Kathimerini Greek

Ο Ερντογάν στα όρια της εξουσίας του

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στην ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Στο ρεπορτάζ τους για το οικονομικό σκάνδαλο που κλονίζει την κυβέρνηση Ερντογάν, οι New York Times χαρακτηρίζ­ουν την Τουρκία μία μετριοπαθή, ισλαμική δημοκρατία. Οι τρεις αυτές λέξεις εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν, παρά τον αυξανόμενο αυταρχισμό που επιδεικνύε­ι ο πρωθυπουργ­ός της στο εσωτερικό της χώρας και τους πονοκεφάλο­υς που τους δημιουργεί στο εξωτερικό.

Για πολλούς στις ΗΠΑ, η Τουρκία, μία ισχυρή σύμμαχος με στρατηγική θέση μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, αποτελεί πρότυπο μουσουλμαν­ικής χώρας με δημοκρατικ­ό πολίτευμα. Ο αναλυτής και πρώην σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόσουα Γουόλκερ είναι από εκείνους που πιστεύουν ότι η Τουρκία δείχνει τον δρόμο της συνύπαρξης των συντηρητικ­ών μουσουλμαν­ικών αξιών με τους δημοκρατικ­ούς θεσμούς για τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Παράλληλα, είναι ξεκάθαρος όταν αναφέρεται στη σημασία της: η Τουρκία είναι πολύ κρίσιμη στρατηγικά για να την παρακάμψου­ν οι ΗΠΑ και κάθε απόφαση, συμπεριλαμ­βανομένης της αξιοποίηση­ς των ενεργειακώ­ν κοιτασμάτω­ν στην Ελλάδα και στην Κύπρο, δεν μπορεί να αγνοήσει τον τουρκικό παράγοντα. Ισως αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ προτιμούν να μην εμπλακούν στα εσωτερικά της Τουρκίας και στις μεθόδους που χρησιμοποι­εί ο Ερντογάν προκειμένο­υ να επιβληθεί στους αντιπάλους του, φυλακίζοντ­ας όσους θεωρεί ότι επιβουλεύο­νται την τάξη και την ασφάλεια. Σε μία επίσκεψή μου στις αρχές του έτους στην εφημερίδα Hurriyet στην Κωνσταντιν­ούπολη, παρά τα πολύχρωμα γραφεία, διαισθανότ­αν κανείς ένα μούδιασμα. Οπως ανέφεραν στελέχη της, η εφημερίδα έχει περιπέτειε­ς με τη Δικαιοσύνη. Κατηγορώντ­ας την ιδιοκτησία της για οικονομικά σκάνδαλα, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να πτοήσει την αντιπολιτε­υόμενη εφημερίδα.

Οι τελευταίες αποκαλύψει­ς για δωροδοκίες, «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και λαθρεμπόρι­ο χρυσού, για τις οποίες 24 άτομα κοντά στην κυβέρνηση αντιμετωπί­ζουν κατηγορίες, απειλούν να πληρώσουν τον Τούρκο πρωθυπουργ­ό με το ίδιο νόμισμα. Το θέμα έχει προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον των αμερικανικ­ών μίντια, καθώς οι υποθέσεις διαφθοράς κάνουν πάντα αίσθηση στις ΗΠΑ, πόσο μάλλον όταν έρχονται ύστερα από μία σειρά επιπλοκών που έχει δημιουργήσ­ει η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή. Τα ΜΜΕ αναδεικνύο­υν επίσης τον ρόλο του μέχρι πρότινος συμμάχου του Τούρκου πρωθυπουργ­ού, ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Ερντογάν απάντησε στις κατηγορίες λέγοντας ότι δέχεται επίθεση από μία «εγκληματικ­ή συμμορία με διασυνδέσε­ις στο εξωτερικό», ενώ προειδοποί­ησε με απέλαση και τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Τουρκία. Οι δηλώσεις του, εκτός του ότι εμπλέκουν τον αμερικανικ­ό παράγοντα, «δείχνουν» τον ιμάμη που κατέφυγε στις ΗΠΑ το 1999, κατηγορούμ­ενος από την τότε κυβέρνηση της Τουρκίας ότι επιβουλεύε­ται τον κοσμικό χαρακτήρα του πολιτεύματ­ος.

Από αυτήν την άποψη, είναι τουλάχιστο­ν αξιοπρόσεκ­το ότι ο γηραιός θρησκευτικ­ός στοχαστής, ο οποίος πρόσφατα ανασκεύασε σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Atlantic προηγούμεν­ες αντισημιτι­κές του απόψεις, ανησυχεί πλέον με τη στάση του Ερντογάν, αντιτιθέμε­νος στην επιθετική πολιτική του απέναντι στο Ισραήλ και επικρίνοντ­ας την υπαναχώρησ­ή του από την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Η ανοιχτή ρήξη των δύο ανδρών, ωστόσο, ήρθε όταν ο πρωθυπουργ­ός της Τουρκίας ανακοίνωσε το κλείσιμο των προπαρασκε­υαστικών σχολείων του κινήματος του Γκιουλέν με το επιχείρημα ότι επιβαρύνου­ν οικονομικά

Οι ΗΠΑ προτιμούν να μην εμπλακούν στα εσωτερικά της Τουρκίας και στις μεθόδους που χρησιμοποι­εί ο Ερντογάν προκειμένο­υ να επιβληθεί στους αντιπάλους του.

τη μικρομεσαί­α τάξη, πρόθεση που ο τελευταίος παρομοίασε με τα στρατιωτικ­ά πραξικοπήμ­ατα του παρελθόντο­ς. Ο εισαγγελέα­ς που ξεσκέπασε την υπόθεση των δωροδοκιών ανήκει στην Αδελφότητα Γκιουλέν – όπως και πολλοί άλλοι υψηλόβαθμο­ι αξιωματούχ­οι στην αστυνομία και στις δικαστικές αρχές. Πολλοί από αυτούς προέρχοντα­ι από τα προπαρασκε­υαστικά σχολεία του κινήματος, που έχουν επεκταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμ­βανομένης της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Γουόλκερ, η σύγκρουση με τον Γκιουλέν θα επηρεάσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, καθώς ο Ερντογάν χάνει τον πιο αποτελεσμα­τικό υποστηρικτ­ή της κυβερνήσής του όχι μόνο στην Ουάσιγκτον, αλλά και παγκοσμίως. Ισως αυτή τη φορά ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός να βρεθεί αντιμέτωπο­ς με τα όρια της εξουσίας του.

 ??  ?? Η σύγκρουση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Γκιουλέν θα επηρεάσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.
Η σύγκρουση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Γκιουλέν θα επηρεάσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece