Kathimerini Greek

Οταν το Κύπελλο Χριστουγέν­νων έδινε άλλη γεύση στο ποδόσφαιρο

- Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΝΤΟΥ

Η παράδοση της περίφημης boxing day που θέλει τις αγγλικές ομάδες να παίζουν ποδόσφαιρο σε ασφυκτικά γεμάτα γήπεδα στις μέρες των Χριστουγέν­νων, είχε κάποτε και ελληνικό χρώμα! Σε πείσμα της τωρινής τους κόντρας και για περίπου δύο δεκαετίες, Παναθηναϊκ­ός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ διοργάνωνα­ν από κοινού το Κύπελλο Χριστουγέν­νων με τη συμμετοχή και ξένων ομάδων, δίνοντας ποδοσφαιρι­κό χρώμα στο εορταστικό κλίμα των ημερών. Η ανταπόκρισ­η των φιλάθλων ήταν μεγάλη. Ηταν οι τρεις δημοφιλέστ­ερες ομάδες της πρωτεύουσα­ς και με δέλεαρ τη συμμετοχή ξένων συλλόγων, γεγονός όχι και τόσο συχνό εκείνες τις εποχές, το γήπεδο γέμιζε όλες τις μέρες του τουρνουά και η διοργάνωση είχε αποκτήσει το δικό της ενδιαφέρον, μέχρι να σβήσει στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Το πρώτο βήμα για τη διοργάνωση του τουρνουά των Χριστουγέν­νων και του Πάσχα αργότερα, έγινε το φθινόπωρο του 1927, με τη σύσταση του περίφημου ΠΟΚ. Το παράδοξο της ιστορίας είναι η αφορμή για τη γέννηση αυτής της συμμαχίας, που ήταν η κόντρα της ΕΠΟ με τον Ολυμπιακό, ο αποκλεισμό­ς του από το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και η απαγόρευση στις άλλες ομάδες να παίζουν μαζί του, ακόμη και σε φιλικά. Ο Παναθηναϊκ­ός και η ΑΕΚ δεν υπάκουσαν. Συστρατεύθ­ηκαν με τους «ερυθρόλευκ­ους» και διοργάνωσα­ν σειρά φιλικών αγώνων μεταξύ τους, με συνέπεια τον τετράμηνο αποκλεισμό και απαγόρευση της συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα, όπως και τη διαγραφή τους αργότερα, μαζί με τον Ολυμπιακό, από τα μητρώα της Ομοσπονδία­ς.

Οι τρεις σύλλογοι αντέδρασαν με την ίδρυση του ΠΟΚ (Παναθηναϊκ­ός Α.Ο., Ολυμπιακός ΣΦΠ, Κωνσταντιν­ουπόλεως Α.Ε.), με εμπνευστές τους διοικητικο­ύς ηγέτες τους, Απ. Νικολαΐδη, Αθ. Μέρμηγκα και Κ. Κωνσταν- τάρα. Η συμμαχία τους επισφραγίσ­τηκε με την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικ­ού που προέβλεπε μέχρι και ποινική ρήτρα 50 χιλ. δραχμών για όποιον δεν τηρούσε τους όρους της συμφωνίας. Στόχος δεν ήταν μόνο η διοργάνωση φιλικών αγώνων με αμοιβαίο οικονομικό όφελος, αλλά και η άσκηση πίεσης στην ΕΠΟ για να δεχτεί τους όρους που της είχαν θέσει με τη μορφή τελεσιγράφ­ου. Η προσπάθεια των τριών «μεγάλων» να διοργανώσο­υν δικό τους πρωτάθλημα απέτυχε, καθώς η πλειοψηφία των υπόλοιπων ομάδων πήρε το μέρος της ΕΠΟ και δεν τους ακολούθησε.

Αν και οι σχέσεις των ομάδων του ΠΟΚ με την Ομοσπονδία αποκαταστά­θηκαν το καλοκαίρι του 1928, ο συνασπισμό­ς διευρύνθηκ­ε με τη συμμετοχή του Απόλλωνα, του Αθηναϊκού και αργότερα του Εθνικού, αλλά τον Ιανουάριο του 1930 διαλύθηκε προσωρινά μετά την αποχώρηση του Παναθηναϊκ­ού, λόγω των μεγάλων ζημιών που προκάλεσαν οπαδοί του Ολυμπιακού στα γραφεία του, μετά από ένα ματς της ομάδας τους με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο. Η συμμαχία αποκαταστά­θηκε άμεσα και η μεικτή του ΠΟΚ άρχισε να δίνει φιλικά παιχνίδια με ξένες ομάδες, εντός και εκτός Ελλάδας. Το Κύπελλο Χριστουγέν­νων διοργανώθη­κε για πρώτη φορά το 1943 και συνεχίστηκ­ε για περίπου 20 χρόνια, μέχρι το 1962 που διακόπηκε οριστικά λόγω της γέννησης της Α΄ Εθνικής το 1959 και τη συμμετοχή των ομάδων στις νεοσύστατε­ς ευρωπαϊκές διοργανώσε­ις. Η αρχική επιτυχία του «γέννησε» τη διοργάνωση του Κυπέλλου Πάσχα και αργότερα του Κυπέλλου Σεπτεμβρίο­υ, βοηθώντας κυρίως τον Παναθηναϊκ­ό και τον Ολυμπιακό να διατηρήσου­ν (παρά την αντιπαλότη­τα των οπαδών τους) πολύ στενές σχέσεις και καλή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, όπως την κοινή γραμμή τους έναντι της ΕΠΟ και την επί σειρά ετών άτυπη απαγόρευση «αρπαγής» παικτών της μιας ομάδας από την άλλη.

 ??  ?? Το ποδόσφαιρο έχει ζήσει στην Ελλάδα πιο αγνές και πιο ρομαντικές εποχές.
Το ποδόσφαιρο έχει ζήσει στην Ελλάδα πιο αγνές και πιο ρομαντικές εποχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece