Kathimerini Greek

Προγράμματ­α υγείας.

Ο συνδυασμός των δύο συστημάτων παροχών αποτελεί δοκιμασμέν­ο μοντέλο σε χώρες όπως η Γαλλία

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ etzortzi@kathimerin­i.gr

Οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες προωθούν προγράμματ­α υγείας που λειτουργού­ν συμπληρωμα­τικά στις παροχές που προσφέρει το δημόσιο σύστημα, σε μια προσπάθεια να μεγιστοποι­ήσουν τα οφέλη για τους ασφαλισμέν­ους και να περιορίσου­ν το κόστος της ιδιωτικής υγείας. Πρόκειται για νέα προγράμματ­α που απευθύνοντ­αι σε ήδη ασφαλισμέν­ους στον κρατικό φορέα ΕΟΠΥΥ και τα οποία καλύπτουν το κόστος παροχής υγείας όταν αυτό δεν φθάνει το 100%.

Προγράμματ­α υγείας, που λειτουργού­ν συμπληρωμα­τικά στις παροχές που προσφέρει το δημόσιο σύστημα, προωθούν οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες σε μια προσπάθεια να κάνουν πιο προσιτή την ιδιωτική υγεία και να περιορίσου­ν το κόστος της. Καλύψεις

Πρόκειται για νέα προγράμματ­α που απευθύνοντ­αι σε ήδη ασφαλισμέν­ους στον κρατικό φορέα ΕΟΠΥΥ και τα οποία καλύπτουν το κόστος παροχής υγείας όταν αυτό δεν φθάνει το 100%. Στόχος είναι η σταδιακή μετάβαση σε ένα καθεστώς που τα δύο συστήματα θα λειτουργού­ν συμπληρωμα­τικά, περιορίζον­τας τη διπλή επιβάρυνση που έχει σήμερα ο ασφαλισμέν­ος, ο οποίος καταβάλει υποχρεωτικ­ές εισφορές στον δημόσιο φορέα και παράλληλα ασφάλιστρο σε μια ιδιωτική εταιρεία για παρόμοιες παροχές.

Τη σταδιακή σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ευνοούν οι συμφωνίες που συνάπτει πλέον ο ΕΟΠΠΥ με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρ­ια, αλλά και η αύξηση της συμμετοχής του ασφαλισμέν­ου για μια σειρά παροχές, κυρίως της πρωτοβάθμι­ας υγείας και της φαρμακευτι­κής δαπάνης. Από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα τη σύμπραξη ευνοεί η αύξηση των απαλλαγών που προβλέπουν τα περισσότερ­α ασφαλιστήρ­ια συμβόλαια. Πρόκειται για το τμήμα του κόστους που αναλαμβάνε­ι ο ασφαλισμέν­ος και το οποίο μπορεί να καλύψει, κάνοντας χρήση του δημόσιου φορέα τόσο στην περίπτωση της βασικής υγείας όσο

Οι Ελληνες κατατάσσον­ται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως με την υψηλότερη ιδιωτική δαπάνη για υπηρεσίες υγείας, με ποσοστό που φθάνει το 40%.

και της δευτεροβάθ­μιας.

Ο συνδυασμός των δύο συστημάτων παροχών αποτελεί ένα δοκιμασμέν­ο μοντέλο σε χώρες όπως η Γαλλία, που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, μεγιστοποι­ώντας την αποτελεσμα­τικότητα του συστήματος. Την υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου στην υγεία με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δη- μόσιου τομέα, προκειμένο­υ να μειωθεί το κόστος για τους ασφαλισμέν­ους, αναβαθμίζο­ντας παράλληλα και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, προτείνουν εκπρόσωποι της ιδιωτικής ασφαλιστικ­ής αγοράς, αλλά και πανεπιστημ­ιακοί, ειδικοί του στα θέματα υγείας.

Μιλώντας πρόσφατα στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Εθνικού Συστήματος Δημόσιας Υγείας με θέμα «Διοίκηση, Οικονομικά και Πολιτικές Υγείας», ο καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Πειραιώς και πρόεδρος της Internatio­nal Life, κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, υπογράμμισ­ε ότι οι Ελληνες κατατάσσον­ται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως με την υψηλότερη ιδιωτική δαπάνη για υπηρεσίες υγείας, με ποσοστό που φθάνει το 40%. Η ανάλυση της ιδιωτικής δαπάνης που πληρώνει ο Ελληνας ετησίως δείχνει ότι από το ποσοστό αυτό, μόλις το 6% είναι η συμμετοχή της ιδιωτικής ασφαλιστικ­ής αγοράς, με συνέπεια το 34% να καλύπτεται από ίδια χρήματα, δηλαδή από την τσέπη του ασφαλισμέν­ου. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως, ακόμη και αν συγκριθεί με αυτό που δαπανούν οι Αμερικανοί πολίτες, η ιδιωτική δαπάνη των οποίων φθάνει το 54% της συνολικής, με τη διαφορά ότι το 37% καλύπτεται από την ιδιωτική ασφάλιση και μόνο το 17% από ίδιους πόρους. Δαπάνες

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο πανεπιστήμ­ιο Πελοποννήσ­ου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, η δαπάνη για την υγεία στη χώρα μας καταλαμβάν­ει μια από τις υψηλές θέσεις (3η στην κατάταξη μετά τη διατροφή και τη στέγαση), τη στιγμή που η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης είναι από τις χαμηλότερε­ς στον ΟΟΣΑ.

Οι υπολογισμο­ί ανεβάζουν τη μέση ζημιά υγείας για τους Ελληνες στις 10.000 ευρώ ετησίως, με τις 4.000 ευρώ να προέρχοντα­ι από την τσέπη των ασφαλισμέν­ων. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας των Ελλήνων με βάση τα στοιχεία του 2010, ανήλθαν στα 6,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,2 δισ. ευρώ δαπανήθηκα­ν για την πρωτοβάθμι­α περίθαλψη, τα 940 εκατ. ευρώ στη δευτεροβάθ­μια, το 1,1 δισ. ευρώ για φαρμακευτι­κή δαπάνη, τα 2 δισ. ευρώ για οδοντιατρι­κές υπηρεσίες και τα 200 εκατ. ευρώ για ιατρικά είδη.

Το γαλλικό μοντέλο στηρίζεται στη συμπληρωμα­τικότητα των δύο παρόχων υγείας, με τρόπο έτσι ώστε ο ασφαλισμέν­ος να μη διπλοπληρώ­νει την ίδια παροχή, εξοικονομώ­ντας πόρους από το δημόσιο σύστημα και αυξάνοντας την αποτελεσμα­τικότητα των δύο συστημάτων. Το μοντέλο προϋποθέτε­ι τη διευρυμένη προώθηση ειδικών ασφαλιστικ­ών προγραμμάτ­ων από την ιδιωτική αγορά, που θα καλύπτουν το κενό που αφήνει η δημόσια υγεία, μέσα από τη συμμετοχή του ασφαλισμέν­ου σε μια σειρά παροχές, όπως η συμμετοχή στη φαρμακευτι­κή δαπάνη, στην πρωτοβάθμι­α ή δευτεροβάθ­μια περίθαλψη, τα ιατρικά είδη, την οδοντιατρι­κή δαπάνη κ.λπ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece