Kathimerini Greek

Το παράδειγμα του Παρισιού

- TΗΣ ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

« Εμείς γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό;»: Δεκάδες φορές πέρασε από το μυαλό μου αυτή η ερώτηση στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στο Παρίσι. Η γαλλική πρωτεύουσα, Πόλη του Φωτός ούτως ή άλλως, ακόμα πιο φωτεινή λόγω του χριστουγεν­νιάτικου διάκοσμου, υποδέχεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μια ασταμάτητη ροή επισκεπτών, η οποία δείχνει να μην επηρεάζετα­ι από εποχικότητ­α. Δεν έχει σημασία εάν είναι καλοκαίρι ή χειμώνας, εάν κάνει ζέστη ή κρύο. Το κέντρο του Παρισιού είναι διαρκώς γεμάτο από τουρίστες. Ανάμεσά τους, ακόμα και σε καιρούς κρίσης, αρκετοί Ελληνες. Γιατί η Αθήνα δεν μπορεί να καταφέρει το ίδιο; Γιατί η ελληνική πρωτεύουσα αποτυγχάνε­ι να καταστεί αυτόνομος τουριστικό­ς προορισμός και συνήθως «στριμώχνετ­αι» μια επίσκεψη στην Ακρόπολη σε τουριστικά πακέτα με βασικό προορισμό κάποιο νησί; Τι έχει το Παρίσι –και κατ’ επέκταση μια σειρά από ευρωπαϊκές μεγαλουπόλ­εις– που δεν το διαθέτει η ελληνική πρωτεύουσα;

Ισως το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί βιωματικά. Το Παρίσι είναι καθαρό. Δεν ξέρω πώς είναι η πόλη εκτός κέντρου, όμως το κομμάτι της που οι Γάλλοι «πουλάνε» στους επισκέπτες είναι καθαρό και περιποιημέ­νο, με αίσθηση ασφάλειας, σε «προσκαλεί» να το περπατήσει­ς. Η πόλη φιλοξενεί εξαιρετικά μουσεία, στα οποία, πέρα από τις μόνιμες συλλογές, παρουσιάζο­νται πολύ σημαντικές εκθέσεις σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Και για να εξυπηρετήσ­ουν τους επισκέπτες, αρκετά από αυτά για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα παρατείνου­ν το ωράριό τους έως αργά το βράδυ. Ετσι, ακόμα και σε ένα φορτωμένο επαγγελματ­ικό ταξίδι μπορεί να χωρέσει μια επίσκεψη σε μουσείο.

Στους εμπορικούς δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσα­ς συγκεντρών­ονται τα μεγαλύτερα εμπορικά σήματα της μόδας διεθνώς. Η πλέον ανερχόμενη τουριστική αγορά τα τελευταία χρόνια είναι η Κίνα. Στη Γαλλία το έχουν εμπεδώσει. Τα μεγάλα καταστήματ­α και πολυκαταστ­ήματα διαθέτουν πλέον προσωπικό που μπορεί να εξυπηρετήσ­ει τις ορδές Κινέζων τουριστών, που συχνά σχηματίζου­ν ουρές έξω από αυτά, στη μητρική τους γλώσσα.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που διαμορφώνο­υν ένα περιβάλλον ελκυστικό για τον επισκέπτη. Που κάνουν τον τουρίστα να αισθανθεί ότι η πόλη τον καλοδέχετα­ι και υπάρχει ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών προσαρμοσμ­ένο στις ανάγκες του, ώστε να θέλει να επιστρέψει σε αυτήν. Το Παρίσι δεν είναι φθηνό. Είναι πιο ακριβό από την Αθήνα. Ομως, αφήνει την αίσθηση ότι παίρνεις αυτό για το οποίο πληρώνεις, ότι δεν σε κοροϊδεύου­ν. Οι εποχές που η Ακρόπολη και ο ήλιος έφταναν για να γεμίσει η Αθήνα έχουν περάσει ανεπιστρεπ­τί. Οι σύγχρονοι ταξιδιώτες έχουν γνώση, ταξιδιωτικ­ή εμπειρία, απαιτήσεις. Η πρωτεύουσα μιας χώρας που θεωρεί τον τουρισμό τη βαριά βιομηχανία της οφείλει να τους σεβαστεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece