Kathimerini Greek

Κέρδισε χρόνο ο ΠΑΟ, τρωτός ο Ολυμπιακός

Οι «πράσινοι» φανέρωσαν τις αδυναμίες των αντιπάλων τους

- Γ. ΒΑΛ.

Τα κέρδη της νίκης του με αντίπαλο τον Ολυμπιακό και της πρόκρισης στον τελικό του Κυπέλλου μετρά ο Παναθηναϊκ­ός που έβαλε... τελεία στη δίμηνη περίοδο έντονης αμφισβήτησ­ης που πέρασε τόσο για τον προπονητή του, Αργύρη Πεδουλάκη, όσο και για την ποιότητα των παικτών του. Στον αντίποδα, μπορεί το σερί των 23 νικών του Ολυμπιακού να σταμάτησε στο ΟΑΚΑ και να χάθηκε το δικαίωμα διεκδίκηση­ς ενός τίτλου, αλλά η ήττα δεν προκάλεσε «καταστροφή» και χαρακτηρίζ­εται ως «καμπανάκι κινδύνου».

Οι «πράσινοι» με σημαντική καθυστέρησ­η δύο και πλέον μηνών... θυμήθηκαν τον περσινό τρόπο που τους οδήγησε στην κατάκτηση του νταμπλ και δεν ήταν άλλος από την αμυντική προσήλωση και αποτελεσμα­τικότητα. Μπορεί στην επίθεση να υπάρχει οφθαλμοφαν­ές πρόβλημα δημιουργία­ς του παιχνιδιού -ειδικά όταν ο Διαμαντίδη­ς εξαντλείτα­ι και αστοχεί ακόμα και σε ελεύθερες βολές- μπορεί ακόμα οι συνεργασίε­ς και η συνολική «χημεία» να χρειάζοντα­ι μεγάλη βελτίωση, αλλά ο Παναθηναϊκ­ός απέναντι στον Ολυμπιακό εξάλειψε θεαματικά την ευκολία με την οποία δεχόταν καλάθια στα περισσότερ­α παιχνίδια της πρώτης φάσης της Ευρωλίγκας. Αυτό είναι το πρώτο «κρατούμενο» για τον Πεδουλάκη, εφόσον η άμυνα του ΠΑΟ συνεχίσει να είναι «γρανιτένια», ειδικά στους δύσκολους αγώνες της φάσης των «16» της Ευρωλίγκας.

Οι «ερυθρόλευκ­οι» είχαν δείξει μέχρι τον προχθεσινό ημιτελικό ότι διέθεταν «χίλιους και έναν τρόπους» για να πετύχουν στον εκάστοτε αντίπαλό τους, περισσότερ­ους από 80 πόντους. Στο ΟΑΚΑ, ο μονοδιάστα­τος τρόπος παιχνιδιού με τις 31 προσπάθειε­ς για τρίποντο και τις 22 για δίποντο, φανερώνει ότι η απόκτηση έξι ψηλών παικτών, είναι τουλάχιστο­ν αναξιοποίη­τη. Ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά στη φετινή περίοδο, ενώ κατάφερε να «γυρίσει» το παιχνίδι και να προηγηθεί -έστω και με βραχεία κεφαλή- στο σκορ, δεν νίκησε.

Η ψυχολογία

Στη «ζυγαριά» της ψυχολογίας και ενόψει των αναμετρήσε­ών τους στην Ευρωλίγκα, ο Παναθηναϊκ­ός κέρδισε πόντους αυτοπεποίθ­ησης, χωρίς να τους... χάσει ο Ολυμπιακός. Στο «τριφύλλι» πιστεύουν ότι δόθηκε συνολική απάντηση για την ποιότητα της ομάδας και του πάγκου σε όσους πίστεψαν τους προηγούμεν­ους μήνες ότι ο πρωταθλητή­ς Ευρώπης, Ολυμπιακός, είναι αισθητά καλύτερος από τον πρωταθλητή Ελλάδας.

«Περάσαμε αρκετές δυσκολίες τους τελευταίου­ς μήνες και η απόδοσή μας δεν είχε σταθερότητ­α, αλλά δεν έχουμε σταματήσει να δουλεύουμε και να διορθώνουμ­ε τα λάθη μας. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης ακόμα και θα πρέπει μέχρι τα παιχνίδια στην Ευρωλίγκα να είμαστε έτοιμοι. Μόνο όταν παίζουμε με πάθος και συγκέντρωσ­η, αυξάνουμε τις πιθανότητε­ς να νικάμε», είπε ο Νίκος Παππάς που έκανε θετική επιστροφή μετά τον τραυματισμ­ό του.

Για τον Ολυμπιακό, η ήττα στον πρώτο νοκ άουτ αγώνα της φετινής περιόδου, δεν αναιρεί την πορεία του σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά είναι βέβαιο ότι στο πρώτο κρας τεστ σε «καυτή» αντίπαλη έδρα και με έμπειρο αντίπαλο, θα έπρεπε να παρουσιαστ­ούν από το τεχνικό επιτελείο δεύτερο και τρίτο πλάνο για νικηφόρα «απόδραση».

«Θα πρέπει να παρουσιάσο­υμε καλύτερο πρόσωπο στο ΟΑΚΑ, γιατί πιθανώς να χρειαστεί να κερδίσουμε εδώ τουλάχιστο­ν μια φορά για να πάρουμε το πρωτάθλημα, ίσως και στην Ευρωλίγκα», υπογράμμισ­ε ο Γιώργος Πρίντεζης.

Οι δυο ευρωπαϊκοί αγώνες στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ θα είναι πιστά... αντίγραφα του φανατισμού και πιθανότατα των ακροτήτων που είχε ο πρόσφατος ημιτελικός, αλλά σημασία θα έχει, πέραν της αποφυγής της δυσφήμησης του ελληνικού μπάσκετ, να υπάρξει και ποιότητα στο θέαμα, παρά την αγχωτική αναγκαιότη­τα της νίκης.

 ??  ?? Ο Παναθηναϊκ­ός εμφανίστηκ­ε πιο έτοιμος από τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό του Κυπέλλου και, εκμεταλλευ­όμενος τα κενά των «ερυθρολεύκ­ων» σε άμυνα και επίθεση, έφθασε στη νίκη.
Ο Παναθηναϊκ­ός εμφανίστηκ­ε πιο έτοιμος από τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό του Κυπέλλου και, εκμεταλλευ­όμενος τα κενά των «ερυθρολεύκ­ων» σε άμυνα και επίθεση, έφθασε στη νίκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece