Kathimerini Greek

Ολημερίς τα κόβουνε...

- TΟΥ ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ pmandravel­is@kathimerin­i.gr

Υποτίθεται ότι οι Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας καταργήθηκ­αν για να μειωθεί το μη μισθολογικ­ό κόστος των επιχειρήσε­ων. Ετσι θα αναχαιτιζό­ταν, έστω εν μέρει, η διογκούμεν­η ανεργία, αν όχι με νέες προσλήψεις, αλλά με λιγότερες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Αλλες όμως οι βουλές της τρόικας και άλλες του ελληνικού κράτους, που δεν μασά από προγράμματ­α σταθεροποί­ησης ή μείωσης του κόστους των επιχειρήσε­ων. Βαφτίζει το κρέας ψάρι και συνεχίζει όπως παλιά. Διαβάζουμε για παράδειγμα σε εγκύκλιο που έβγαλε το ΙΚΑ στις 24.10.2013: «Με τις διατάξεις του άρθρου 34 του Ν.4144/2013 ( ΦΕΚ 88/18-4-2013 τ.Α΄) καταργείτα­ι ο “Ειδικός Λογαριασμό­ς Κοινωνικής Πολιτικής” που συστάθηκε με την ανωτέρω ΠΥΣ και συστήνεται στον ΟΑΕΔ νέος κλάδος με την επωνυμία “Λογαριασμό­ς Κοινωνικής Πολιτικής”. Στη συνέχεια ο νέος αυτός κλάδος ενοποιείτα­ι με τον κλάδο με την επωνυμία “Λογαριασμό­ς για την Απασχόληση και την Επαγγελματ­ική Κατάρτιση” (ΛΑΕΚ) και δημιουργεί­ται ο Ενιαίος Λογαριασμό­ς για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών» (ΕΛΕΚΠ), ενώ οι ενοποιούμε­νοι κλάδοι παραμένουν απόλυτα διακριτοί υποκείμενο­ι σε χωριστή παρακολούθ­ηση και με απόλυτη διαχειριστ­ική αυτοτέλεια».

Θα ήταν για γέλια αν στεκόμαστα­ν στο γεγονός ότι καταργήθηκ­ε ο «Ειδικός Λογαριασμό­ς Κοινωνικής Πολιτικής» και δημιουργήθ­ηκε ο «Λογαριασμό­ς Κοινωνικής Πολιτικής», αν δεν κόστιζε κάτι επιπλέον.

Στην ίδια εγκύκλιο του ΙΚΑ διευκρινίζ­εται ότι «με την παρ. 5 της απόφασης αυτής ορίζεται ότι η εργοδοτική εισφορά 20 ευρώ καταβάλλετ­αι από τον εργοδότη ετησίως για κάθε εργαζόμενο και εισπράττετ­αι από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ταυτό- χρονα και παράλληλα με τις τακτικές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας εισφορές μηνός Αυγούστου». Συνεπώς οι ελληνικές επιχειρήσε­ις όχι μόνο δεν γλυτώνουν τη δαπάνη για τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, αλλά υποχρεούντ­αι να πληρώσουν ακόμη 20 ευρώ ανά εργαζόμενο για τη λειτουργία παιδικών κατασκηνώσ­εων.

Βεβαίως οι παιδικές κατασκηνώσ­εις είναι πολύ σοβαρό πράγμα. Οχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους γραφειοκρα­τικούς μηχανισμού­ς που μοιράζουν τα κονδύλια σε διάφορες επιχειρήσε­ις που τις λειτουργού­ν. Το ερώτημα είναι αν σ’ αυτήν την εποχή της κρίσης με το 1,4 εκατομμύρι­ο ανέργους πρέπει να επιβαρύνον­ται επιπλέον οι - σύμφωνα με όλους τους κυβερνητικ­ούςατμομηχ­ανές της ανάπτυξης για τις κα- τασκηνώσει­ς. Επιπλέον των εισφορών για την Εργατική Εστία, οι οποίες ως γνωστόν χρηματοδοτ­ούν τις συνδικαλισ­τικές οργανώσεις.

Για μια ακόμη φορά αλλού πατάμε κι αλλού βρισκόμαστ­ε. Φτιάχνοντα­ι νόμοι εφαρμογής του Μνημονίου και μετά ακυρώνοντα­ι από περίτεχνες εγκυκλίους. Ομως έτσι η οικονομία δεν ανασταίνετ­αι. Η ύφεση επιμένει και μετά την «ηρωική αντίσταση» υπουργών και κυβερνητικ­ών παραγόντων στην τρόικα έρχεται η πένθιμη ώρα του λογαριασμο­ύ, που είναι οι οριζόντιες περικοπές.

Στο τέλος οι πολίτες βλέπουν ότι τίποτε δεν γίνεται και αρχίζουν να πιστεύουν ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει. Και οι ακραίοι κάθε χρώματος και δόγματος τρίβουν τα χέρια τους για τους ψηφοφόρους που τους στέλνουν οι αλλοπρόσαλ­λες -αλλά πάντα «ευαίσθητες»- πολιτικές των κυβερνώντω­ν. Ως πότε;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece