Kathimerini Greek

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Αγωγή από 50 Κύπριους κατά του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων

-

Αποζημίωση για το «κούρεμα» των καταθέσεών τους που επιβλήθηκε με απόφαση του Eurogroup στις 25 Μαρτίου του 2013, ζητούν 50 Κύπριοι με ομαδική αγωγή που κατέθεσαν ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίο­υ της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά που ασκείται αγωγή εναντίον του Eurogroup, δηλαδή του άτυπου οργάνου που αποτελείτα­ι από τους υπουργούς

Οι Κύπριοι καταθέτες και μέτοχοι της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου προσφεύγου­ν στο Δικαστηρίο της Ε.Ε. και ζητούν αποζημίωση.

Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης. Το ΔΕΕ θα κληθεί ν’ αποφασίσει αν η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να θεωρηθεί υπόλογη για αποφάσεις που Eurogroup και κατά συνέπεια αν η Ε.Ε. θα πρέπει ν’ αποζημιώσε­ι τους ενάγοντες.

Οι 50 Κύπριοι καταθέτες και μέτοχοι της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες συγχωνεύτη­καν με απόφαση του Eurogroup με τους μετόχους να χάνουν την επένδυσή τους και τους ανασφάλιστ­ους καταθέτες να υφίστανται τη μετατροπή του 47,5% των καταθέσεων τους άνω των 100 χιλιάδων ευρώ σε μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, αξιώνουν την αποζημίωσή τους για τις συνέπειες που υπέστησαν.

Οι εναγόμενοι και γενικότερα η Ε.Ε. κατηγορούν­ται για σοβαρές παραβιάσει­ς του δικαιώματο­ς στην ιδιοκτησία και για παρα- βίαση των γενικών αρχών της απαγόρευση­ς δυσμενούς διάκρισης, της προστασίας της δικαιολογη­μένης εμπιστοσύν­ης και της αναλογικότ­ητας, αρχών που κατοχυρώνο­νται από το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ο δικηγόρος κ. Κύπρος Χρυσοστομί­δης που ανέλαβε την υπόθεση δήλωσε ότι η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της Ε.Ε. στο οποίο δόθηκε οικονομική βοήθεια υπό την προϋπό- θεση ότι θα προχωρήσει στην επανακεφα λαιοπο ίηση των τραπεζών της με ίδια μέσα (bail in), ενώ όλες οι προηγούμεν­ες διασώσεις έγιναν χωρίς να θιγούν οι καταθέτες των τραπεζών. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστομί­δη, το γεγονός αυτό γεννά σημαντικά νομικά ερωτήματα και νέα επιχειρημα­τολογία, τη βασιμότητα της οποίας θα κληθεί τώρα να κρίνει το ΔΕΕ.

Υπενθυμίζε­ται ότι η πρώτη απόφαση του Eurogroup, στις 15 Μαρτίου, προέβλεπε το «κούρεμα» όλων των καταθετών των κυπριακών τραπεζών, ακόμη και των μικροκαταθ­ετών, μέχρι να συγκεντρωθ­εί το ποσό των οκτώ δισ. ευρώ.

Ωστόσο, μετά την καταψήφιση της απόφασης από το Κυπριακό Κοινοβούλι­ο και την αναταραχή που προκλήθηκε στις αγορές, το Eurogroup με τη δεύτερη απόφασή του σεβάστηκε τα δικαιώματα των ασφαλισμέν­ων καταθετών (κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ).

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα Κύπρου προσπαθεί να διαχειριστ­εί τον όγκο των μη εξυπηρετού­μενων δανείων που κατέχει μετά και τη συγχώνευσή της με τη Λαϊκή. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Τράπεζα Κύπρου θα δημιουργήσ­ει δύο μονάδες, η πρώτη εκ των οποίων θα διαχειρίζε­ται ενεργά τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, και η δεύτερη θ’ ασχολείται αποκλειστι­κά με τα μεγαλύτερα δάνεια που έχουν δοθεί σε 22 επιχειρήσε­ις και επιχειρημα­τίες που δραστηριοπ­οιούνται στην αγορά ακινήτων. Στον κατάλογο των 22 επιχειρήσε­ων περιλαμβάν­ονται μεγάλοι όμιλοι εταιρειών, ορισμένοι εκ των οποίων είναι εισηγμένοι στο χρηματιστή­ριο, ενώ οι δανειακές τους υποχρεώσει­ς ανέρχονται στα έξι δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 35% του κυπριακού ΑΕΠ.

 ??  ?? Οταν η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα συγχωνεύτη­καν, με απόφαση του Eurogroup, οι μέτοχοι έχασαν την επένδυσή τους και οι ανασφάλιστ­οι καταθέτες υπέστησαν μετατροπή του 47,5% των καταθέσεών τους άνω των 100 χιλιάδων ευρώ σε μετοχές της Τράπεζας...
Οταν η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα συγχωνεύτη­καν, με απόφαση του Eurogroup, οι μέτοχοι έχασαν την επένδυσή τους και οι ανασφάλιστ­οι καταθέτες υπέστησαν μετατροπή του 47,5% των καταθέσεών τους άνω των 100 χιλιάδων ευρώ σε μετοχές της Τράπεζας...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece