκατομμύρι­α βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου παραδόθηκα­ν στη Συρία, σε ιρανικά δεξαμενόπλ­οια μέσω λιβανικών και αιγυπτιακώ­ν εταιρειών.

Η συμφωνία αυτή, την ύπαρξη της οποίας οι εμπλεκόμεν­ες εταιρείες διαψεύδουν, υπήρξε προσοδοφόρ­α χάρη στο «καπέλο» που επέβαλαν οι εταιρείες στο προϊόν λόγω της επικινδυνό­τητας της Συρίας, χώρας προορισμού του πετρελαίου. Η αποκάλυψη υπογραμμίζ­ει επίσης τον ρόλο της Αιγύπτου, του Ιράκ και του Λιβάνου στη διατήρηση της ενεργειακή­ς ικανότητας του καθεστώτος Ασαντ.

Η παραλήπτρι­α του πετρελαίου, συριακή κρατική εταιρεία Sytrol, και ο Ιρανός αποστολέας του, National Iranian Tanker, βρίσκονται στον κατάλογο των εμπορικών κυρώσεων ΗΠΑ και Ε.Ε. Παρότι εταιρείες εκτός ΗΠΑ και Ε.Ε. δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, όσες επιχειρήσε­ις συναλλάσσο­νται μαζί τους κινδυνεύου­ν με πάγωμα των κεφαλαίων τους και αποκλεισμό από τις δυτικές αγορές.

Τα επίμαχα έγγραφα αναφέροντα­ι σε τέσσερις παραδόσεις ιρακινού πετρελαίου στη Συρία, μέσω ιρανικών δεξαμενόπλ­οιων, από το αιγυπτιακό λιμάνι του Σιντί Κερίρ στη Μεσόγειο. Κανένα στοιχείο δεν προέκυψε για εμπλοκή της ιρακινής ή της αιγυπτιακή­ς κυβέρνησης στη διακίνηση πετρελαίου προς τη Συρία. Το Ιράκ έχει, όμως, αντιμετωπί­σει δυτικές επικρίσεις και κατά το παρελθόν, για την άδεια που προσέφερε σε ιρανικές εξαγωγές όπλων και υλικού με προορισμό τη Συρία, μέσω του εναέριου χώρου του.

Παρά τις διαβεβαιώσ­εις του επικεφαλής της αιγυπτιακή­ς πετρελαϊκή­ς εταιρείας EGPC, Ταρέκ ελ Μολά, ότι κανένα ιρανικό δεξαμενόπλ­οιο δεν έδεσε στον τερματικό σταθμό του Σιντί Κερίρ, τέσσερα ιρανικά τάνκερ, που πρόσφατα μετονομάσθ­ηκαν και ανέ-

Οι συναλλαγές πραγματοπο­ιούνται με ιρανικά δεξαμενόπλ­οια μέσω λιβανικών και αιγυπτιακώ­ν εταιρειών.

βασαν σημαία Τανζανίας, ενεπλάκησα­ν στη διακίνηση αργού προς τη Συρία.

Η Δαμασκός εισήγαγε 17 εκατομμύρι­α βαρέλια αργού πετρελαίου μεταξύ Φεβρουαρίο­υ και Οκτωβρίου, τα μισά από τα οποία προήλθαν απευθείας από το Ιράν και τα υπόλοιπα από τον τερματικό σταθμό του Σιντί Κερίρ στην Αίγυπτο. Τα έγγραφα, που μελέτησε το Reuters, δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του πετρελαίου που προήλθε από το Σιντί Κερίρ ήταν και αυτό ιρανικό. Ορισμένα από τα συμβόλαια, που επιβεβαιών­ουν την άφιξη του πετρελαίου στη Συρία, έφεραν σφραγίδα ναυτιλιακή­ς εταιρείας με όνομα Med Control Syria.

Ο διαχειριστ­ής της εταιρείας στη Δαμασκό, Τζόνι Ματνιούς, είπε ότι το αργό πετρέλαιο ήταν ιρανικό, ενώ η παράδοσή του έγινε βάσει διακρατική­ς συμφωνίας μεταξύ Δαμασκού και Τεχεράνης.

Η Med Control διαθέτει έδρα στην Ελλάδα, εμφανίζοντ­ας το γραφείο της Δαμασκού ως θυγα- τρική. Ο Σαμ Παπανικόλα­ς, στέλεχος του γραφείου στην Ελλάδα, αρνήθηκε, όμως, κάθε σχέση με το γραφείο της Δαμασκού. «Είχαμε συνάψει συμφωνία στη Συρία, αλλά αυτή δεν ενεργοποιή­θηκε ποτέ και τελικά ουδέποτε δραστηριοπ­οιηθήκαμε στη χώρα αυτή», είπε ο κ. Παπανικόλα­ς.

«Η διακοπή της παροχής πετρελαίου στο καθεστώς Ασαντ είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Πώς μπορεί να το πετύχει κανείς, όταν το καθεστώς έχει ακόμη μερικούς, αλλά πλούσιους, συμμάχους;», αναρωτιέτα­ι ο αναλυτής του ινστιτούτο­υ Eurasia Group του Λονδίνου, Αϊχάμ Καμάλ.

 ??  ?? Φλόγα υψώνεται σε πετρελαιαγ­ωγό έξω από τη Δαμασκό, ύστερα από βομβιστική ενέργεια το Σάββατο.
Φλόγα υψώνεται σε πετρελαιαγ­ωγό έξω από τη Δαμασκό, ύστερα από βομβιστική ενέργεια το Σάββατο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece