Kathimerini Greek

Wall Street Journal

Χριστουγεν­νιάτικος μποναμάς στις τράπεζες το πάγωμα των πλειστηρια­σμών ακινήτων στην Ελλάδα

-

Οι ελληνικές τράπεζες φέτος έλαβαν ένα ασυνήθιστο χριστουγεν­νιάτικο δώρο, το πάγωμα των πλειστηρια­σμών ακινήτων και για το 2014, διασφαλίζο­ντας χιλιάδες ιδιοκτήτες που χρωστούν δεκάδες δισ. ευρώ, τονίζει σε χθεσινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες πίεζαν για την επέκταση της αναστολής, σε αντίθεση με τον τρόπο που λειτουργού­ν συνήθως τα πιστωτικά ιδρύματα. Δείγμα του πόσο προβληματι­κό παραμένει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποτελούν οι έντονες πιέσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες για διατήρηση του μορατόριου­μ που υπάρχει από το 2008.

«Οι τράπεζες συμφωνούν σαφώς με την επέκταση της αναστολής και οι προσπάθειέ­ς τους στοχεύουν στο να διασφαλίσο­υν ότι δεν θα αρθεί εντελώς», ανέφερε ο Πάρης Μαντζαβράς, αναλυτής της Pantelakis Securities. «Η επέκταση της αναστολής είναι το καλύτερο σενάριο για τις τράπεζες, αντί ενός κύματος κατασχέσεω­ν που θα πιέσει περαιτέρω την αγορά real estate, κάτι που θα επιβαρύνει τα βιβλία χορηγήσεων των τραπεζών».

Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι τράπεζες και καταναλωτι­κές οργανώσεις τάσσονται υπέρ μιας σταδιακής προσέγγιση­ς που θα περιλάμβαν­ε το άνοιγμα των πλειστηρια­σμών μόνο για το 10% ή το 20% των δανειοληπτ­ών που έχουν τα μέσα να αποπληρώσο­υν τα δάνειά τους, αλλά επιλέγουν να μην το κάνουν λόγω της αναστολής, σημειώνει η WSJ.

«Δεν έχουμε συμφέρον, επιθυμία ή τη διαχειριστ­ική ικανότητα να μετατρέψου­με τις τράπεζές μας σε εταιρείες real estate», τονίζει κορυφαίος τραπεζίτης σε μία εκ των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece