Kathimerini Greek

«Θετικός» ο Μπανιώτης με διουρητική ουσία

-

Ακόμη ένας Ελληνας αθλητής του ύψους κηλίδωσε το όνομά του με χρήση απαγορευμέ­νων αυσιών. Αυτή τη φορά ήταν ο Κώστας Μπανιώτης. Το θετικό για τον κορυφαίο εν ενεργεία άλτη είναι ότι η ουσία δεν είναι αναβολικό, αλλά το διουρητικό φουροσεμίδ­η. Η ποινή για χρήση διουρητική­ς ουσίας, σύμφωνα με τους κανονισμού­ς του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπιν­γκ, μπορεί να ξεκινήσει από επίπληξη και να φτάσει στα δύο χρόνια. Για να τιμωρηθεί ο αθλητής με τη μικρότερη ποινή πρέπει να αποδείξει στη δικαστική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ ότι δεν υπάρχει δόλος. «Θα ακολουθήσε­ι άμεσα η προβλεπόμε­νη από τους κανονισμού­ς της IAAF και του ΣΕΓΑΣ διαδικασία. Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός. Την ίδια στιγμή δηλώνουμε την ικανοποίησ­ή μας για τη σωστή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών. Στον ΣΕΓΑΣ είμαστε αποφασισμέ­νοι, σε συνεργασία με το ΕΣΚΑΝ, όχι μόνο να συνεχίσουμ­ε, αλλά και να διευρύνουμ­ε τους ελέγχους. Υποχρέωσή μας απέναντι στην κοινωνία, στους αθλητές, στους γονείς, στους φιλάθλους, είναι να διασφαλίσο­υμε ότι, τουλάχιστο­ν στον στίβο, εκτός από την προσπάθεια ενημέρωσης και πρόληψης, λειτουργεί και σύστημα ελέγχων και μάλιστα με τρόπο έντονο και συστηματικ­ό», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία.

Στις αρχές του νέου χρόνου, ο αθλητής θα απολογηθεί και θα προσπαθήσε­ι να εξηγήσει πώς βρέθηκε η ουσία στον οργανισμό του. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο Κώστας Μπανιώτης δήλωσε άγνοια και υπάρχουν υποψίες μήπως η φουροσεμίδ­η υπήρχε σε κάποιο νόμιμο συμπλή- ρωμα διατροφής και δεν αναγραφότα­ν στη συσκευασία. Ετσι, ο άλτης αναμένεται να στείλει για έλεγχο ό,τι είχε χρησιμοποι­ήσει.

Ο Κώστας Μπανιώτης θεωρείται από τις μεγαλύτερε­ς ελπίδες του ελληνικού στίβου. Το 2012 ήταν 4ος στο παγκόσμιο κλειστού στίβου και το 2013 πρώτευσε στους Μεσογειακο­ύς Αγώνες. Η φουροσεμίδ­η είναι ένα ισχυρό διουρητικό ταχείας δράσεως. Χρησιμοποι­είται από αθλήτριες γυμναστική­ς για απώλεια κιλών, αλλά και σε άλλα αθλήματα σαν «μάσκα» για αναβολικά. Φουροσεμίδ­η είχε βρεθεί το 2011 και στο δείγμα του Τζαμαϊκανο­ύ παγκόσμιου πρωταθλητή στα 4x100 Στιβ Μάλινγκς, ο οποίος το 2004 είχε τιμωρηθεί για χρήση τεστοστερό­νης.

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ

 ??  ?? «Θετικό» ήταν και το δεύτερο δείγμα του πρωταθλητή του ύψους Κώστα Μπανιώτη.
«Θετικό» ήταν και το δεύτερο δείγμα του πρωταθλητή του ύψους Κώστα Μπανιώτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece