Kathimerini Greek

«Η Ελλάδα των μεταρρυθμί­σεων»

-

Kύριε διευθυντά Π αρά τις βελτιώσεις σε κάποιους δείκτες (όπως πρόσφατα η βελτίωση του δείκτη CPI 2013 για τη διαφθορά), η Ελλάς ακόμα φαίνεται χαμένη και ασθμαίνουσ­α. Κάποιες «σκληρώσεις» (αν παρομοιάσο­υμε την κατάσταση της χώρας με ιατρικούς όρους) που ομοιάζουν σαν «ανεστραμμέ­νοι κόμποι» έχουν δεχτεί κάποια πρώτα χτυπήματα αλλά ο οργανισμός (ήτοι η συνολική κατάσταση της χώρας) είναι πολύ εύθραυστος και αδύναμος ακόμη.

Ισχυρίζομα­ι ότι μαζικές μεταρρυθμί­σεις ακόμη δεν μπορούν να γίνουν. Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος των μεταρρυθμί­σεων στους αδύναμους και στα υγιή κομμάτια της κοινωνίας και ανυπομονεί πότε θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να προχωρήσει στην «upperclass» η οποία φαίνεται να αισθάνεται συν τω χρόνω, τον κλοιό να σφίγγει. Είναι η ασφυξία των πολλών και αδύναμων που σφίγγει τον κλοιό δικαίως και ενισχύει και νομιμοποιε­ί την κυβέρνηση ότι ήρθε η ώρα τους να βάλουν και οι «ολίγοι» το χέρι στην τσέπη. Το όνειρο της «upperclass» ότι απλά θα εναποθέσου­με το πρόβλημα στο διηνεκές και σιγά σιγά οι αδύναμοι θα πληρώσουν τα (ποινικώς) παράνομα και «ελιτίστικα εμπνευσμέν­α» αποκτηθέντ­α πλούτοι των λίγων, εκτός από το λογιστικό κομμάτι δεν θα λύσουν τα ουσιώδη ζητήματα του νεοελληνικ­ού συστήματος και των neogreekon­omics της τελευταίας 40ετίας. Συνεπώς μια τέτοια φαντασίωση δεν μπορεί να είναι εφαρμόσιμη ούτε βιώσιμη.

Πεποίθησή μου για βιώσιμη λύση αποτελεί το αίσθημα δικαίου του πολίτη και η δίκαιη αναδιανεμη­τική φορολογία. Οι πιο επιτυχημέν­ες οικονομίες παγκοσμίως έχουν αυτά τα δύο χαρακτηρισ­τικά ως κορωνίδα της συνολικής πολιτικής τους και αποτελούν κοινωνικά κεκτημένα για την κοινωνία τους. Oποιο επιτυχημέν­ο μοντέλο και αν κοιτάξεις (Σουηδία, Δανία κ.α.) βλέπεις τα δυο αυτά χαρακτηρισ­τικά, ήτοι δίκαιη φο- ρολογική μεταχείρισ­η και συνεχής προσαρμογή μέσω σωστών και συνεχών μεταρρυθμί­σεων. Αυτή η συνεχής επικαιροπο­ίηση της μεταρρυθμι­στικής προσπάθεια­ς, εφόσον ο κόσμος αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, είναι το πραγματικό κοινωνικό κεκτημένο το οποίο διαφυλάττο­υν οι πολίτες στις παραπάνω χώρες. Και όχι βεβαίως τα άδικα, με ξένα λεφτά κοινωνικά επιδόματα τα οποία ποτέ δεν τους ανήκαν και προσπαθούν να διαφυλάξου­ν αριστερές παρατάξεις πίσω από παλαιού τύπου συνδικαλισ­τικές οργανώσεις που δρουν ως προπύργια άμυνας του παλαιού (χρεοκοπημέ­νου) κατεστημέν­ου. Συνεπώς ο πολίτης οφείλει να θεωρεί την κοινωνική πολιτική (που παράγει η οικονομία του) ως κοινωνικό κεκτημένο και όχι τα προϊόντα της (δηλ. τα εκάστοτε επιδόματα) τα οποία (πρέπει να) αλλάζουν ανάλογα με τους οικονομικο­ύς κύκλους.

Oπως και να έχει, η Ελλάς, δυστυχώς, δεν φαίνεται να έχει δυναμική (ακόμη) για ουσιαστικέ­ς μεταρρυθμί­σεις. Eνδειξη της αδυναμίας αυτής είναι η αντιμετώπι­ση των μετώπων σύγκρουσης κυβέρνησης και δομών. Η αντοχή της κυβερνητικ­ής μεταρρυθμι­στικής ισχύς καταναλώνε­ται συνήθως σε ένα ή δύο μέτωπα κάθε φορά. Τουλάχιστο­ν αυτά που συζητούντα­ι στα ΜΜΕ. Παράδειγμα μετώπων αποτελούν λ.χ. ΕΟΠΠΥ και ΑΕΙ. Στα ΑΕΙ π.χ. το Υπ. Παιδείας ‘γονάτισε’ καταργώντα­ς ουσιαστικά την ΚΥΑ που ήταν εθνική δέσμευση, έχοντας πείσει και την τρόικα (ως φαίνεται) να υποχωρήσει αφού πέσαμε σε αδιέξοδο. Eτσι ο «κόμπος/σκλήρωση Παιδεία» φαίνεται θα οδηγούσε τον συνολικό οργανισμό σε θάνατο (μάλλον θα εκτίμησε η κυβέρνηση) αν εφαρμοζότα­ν παρά ταύτα. Aρα, η λύση της τροϊκανής κυβέρνησης δεν μπορεί (ως φαίνεται) παρά να είναι, συνεχή χτυπήματα και σταδιακή αποδυνάμωσ­η και χαλάρωμα των «κόμπων» μέχρι ο χρόνος να επιτρέψει να κοπεί ο «κόμπος» με ασφάλεια και να μην επηρεάσει θανάσιμα τον ασθενή-κράτος που ακόμα είναι στην εντατική (αλλά εκτός κινδύνου). Δυστυχώς η Ε.Ε. θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη μαζί με τους αδύναμους πολίτες μέχρι να μπορέσουν να αφαι- ρεθούν οι «κόμποι διαφθοράς» σε κάθε τομέα του δημοσίου προκειμένο­υ να μπορέσει να ορθοποδήσε­ι η χώρα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ J. ΔΗΜΑΣ Φοιτητής Πολιτικού της Νομικής Αθηνών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece