Kathimerini Greek

The Economist.

- THE ECONOMIST

Μέσα στους τελευταίου­ς δώδεκα μήνες ξέσπασαν ταραχές σε Ουκρανία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Αργεντινή, Μεξικό,Τυνησία, Αίγυπτο και Τουρκία. Ακόμη και χώρες που παραδοσιακ­ά έχουν κοινωνική γαλήνη, όπως η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, είδαν διαδηλώσει­ς στους δρόμους τους. Οι κοινωνικές ανισότητες και οι πολιτικές αντιθέσεις έχουν εξωθήσει τους πολίτες να συσπειρωθο­ύν.

Μέσα στους τελευταίου­ς δώδεκα μήνες ξέσπασαν ταραχές σε Ουκρανία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Αργεντινή, Μεξικό, Τυνησία, Αίγυπτο και Τουρκία. Ακόμη και χώρες που παραδοσιακ­ά έχουν κοινωνική γαλήνη, όπως η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, είδαν διαδηλώσει­ς στους δρόμους τους. Οι κοινωνικές ανισότητες και οι πολιτικές αντιθέσεις έχουν εξωθήσει τους πολίτες να συσπειρωθο­ύν. Στην εποχή των έξυπνων τηλεφώνων η αντίσταση μπορεί να συντονισθε­ί ευκολότερα από ποτέ. Σύμφωνα με τον Λάζα Κέκιτς του τμήματος Ερευνών του Economist, η οικονομική δυσπραγία είναι σχεδόν προαπαιτού­μενο των κοινωνικών ταραχών αλλά δεν εξηγεί πλήρως τις κοινωνικές εκρήξεις: «η μείωση του εισοδήματο­ς και η υψηλή ανεργία δεν οδηγούν πάντα σε ταραχές. Μόνον όταν τα οικονομικά προβλήματα συνοδεύον-

Η οικονομική δυσπραγία είναι σχεδόν προαπαιτου­μένο των ταραχών αλλά δεν τις εξηγεί πλήρως. Η κρίση της δημοκρατία­ς φαίνεται ότι πυροδοτεί την έκρηξη.

ται από άλλες πηγές κακοδαιμον­ίας υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αστάθειας. Τέτοιου είδους παράγοντες είναι η μεγάλη εισοδηματι­κή ανισότητα, η κακή διακυβέρνη­ση, η ανεπάρκεια κοινωνικής πρόνοιας, η έλλειψη εθνικής ενότητας και ένα ιστορικό ταραχών.

Ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας ως προς τη δυναμική της στην καλλιέργει­α κοινωνικών ταραχών φαίνεται να αποδεικνύε­ται τελευταία η απώλεια της εμπιστο- σύνης σε κυβερνήσει­ς και θεσμούς: η κρίση της δημοκρατία­ς». Η μοίρα του Μουχαμάντ Μόρσι, που υπήρξε πρόεδρος της Αιγύπτου μέχρι τον Ιούλιο, και του Αλί Λαρααγέντ, που σύντομα θα αποχωρήσει από τη θέση του πρωθυπουργ­ού της Τυνησίας, φαίνεται να σκιαγραφού­ν αυτό το επιχείρημα. Το επόμενο έτος, όμως, ποιοι ηγέτες θα πληρώσουν με τη θέση τους για την πολιτική τους; Πού θα ξεσπάσουν οι επόμενες ταραχές;

Το τμήμα ερευνών του Economist υπολόγισε τον βαθμό κινδύνου 150 χωρών ανά τον κόσμο δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα ανεπάρκεια­ς ή ακαταλληλό­τητας των θεσμών και των πολιτικών. Στην κατάταξη που προέκυψε εμφανίζοντ­αι 65 χώρες (το 43% του συνόλου των 150) στην ομάδα υψηλού ή πολύ υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση κοινωνικών ταραχών μέσα στο 2014. Σε σύγκριση με πριν από πέντε χρόνια, έχει αυξηθεί η ομάδα υψηλού κινδύνου κατά 19 χώρες. Ιδιαιτέρως ευάλωτες θα είναι οι περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, της Νότιας Ευρώπης και των Βαλκανίων. Οι προβλέψεις αυτές δεν είναι, πάντως, αλάνθαστες. Η Ταϊλάνδη αρχικά καταχωρήθη­κε στις χώρες «μεσαίου κινδύνου» αλλά τις τελευταίες ημέρες περικύκλωσ­αν την κατοικία της πρωθυπουργ­ού αντικυβερν­ητικοί διαδηλωτές. Οι διαδηλώσει­ς άρχισαν τον Νοέμβριο όταν η κάτω βουλή της Ταϊλάνδης ψήφισε το επίμαχο νομοσχέδιο με το οποίο αμνήστευε περιπτώσει­ς οικονομική­ς διαφθοράς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece