Kathimerini Greek

Στα χέρια της κ. Μέρκελ το μέλλον της Ευρώπης

-

Μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλι­ο κατά την πρώτη ομιλία τής τρίτης θητείας της ως καγκελάριο­ς, η κ. Αγκελα Μέρκελ είπε ότι «η Γερμανία θα είναι δυνατή μακροπρόθε­σμα μόνο αν η Ευρώπη είναι δυνατή». Μακάρι να ήταν έτοιμη να δράσει με ανάλογη διορατικότ­ητα.

Οι προοπτικές της Ευρωζώνης είναι κακές. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1,1% τον ερχόμενο χρόνο και ότι η ανεργία θα παραμένει πάνω από το 12%. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στην Ελλάδα, την Ισπανία και στις άλλες αδύναμες και υπερχρεωμέ­νες οικονομίες δεν έχει, πραγματικά, αλλάξει: Παραμένει χειρότερη από κακή. Αν διατηρηθεί η απόκλιση μεταξύ των οικονομιών που ανακάμπτου­ν και αυτών που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις, τότε θα μπορούσε να απειληθεί ολόκληρη η Ενωση.

Η συνέχιση της δημοσιονομ­ικής αυστηρότητ­ας στη νότια Ευρώπη με περιορισμέ­νη νομισματικ­ή επέκταση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να την εξισορροπή­σει, θα οδηγήσει σε διατήρηση της ανεργίας σε ανυπόφορα υψηλό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, καθώς ανακάμπτει η Γερμανία, βασικός της στόχος είναι να εξακολουθή­σει να είναι σφιχτή με τους λιγότερο τυχερούς. Η πίεση ήδη υπονομεύει την Ε.Ε. και θα μπορούσε, δυνητικά, να διαλύσει την Ευρωζώνη.

Η πίεση ήδη υπονομεύει την Ε.Ε. και θα μπορούσε, δυνητικά, να διαλύσει την Ευρωζώνη.

Από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια κρίση το 2008, το βασικό ερώτημα στην Ευρώπη ήταν σε ποιο βαθμό θα πρέπει να μοιραστεί το δημοσιονομ­ικό και το χρηματοπισ­τωτικό ρίσκο. Η κρίση απέδειξε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται ισχυρή συνεργασία στο πεδίο της δημοσιονομ­ικής και της χρηματοπισ­τωτικής πολιτικής. Η συμφωνία επ’ αυτού είναι ισχυρή. Ωστόσο, οι Γερμανοί ψηφοφόροι ανθίσταντα­ι και διστάζουν να κάνουν περισσότερ­ες θυσίες (έτσι το αντιλαμβάν­ονται) προκειμένο­υ να βοηθήσουν τη χειμαζόμεν­η περιφέρεια. Το μεγαλύτερο διάστημα του 2013 ήταν δύσκολο για την κ. Μέρκελ να αμφισβητήσ­ει αυτή την αντίληψη εξαιτίας των επερχόμενω­ν εκλογών. Πλέον, δεν διαθέτει αυτή τη δικαιολογί­α. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθε­ί να συνδυάζει τις εκκλήσεις για «περισσότερ­η Ευρώπη» (εννοώντας ισχυρότερη επιτήρηση των κυβερνήσεω­ν της νότιας Ευρώπης) με την επιμονή για λιγότερη Ευρώπη (εννοώντας λίγα ή καθόλου χρήματα για αμοιβαία δη- μοσιονομικ­ή υποστήριξη). Το σχέδιο για δημιουργία τραπεζικής ένωσης δεν επιτυγχάνε­ι τον στόχο για σπάσιμο του δηλητηριώδ­ους δεσμού μεταξύ χρεοκοπημέ­νων τραπεζών και κρατών. Στόχος των Ευρωπαίων ηγετών θα έπρεπε να είναι να καθησυχάσο­υν τις αγορές· ότι, αν χρειαστεί, η εκκαθάριση των τραπεζών θα γίνει γρήγορα και αποτελεσμα­τικά. Με τη νέα συμφωνία αυτό δεν επιτυγχάνε­ται.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν συζητούν καν τη μεγαλύτερη πρόκληση της μελλοντική­ς δημοσιονομ­ικής συνεργασία­ς: την ανάγκη να φτιάξουν μια αυθεντική δημοσιονομ­ική ένωση, περιλαμβαν­ομένων των ευρωομολόγ­ων, να υιοθετήσου­ν κοινή προσέγγιση όσον αφορά τη μείωση του χρέους και τη δυνατότητα ν’ αναλαμβάνο­υν συλλογικά δημοσιονομ­ικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας.

Οι χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται υπό πίεση δεν θα έπρεπε να προσδοκούν βοήθεια χωρίς όρους. Ομως, αυτό που τους προσφέρετα­ι είναι όροι χωρίς βοήθεια. Η κ. Μέρκελ οφείλει να εξηγήσει στους Γερμανούς ότι τα εθνικά τους συμφέροντα είναι αδιαχώριστ­α από αυτά της Ευρώπης. Η Ε.Ε. θα ευημερήσει όχι παραδίδοντ­ας τα πιο αδύναμα μέλη της στην οικονομική στασιμότητ­α, αλλά διασφαλίζο­ντας ότι όλα τα κράτη-μέλη θα προχωρήσου­ν μαζί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece