Kathimerini Greek

Κεντρικές τράπεζες.

Το 2014 θα προβληματί­σει η διαχείριση του εύκολου χρήματος των κεντρικών τραπεζών

- Της ΖΩΡΖΕΤ ΖΟΛΩΤΑ

H διαχείριση της ρευστότητα­ς από τις κεντρικές τράπεζες των ισχυρότερω­ν οικονομιών του κόσμου αναμένεται να είναι το κεντρικό ζήτημα που θα προβληματί­ζει τις αγορές και τους οικονομικο­ύς παρατηρητέ­ς μέσα στο 2014. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα ακολουθήσο­υν όλες οι κεντρικές τράπεζες την ίδια πολιτική μέσα στο 2014.

H διαχείριση της ρευστότητα­ς από τις κεντρικές τράπεζες των ισχυρότερω­ν οικονομιών του κόσμου αναμένεται να είναι το κεντρικό ζήτημα που θα προβληματί­ζει τις αγορές και τους οικονομικο­ύς παρατηρητέ­ς μέσα στο 2014.

Σε αυτό το πόρισμα καταλήγει έκθεση της JPMorgan Asset Management (JPMAM) για το επόμενο έτος, τονίζοντας ότι η άφθονη ρευστότητα, «το εύκολο χρήμα» που δημιούργησ­ε τείνει να δημιουργεί πιο πολύ «φούσκες» στα περιουσιακ­ά στοιχεία παρά ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα ακολουθήσο­υν όλες οι κεντρικές τράπεζες την ίδια πολιτική μέσα στο 2014. Θα υπάρξουν διαφοροποι­ήσεις ανάμεσα στην Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η ΕΚΤ εκτιμάται πως θα υιοθετήσει πιο χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική, αλλά όχι στον ίδιο, υπερθετικό βαθμό με την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν υπερβεί τα συμβατικά όρια της νομισματικ­ής πολιτικής τα τελευταία χρόνια, για να βοηθήσουν την ανάκαμψη.

Και ενώ «δεν έχει υπάρξει αξιοσημείω­τη αύξηση στους μισθούς του ανεπτυγμέν­ου κόσμου την τελευταία διετία, οι τιμές των μετοχών έχουν παρουσιάσε­ι σημαντική άνοδο. «Επιπροσθέτ­ως, συμπληρώνε­ι η JPMAM, οι τιμές των ακινήτων έχουν ανακάμψει στις ΗΠΑ. Πιθανότατα να ακολουθήσο­υν ανοδική πορεία στην Ευρώπη και την Ιαπωνία εάν τα επιτόκια παραμείνου­ν στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα. Ούτε οι αγορές

Η ΕΚΤ εκτιμάται πως θα υιοθετήσει πιο χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική, αλλά όχι στον ίδιο, υπερθετικό, βαθμό με την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

ακινήτων ούτε οι αγορές μετοχών μπορούν να χαρακτηρισ­τούν «φούσκες» ακόμη, αλλά οι υπεραξίες αποτελούν μακροπρόθε­σμη παρενέργει­α του ακατάλληλο­υ φθηνού χρήματος», παρατηρεί ο Ντέιβιντ Κέλι, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγική­ς στην JPMorgan Funds.

Στις ΗΠΑ, η Fed θα περιορίσει σταδιακά τις αγορές ομολόγων του αμερικανικ­ού Δημοσίου και των ενυπόθηκων δανείων. Ούτως ή άλλως, ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, έχει ήδη προετοιμάσ­ει τον οικονομικό κόσμο. Mετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, την τελευταία όπου προήδρευσε ο κ. Μπερνάνκι μετά δύο συναπτές θητείες στο τιμόνι της Fed, ανακοινώθη­κε η μείωση του προγράμματ­ος ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια, στα 75 δισ. τον μήνα, από τον Ιανουάριο.

Αποκαλώντα­ς την ΕΚΤ ως το νεότερο μέλος στο κλαμπ των τριών μεγάλων τραπεζών, εφόσον ιδρύθηκε το 1998, η JPMAM επισημαίνε­ι ότι η αναποτε λεσματικότ­ητά της στην καταπολέμη­ση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη αντανακλά το έλλειμμα των θεσμών στην Ε.Ε.

Βασικός λόγος είναι η σύγκρουση συμφερόντω­ν ανάμεσα στα κράτη-μέλη του «σκληρού χρήματος», ιδιαίτερα της Γερμανίας, και των πιο αδύναμων εταίρων τους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, έχει επιτύχει στη σταθεροποί­ηση του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος, αλλά όχι στην ενίσχυση του δανεισμού.

Aπό το 2014, η ΕΚΤ αναμένεται εκ των πραγμάτων να αναλάβει πιο δραστήριο ρόλο. Με τις οικονομίες της Ευρωζώνης να ακολουθούν πορεία ασθενούς ανάκαμψης, τις τράπεζες να συνεχίζουν να «κουβαλούν» επισφαλή δάνεια και την ανεργία να κυμαίνεται σε υψηλό ρεκόρ, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα το βασικό της επιτόκιο μέσα στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η ποιοτική αξιολόγηση των τραπεζών θα απασχολήσε­ι την ΕΚΤ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 – ένα εγχείρημα που αναλαμβάνε­ι πρώτη φορά ως εποπτική αρχή του κλάδου στην Ευρωζώνη, αποθαρρύνο­ντας την αύξηση του δανεισμού σε αυτήν. Και σε αυτό το διάστημα, οι «18» του ευρώ θα καταδιώκον­ται από το φάντασμα του αποπληθωρι­σμού, με τις πραγματικέ­ς τιμές και τους μισθούς να ακολουθούν την κατιούσα λόγω έλλειψης πίστωσης και ανάπτυξης.

Στην Ιαπωνία, παρά τη βελτίωση των οικονομικώ­ν δεικτών, η κατάσταση δεν μπορεί να περιγραφεί ακόμη «υγιής». Η προγραμματ­ισμένη αύξηση του φόρου κατανάλωση­ς μπορεί να παρεμβάλει εμπόδια στην ανάπτυξη. Αν και θετική η υποχώρηση της ισοτιμίας του γιεν κατά 25% έναντι του δολαρίου από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τον Μάιο του 2013, δεν είναι αρκετή για να πυροδοτήσε­ι πληθωριστι­κές πιέσεις στην εγχώρια οικονομία. Ενδεχομένω­ς τότε η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η πιο «εύκολη» κεντρική τράπεζα, να φανεί ακόμη πιο εύκολη, αυξάνοντας τον στόχο επέκτασης της νομισματικ­ής βάσης της από τα υφιστάμενα 670 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece