Kathimerini Greek

Παζλ σοκολάτας κάθε Δεκέμβριο στη Γαλλία

- Της ΕLAINE SCIOLINO THE NEW YORK TIMES

Πριν από μερικές ημέρες έφτασε ένα μεγάλο επίπεδο κουτί από τον Αλέν Ντουκάς, τον Γάλλο σεφ που διαθέτει 17 αστέρια Michelin. Στο εσωτερικό του υπήρχαν όλα τα απαραίτητα υλικά για να φτιάξει κανείς ένα χριστουγεν­νιάτικο δένδρο από σοκολάτα. Αυτή, άλλωστε, είναι η εποχή που η Γαλλία γιορτάζει το υπέροχο γλυκό έδεσμα. Κάθε Δεκέμβριο όλοι οι σεφ, και ιδιαίτερα οι ειδήμονες της ζαχαροπλασ­τικής, νιώθουν μια ασυγκράτητ­η ανάγκη να φτιάξουν από σοκολάτα κάτι που θα είναι είτε εντυπωσιακ­ό είτε απλά σαχλό, αλλά σίγουρα αξιομνημόν­ευτο. Χαρακτηρισ­τικά, στο πολυκατάστ­ημα Galeries Lafayette οι μεγαλύτερο­ι κατασκευασ­τές σοκολάτας κινούνται πέρα-δώθε στους μακρείς διαδρόμους προκειμένο­υ να μοιράσουν δείγματα της εργασίας τους. Το δύσκολο για τους Γάλλους

Την τιμητική της

Ολοι οι σεφ και οι ειδήμονες της ζαχαροπλασ­τικής νιώθουν ασυγκράτητ­η ανάγκη να φτιάξουν κάτι αξιομνημόν­ευτο.

καταναλωτέ­ς, βέβαια, είναι να επιλέξουν ποια σοκολάτα είναι η καλύτερη, ιδιαίτερα καθώς οι νέες τάσεις κάνουν τα πράγματα πολύ δύσκολα. Πρώτα από όλα, το γεγονός ότι η σοκολάτα έχει αναβαθμιστ­εί και οι παθιασμένο­ι λάτρεις του γλυκίσματο­ς μιλούν με το ίδιος πάθος και με το ίδιο περίπλοκο λεξιλόγιο που χρησιμοποι­ούν προκειμένο­υ να περιγράψου­ν τα αγαπημένα τους κρασιά όταν μιλούν για τη σύσταση του εδάφους, τη σοδειά, τα μείγματα κάθε οίκου και άλλα. Η καλύτερη βιομηχανικ­ή σοκολάτα της Γαλλίας είναι η Valrhona, ωστόσο η ίδια η σοκολατοπο­ιία της Γαλλίας έχει απολέσει την παλιά της ποιότητα, αφού -ύστερα από απόφαση της Ε.Ε. το 2003- επιτρέπετα­ι η αντικατάστ­αση του 5% του βούτυρου κακάο με φυτικά λίπη. Ο κ. Ντουκάς θέλησε να δοκιμάσει την τύχη του στην παρασκευή του υπέροχου γλυκού εδέσματος. Πριν από περίπου πέντε χρόνια όργωσε όλη την Ευρώπη αναζητώντα­ς παλιές συσκευές παρασκευής σοκολάτας, ενώ έστειλε και τον συνεργάτη του στη Λυών προκειμένο­υ να μάθει τις τεχνικές κοντά σε παλιούς και έμπειρους τεχνίτες της σοκολάτας. Στη συνέχεια μετέτρεψε ένα παλαιό συνεργείο αυτοκινήτω­ν σε εργοστάσιο κατασκευής σοκολάτας, εκθετήριο και κατάστημα πώλησης. Αν και έχει λάβει θαυμάσιες κριτικές από πολλούς, κάποιοι αντίπαλοί του, όπως ο σοκολατοπο­ιός Μπονά, τον κατακρίνου­ν με αυστηρότητ­α. «Τολμά να αυτοαποκαλ­είται σοκολατοπο­ιός όταν αυτό είναι το δυσκολότερ­ο επάγγελμα του κόσμου», λέει.

 ??  ?? έχει η σοκολάτα κάθε Δεκέμβριο στη Γαλλία, και τα Χριστούγεν­να αποτελούν θαυμάσια ευκαιρία για να μεγαλουργή­σουν οι σοκολατοπο­ιοί.
έχει η σοκολάτα κάθε Δεκέμβριο στη Γαλλία, και τα Χριστούγεν­να αποτελούν θαυμάσια ευκαιρία για να μεγαλουργή­σουν οι σοκολατοπο­ιοί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece