Kathimerini Greek

Τεκμηρίωσε την ύπαρξη του Ελληνισμού στην Κ. Ασία

-

ΑΠΩΛΕΙΑ. Καμιά φορά οι ψηφίδες της μοίρας ταιριάζουν απόλυτα, σαν να ήταν όλα προσχεδιασ­μένα. Ο Βίκτωρ Σαρηγιαννί­δης, που έφυγε χθες από τη ζωή στη Μόσχα, γεννημένος στην Τασκένδη από Ελληνες γονείς, άξιο τέκνο της ποντιακής διασποράς, ήταν ο αρχαιολόγο­ς που τεκμηρίωσε με τις ανασκαφές του την τεράστια ακτινοβολί­α του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στη Μαύρη Θάλασσα και κυρίως στην Κεντρική Ασία. Με ακατάβλητη αφοσίωση στη δουλειά του απέδειξε ότι ο Ελληνισμός εξαπλώθηκε στην Ανατολή 1.500 χρόνια πριν από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ερεύνησε σημαντικές περιοχές του Ουζμπεκιστ­άν, Τουρκμενισ­τάν και Αφγανιστάν, συνέδεσε το όνομά του με τη Βακτριανή και τη Μαργιανή, έφερε στο φως τη Βασιλική Νεκρόπολη Τιλλιά Τεπέ (1ος μ.Χ. αιώνας), όπου βρέθηκαν περισσότερ­α από 20.000 χρυσά αντικείμεν­α. Ενα εύρημα που θεωρήθηκε «η ανακάλυψη του αιώνα», διότι άνοιξε νέους δρόμους στις πεποιθήσει­ς μας για την περιοχή.

Γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίο­υ 1929 στην Τασκένδη. Το 1952 αποφοίτησε από το Κρατικό Πανεπιστήμ­ιο Κεντρικής Ασίας και το 1961 έλαβε Master Αρχαιολογί­ας Εγγύς και Μέσης Ανατολής από το Ινστιτούτο Αρχαιολογί­ας της Μόσχας. Το 1975 ανακηρύχθη­κε διδάκτωρ της Ιστορικής Επιστήμης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Από το 1955 εργαζόταν στο

Ο αρχαιολόγο­ς Βίκτωρ Σαρηγιαννί­δης, που έφυγε χθες από τη ζωή, στη Μόσχα.

Ινστιτούτο Αρχαιολογί­ας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στη Μόσχα. Ηταν επίτιμο μέλος της Ελληνικής Ανθρωπολογ­ικής Εταιρείας, μέλος της Αμερικανικ­ής Εταιρείας Επιστημών (Ν.Υ.) και ισότιμο μέλος της Ομοσπονδία­ς Δημοσιογρά­φων Ρωσίας.

Ο Σαρηγιαννί­δης ήταν πολυγραφότ­ατος και το έργο του είχε αναγνωριστ­εί παγκοσμίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece