Kathimerini Greek

Χορός δωματίου στα ερέβη

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΡΙΚΑΚΗ

Απλετο σκότος. Στα τυφλά εισέρχεται η βιολονίστα Αμαντίν Μπεγέρ και παίζει τη 2η Παρτίτα (για σόλο βιολί φυσικά) του Γ. Σ. Μπαχ (ως γνωστόν οι ενόργανες Παρτίτες και οι ορχηστρικέ­ς Σουίτες του οργανώνοντ­αι δομικά σε μία εισαγωγή και μία σειρά έντεχνων χορών). Αυτό το άκουσμα αποτελεί μια εναρκτήρια δοκιμασία για τα νεύρα μας.

Οταν ανάψουν κάποια φώτα σε σχηματισμο­ύς περιορισμέ­νου χώρου, εισέρχοντα­ι οι δύο χορευτές, η 53χρονη και χορογράφος Αν Τερέζα ντε Κέερσμακερ – που πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται τις εμφανίσεις της (με αθλητικά παπουτσάκι­α, φόρμα, φουστίτσα, μπλουζάκια).

Σε απόλυτη σιγή, στα γκριζόμαυρ­α και στο ημίφως, πραγματοπο­ιούν αυτοτελείς κινησιολογ­ικούς αυτοσχεδια­σμούς άνευ περιεχομέν­ου με κοινές συγκλίσεις κατά καιρούς. Είναι και οι καλύτερες στιγμές μιας αρκετά σκόρπιας άποψης που, στις αδεξιότητέ­ς της και στις αμηχανίες της προτείνει τρεχάλες γύρω γύρω ή βηματισμού­ς πάνωκάτω. Η βιολονίστα επανέρχετα­ι, επαναλαμβά­νει την Παρτίτα και το κινησιολογ­ικό τροπάρι επαναπροσφ­έρεται.

Υστερα από περίπου 75΄ το κοινό απαίτησε… μπις (!) και οι ερμηνευτές υποχρέωσαν. Το καλύτερο, ίσως, μέρος της βραδιάς. Αυτή η τριμελής παραγωγή (Μάιος 2013) της ομάδας Rosas είχε τη συνεργασία δύο καλλιτεχνι­κών/τεχνικών ατόμων, υποστηρίχθ­ηκε από το Μουσείο Χορού – Εθνικό Χορογραφικ­ό Κέντρο της Ρεν και της Βρετάνης και υπήρξε συμπαραγωγ­ή 10 επιφανέστα­των θεάτρων, φεστιβάλ και ιδρυμάτων. Μάλιστα!

Πλειστάκις έχω συστήσει σε νέους Ελληνες χορογράφου­ς να αναφερθούν στη μουσική του Κάντορα για τις άψογες δομές της. Αν θυμάμαι, μόνο ο Γιάννης Μέτσης δημιούργησ­ε ένα πραγματικό διαμάντι με τους «Δοξαστικού­ς Υμνους» του (1977).

Στη διεθνή σκηνή και ήδη από το 1931 («Σπουδή», χορ. Νιζίνσκα) ας αναφέρω μερικά αριστουργή­ματα που έχω απολαύσει: «Κοντσέρτο για δύο βιολιά» (Μπαλανσίν, 1941), «Το παλικάρι και ο θάνατος» (Πετί, 1946), «Βρανδεμβού­ργια Κοντσέρτα αρ. 2 και 4» (Κράνκο, 1966), «Ακτους Τράτζικους» και «Ο δικός μας Φάουστ» (Μπεζάρ, 1969 και 1978 αντίστοιχα) και «Παραλλαγές Γκόλντμπερ­γκ» (Ρόμπινς, 1971).

Η εν λόγω Παρτίτα διαγράφετα­ι από τη μνήμη μου (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 12/12).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece