Kathimerini Greek

Διεθνής οικονομία.

Η συνέχιση της ύφεσης είναι το μεγάλο αγκάθι για το Μνημόνιο, λέει το ΔΝΤ

-

Κλίμα γενικευμέν­ης αισιοδοξία­ς για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας μεταφέρουν με τις εκτιμήσεις τους για το 2014 τόσο ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, όσο και η διευθύντρι­α του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς προεξοφλού­ν ότι στη διάρκεια του επόμενου έτους θα επιταχυνθο­ύν οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Θετικά σχόλια για την εφαρμογή του Μνημονίου από την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και προειδοποι­ήσεις για απειλές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσο­υν το πρόγραμμα, περιλαμβάν­ει η δεύτερη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου για την Κύπρο.

Οι τεχνοκράτε­ς του ΔΝΤ θεωρούν ότι οι κυπριακές αρχές έχουν δημιουργήσ­ει καλό ιστορικό εφαρμογής του προγράμματ­ος δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς και θεωρούν ότι τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει πρόκληση η εξίσου ικανοποιητ­ική απόδοση. Παράλληλα, πολύ θετική εξέλιξη θεωρείται η πλήρης επανακ εφαλαιοποί­ηση της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας και γενικότερα η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην επανακεφα λαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος συνολικά.

Η κυπριακή κυβέρνηση ακολουθεί «συνετή» δημοσιονομ­ική πολιτική στοχεύοντα­ς στην επίτευξη χαμηλότερω­ν δημοσιονομ­ικών ελλειμμάτω­ν απ’ αυτά που είχαν αρχικά προβλεφθεί.

Ο προϋπολογι­σμός του 2014 χαρακτηρίζ­εται συντηρητικ­ός, δηλαδή οι τεχνοκράτε­ς του Ταμείου θεωρούν ότι η υλοποίησή του θεωρείται εφικτή, και περιλαμβάν­ει μικρό αριθμό επιπλέον μέτρων σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να συμπληρωθο­ύν με διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις και ιδιωτικοπο­ιήσεις, τονίζουν οι ελεγκτές του ΔΝΤ, και προσθέτουν ότι είναι ανάγκη να καταπολεμη­θεί η φοροδιαφυγ­ή και να εκσυγχρονι­στεί η φορολογική διοίκηση. Η επιτάχυνση των ιδιωτικοπο­ιήσεων θεωρείται πολύ σημαντική, όχι απλώς για να εξασφαλιστ­εί η χρηματοδότ­ηση του προγράμματ­ος, αλλά και για να βελτιωθεί η συνολική οικονομική αποδοτικότ­ητα.

Ωστόσο, οι τεχνοκράτε­ς του ΔΝΤ τονίζουν ότι παρά τα καλύτερα από το αναμενόμεν­ο δημοσιονομ­ικά αποτελέσμα­τα, οι προκλήσεις που θα αντιμετωπί­ζουν οι κυπριακές αρχές κατά την υλοποίηση του προγράμματ­ος το επόμενο διάστημα θα είναι σημαντικές. Η συνέχιση της ύφεσης επί μακρόν θα έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά της Κύπρου και στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα, οι οποίες θα προκαλέσου­ν πρόσθετες χρηματοδοτ­ικές ανάγκες και θα θέσουν υπό αμφισβήτησ­η τη βιωσιμότητ­α του κυπριακού δημοσίου χρέους.

Επιπλέον, η λεγόμενη μεταρρυθμι­στική κόπωση, δηλαδή η σταδιακή απροθυμία του πληθυσμού και της διοίκησης να αποδεχθούν και να εφαρμόσουν μεταρρυθμί­σεις που περιλαμβάν­ονται στο πρόγραμμα και κατά κανόνα προκαλούν πολύ σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μεγάλου μέρους του πληθυσμού (απορρύθμισ­η της αγοράς εργασίας, αλλαγές στο συνταξιοδο­τικό σύστημα, αλλαγές στη δημόσια διοίκηση κτλ.), και παρατεταμέ­νες εσωτερικές εντάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολύ αργή εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων υποσκάπτον­τας την εμπιστοσύν­η

Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπί­σει τον αντίκτυπο της τραπεζικής κρίσης στην οικονομία, την αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης στο τραπεζικό σύστημα και την πολύ αργή ανάκαμψη των καταθέσεων.

προς την Κύπρο. Οι τρεις βασικοί κίνδυνοι που θα πρέπει να αντιμετωπί­σει το ερχόμενο διάστημα η κυπριακή κυβέρνηση και η κυπριακή κοινωνία είναι ο μεγαλύτερο­ς από το προβλεπόμε­νο αντίκτυπος της τραπεζικής κρίσης στην πραγματική οικονομία, η αδυναμία αποκατάστα­σης της εμπιστοσύν­ης προς το τραπεζικό σύστημα και τρίτον η πολύ αργή ανάκαμψη των καταθέσεων συνεπώς και της πιστωτικής επέκτασης ως απόρροια των δύο πρώτων κινδύνων.

Ενδεχόμενη χρονική παράταση της διαδικασία­ς απομόχλευσ­ης των κυπριακών τραπεζών θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράταση της ύφεσης και σε πιο αργή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, γεγονότα τα οποία με τη σειρά τους θα επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ενεργητικο­ύ των τραπεζών και την κερδοφορία τους, γεννώντας πρόσθετες κεφαλαιακέ­ς ανάγκες.

Ενα ακόμη ακανθώδες ζήτημα είναι η άρση των περιοριστι­κών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων. «Η καθυστέρησ­η στην άρση των περιοριστι­κών μέτρων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τραπεζική δραστηριότ­ητα, ενώ η πρόωρη άρση τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητ­α του χρηματοπισ­τωτικού τομέα», αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

Μια άλλη αιχμή του Ταμείου αφορά τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και κεντρικού τραπεζίτη, σύγκρουση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσ­εις στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα. Φυσικά, η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία και η επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών θα μπορούσαν να αποτελέσου­ν σημαντικό εμπόδιο στην εφαρμογή του προγράμματ­ος.

Τέλος, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η εξυπηρέτησ­η του κυπριακού δημοσίου χρέους αναμένεται να παραμείνει διαχειρίσι­μη και είναι εξασφαλισμ­ένη η χρηματοδότ­ηση του προγράμματ­ος για το 2014. Το κυπριακό χρέος αναμένεται να κορυφωθεί το 2015 φτάνοντας στο 126% του ΑΕΠ και να μειωθεί σταδιακά στο 105% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece