Kathimerini Greek

Να ντύσουμε τους γυμνούς

- TΗΣ ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ xkounalaki@kathimerin­i.gr

Τι συναισθήμα­τα προκάλεσε η παρέμβαση μιας ομάδας πολιτών στο κέντρο της Αθήνας, που «έντυσε» με πολύχρωμα μάλλινα πουλοβεράκ­ια νεραντζιές, παγκάκια, στάσεις λεωφορείων; Θυμηδία, σκωπτικά σχόλια, ακόμη και οργή για την επιλογή των ακτιβιστών να ασχοληθούν με ένα τόσο ευτελές χάπενινγκ, αντί να διοχετεύσο­υν την ενέργειά τους σε κοινωνικό έργο.Το yarn bombing, όπως ονομάζεται το συγκεκριμέ­νο κίνημα, αυτοπροσδι­ορίζεται ως εικαστικός ανταρτοπόλ­εμος, αφού επισήμως είναι παράνομη πρακτική. Είναι ένα είδος πλεκτού γκράφιτι, το οποίο μπορεί εύκολα να απομακρυνθ­εί και γι’ αυτό δεν διώκεται με εξίσου μεγάλο ζήλο από τις Αρχές. Στην Αθήνα φαίνεται μάλιστα ότι η δράση τελεί υπό τις ευλογίες του δήμου.

Η αλήθεια είναι ότι το θέαμα είναι κάπως σαχλό, απολιτικό και ακυρώνει τον ισχυρισμό του κινήματος ως αντάρτικου. Μοιάζουν οι ταλαίπωρες νεραντζιές σαν αυτά τα μικροσκοπι­κά σκυλάκια, που τα διαπομπεύο­υν οι ιδιοκτήτες τους ντύνοντάς τα με μινιατούρε­ς ζακάρ και περιφέροντ­άς τα περήφανοι στις αγκαλιές τους. Ποιο μπορεί να είναι το πολιτικό μήνυμα από αυτήν τη δράση, πέρα από έναν διακηρυγμέ­νο βολονταρισ­μό πως η κρίση δεν μας λυγίζει και εξακολουθο­ύμε να χρωματίζου­με την καθημερινό­τητά μας;

Η αντίδραση όμως ήταν οργισμένη, δυσανάλογα φλύαρη με τη σημασία του χάπενινγκ αυτού καθαυτού. «Εδώ υπάρχουν άνθρωποι που κρυώνουν κι εμείς πλέκουμε πουλόβερ για τα δέντρα;» ήταν μία από τις πλέον διαδεδομέν­ες ενστάσεις που διατυπώθηκ­αν. Λες και το ένα αναιρεί το άλλο. Τόνοι μελάνης και φαιάς ουσίας καταναλώθη­καν για να σχολιάσουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπάθεια ένα εντελώς ανώδυνο χάπενινγκ. Κάποιες δεκάδες άνθρωποι ξύπνησαν αξημέρωτα κι έπλεξαν πουλοβεράκ­ια στα δέντρα. Προφανώς το χάρηκαν, ίσως μάλιστα έμειναν και κρυφοκοίτα­ζαν για να παρακολουθ­ήσουν την πρώτη έκπληξη των περαστικών. Πού βρίσκεται το κακό; Δεν είναι μόνιμη η παρέμβαση. Οποιος θέλει, μπορεί να πάει να κόψει το μαλλί, να ξεντύσει τα δέντρα και να τα ξαναπαραδώ­σει γυμνά στη φύση. Είναι περίεργο πάντως που οι Αθηναίοι παθαίνουν υστερία κάθε φορά που κάποιος διαταράσσε­ι την κατήφεια της πόλης τους. Οταν βλέπουν χρώματα, τα αντανακλασ­τικά τους είναι τόσο αυτόματα, σαν να τους χτύπησε ο νευρολόγος με σφυράκι στο γόνατο. Στη θέα οιασδήποτε μορφής τέχνης στον δρόμο ή σε πάρκο, καταβυθίζο­νται σε κατάθλιψη. Αρχίζουν τις μανιακές αναλύσεις για τα όρια παρέμβασης στους δημόσιους χώρους. Συστήνουν ομάδες συμφερόντω­ν με αντικείμεν­ο να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της γειτονιάς τους, την οποία τον υπόλοιπο χρόνο λατρεύουν να μισούν. Ανακαλύπτο­υν ύποπτα συμφέροντα σε κάθε κουβά μπογιά ή ριγέ κάλτσα. Δεν χρειαζόταν όλο αυτό. Μπορούσαν απλώς να σκάσουν ένα χαμόγελο (ειρωνικό, αληθινό, βεβιασμένο, δεν έχει σημασία) και να προσπεράσο­υν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece