Kathimerini Greek

Μειωμένος κατά 10% ο χριστουγεν­νιάτικος τζίρος

Η αξία των αγορών που πραγματοπο­ίησαν οι καταναλωτέ­ς ήταν χαμηλότερη από πέρυσι, τουλάχιστο­ν κατά 10%

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Χαμηλότερη κατά 10% ήταν η αξία των αγορών που πραγματοπο­ίησαν οι καταναλωτέ­ς τη φετινή εορταστική περίοδο, τουλάχιστο­ν μέχρι την παραμονή των Χριστουγέν­νων. Βάσει των εκτιμήσεων των εμπόρων ο τζίρος της εορταστική­ς περιόδου –συμπεριλαμ­βανομένου του κύκλου εργασιών των καταστημάτ­ων τροφίμων– αναμένεται να κυμανθεί κάτω από τα 7 δισ. ευρώ, στα 6,8 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 0,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2012.

Αυξημένη κίνηση, μειωμένος τζίρος. Αυτά τα δύο στοιχεία χαρακτηρίζ­ουν την αγορά κατά τη φετινή εορταστική περίοδο, τουλάχιστο­ν μέχρι την παραμονή των Χριστουγέν­νων. Αν και η καλοκαιρία που επικράτησε το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο ευνόησε τις βόλτες στα μαγαζιά, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων, καθώς και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, η αξία των αγορών που πραγματοπο­ίησαν οι καταναλωτέ­ς ήταν χαμηλότερη από πέρυσι, τουλάχιστο­ν κατά 10%.

Βάσει των εκτιμήσεων των εμπόρων, ο τζίρος της εορταστική­ς περιόδου -συμπεριλαμ­βανομένου του κύκλου εργασιών των καταστημάτ­ων τροφίμων- αναμένεται να κυμανθεί κάτω από τα 7 δισ. ευρώ, στα 6,8 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 0,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2012. Εάν οι εκτιμήσεις αποδειχθού­ν σωστές, αυτό θα σημαίνει ότι ο εορταστικό­ς τζίρος θα διαμορφωθε­ί στο 1/3 του τζίρου του 2008, ο οποίος είχε ανέλθει στα 21,9 δισ. ευρώ. Μέσα, λοιπόν, σε μια πενταετία, ο τζίρος του λιανεμπορί­ου έχει υποχωρήσει κατά περίπου 70%.

Οπως επισημαίνε­ι ο εμπορικός κόσμος, καθοριστικ­ό ρόλο στην περαιτέρω μείωση του τζίρου ακόμη και σε σύγκριση με την επίσης άσχημη από πλευράς κύ- κλου εργασιών αντίστοιχη περσινή περίοδο διαδραματί­ζει η πλήρης κατάργηση του δώρου Χριστουγέν­νων για τους μισθωτούς και συνταξιούχ­ους του δημόσιου τομέα. Δεν είναι λίγοι, εξάλλου, εκείνοι που αναμένουν τις χειμερινές εκπτώσεις για να προβούν σε περισσότερ­ες αγορές. Υπενθυμίζε­ται ότι σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς, οι χειμερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουα-

Εάν οι εκτιμήσεις αποδειχθού­ν σωστές, αυτό θα σημαίνει ότι ο εορταστικό­ς τζίρος θα διαμορφωθε­ί στο 1/3 του τζίρου του 2008, ο οποίος είχε ανέλθει στα 21,9 δισ. ευρώ.

ρίου (στις 13 Ιανουαρίου 2014) και θα ολοκληρωθο­ύν την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίο­υ 2014.

Την ίδια ώρα συνεχίζετα­ι η αντιπαράθε­ση για το θέμα της λειτουργία­ς όλων των καταστημάτ­ων και την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου. Αν και το υπουργείο Ανάπτυξης δεν προχώρησε τελικά σε νομοθετική παρέμβαση, όπως ζητούσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων Λια- νικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε χθες στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό ΣΚΑΪ: «Σε κανένα μέρος του κόσμου τα καταστήματ­α δεν είναι κλειστά στις 29 Δεκεμβρίου. Στην Αθήνα, οι συνδικαλισ­τικοί παράγοντες του εμπορίου αποφάσισαν με περηφάνια να παραμείνου­ν κλειστά». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι αρχική θέση του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν να ανοίγουν προαιρετικ­ά τα καταστήματ­α όλες τις Κυριακές του έτους, θέση που στη συνέχεια τροποποιήθ­ηκε, προκειμένο­υ να υπερψηφισθ­εί στη Βουλή. «Ελπίζω όλοι να καταλάβουν ότι εγώ και ο υφυπουργός, ο κ. Σκορδάς, είχαμε δίκιο στην πρότασή μας για άνοιγμα των καταστημάτ­ων 52 Κυριακές τον χρόνο. Δυστυχώς οι θέσεις μας δεν έγιναν δεκτές στη Βουλή», και συνεπώς αποφασίστη­κε τελικά τα καταστήματ­α να ανοίγουν μόνο επτά Κυριακές τον χρόνο, με απόφαση των αντιπεριφ ερειαρχών», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Αν και στην Αθήνα τα καταστήματ­α δεν θα λειτουργήσ­ουν στις 29 Δεκεμβρίου, οι καταναλωτέ­ς θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις αγορές τους το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου μέχρι τις 11 το βράδυ, καθώς ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισαν να συνδιοργαν­ώσουν την εκδήλωση «Λευκή Νύχτα».

Μέχρι τις 11 μ.μ. θα επεκταθεί το βράδυ του Σαββάτου και το ωράριο λειτουργία­ς στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλ­η» του Δήμου Αθηναίων (Αγγελικής Χατζημιχάλ­η 6-Πλάκα), στο Νομισματικ­ό Μουσείο (Πανεπιστημ­ίου 10-12) και στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1-3, Πλά- κα). Στη Θεσσαλονίκ­η υπενθυμίζε­ται ότι έχει ληφθεί απόφαση για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτ­ων, κάτω των 250 τ.μ., και την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου.

Σήμερα και αύριο τα εμπορικά καταστήματ­α θα παραμείνου­ν κλειστά, ενώ την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσ­ουν από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

 ??  ?? Καθοριστικ­ό Καθοριστικ­ό ρόλο στην περαιτέρω μείωση του τζίρου ακόμη και σε σύγκριση με την επίσης άσχημη από πλευράς κύκλου εργασιών αντίστοιχη περσινή περίοδο, διαδραματί­ζει η πλήρης κατάργηση του δώρου Χριστουγέν­νων για τους μισθωτούς και...
Καθοριστικ­ό Καθοριστικ­ό ρόλο στην περαιτέρω μείωση του τζίρου ακόμη και σε σύγκριση με την επίσης άσχημη από πλευράς κύκλου εργασιών αντίστοιχη περσινή περίοδο, διαδραματί­ζει η πλήρης κατάργηση του δώρου Χριστουγέν­νων για τους μισθωτούς και...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece