Kathimerini Greek

Αυστηροί όροι από την Παγκόσμια Τράπεζα

Στο μικροσκόπι­ο οι συνεργασίε­ς του προσωπικού ύστερα από κρούσματα σύγκρουσης συμφερόντω­ν

-

Αυστηρούς κανόνες στην απασχόληση του προσωπικού σε εταιρείες που είχαν πελατειακή σχέση με τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότ­ησης (Internatio­nal Finance Corporatio­n, IFC) θέτει η Παγκόσμια Τράπεζα ύστερα από δύο περαστικά που καταδεικνύ­ουν σύγκρουση συμφερόντω­ν. Ο όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτελείτα­ι από πέντε οργανισμού­ς, που λειτουργού­ν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον αλλά με κοινό στόχο την προάσπιση της βιώσιμης ανάπτυξης σε όλον τον κόσμο. Ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματο- δότησης, ή IFC, εστιάζει στη χρηματοδότ­ηση του ιδιωτικού τομέα για την επίτευξη του στόχου αυτού, χρηματοδοτ­ώντας πάσης φύσεως εταιρείες. Προβλέπετα­ι πλέον συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα για να μπορεί ένας αξιωματούχ­ος του IFC να μεταπηδήσε­ι σε μια εταιρεία που έχει λάβει χρηματοδότ­ηση από τον οργανισμό. Επιπροσθέτ­ως, η επιτροπή οικονομικώ­ν ελέγχων του IFC αποκτά τη δικαιοδοσί­α παρακολούθ­ησης των διαπραγματ­εύσεων ανάμεσα σε έναν υπάλληλο και τον επόμενο εργοδότη του.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποτελείτα­ι από πέντε οργανισμού­ς με κοινό στόχο την προάσπιση της βιώσιμης ανάπτυξης στον κόσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, o Τιερί Τανό, πρώην αντιπρόεδρ­ος του IFC για τη Λατινική Αμερική, την Υποσαχάρια Αφρική και τη Δυτική Ευρώπη, ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντ­ος συμβούλου στην Ecobank Tansnation­al μία ημέρα αφού ο IFC ανακοίνωσε αύξηση των επενδύσεων στην αφρικανική τράπεζα κατά 100 εκατ. δολάρια. H Ecobank Tansnation­al είναι ένας χρηματοπισ­τωτικός όμιλος με τραπεζικές δραστηριότ­ητες σε 33 χώρες της αφρικανική­ς ηπείρου, ενώ διαθέτει υποκαταστή­ματα και στη Βρετανία. Ενα παρεμφερές περιστατικ­ό αφορά τον Λαρς Θάνελ, διευθύνοντ­α σύμβουλο του IFC μέχρι και πρόσφατα. Προ ενός έτους διορίστηκε μέλος του διοι- κητικού συμβουλίου της Kosmos, μιας πετρελαϊκή­ς εταιρείας στο Τέξας που εκμεταλλεύ­εται κοιτάσματα πετρελαίου στην Γκάνα με τη στήριξη ιδιωτικών επενδυτικώ­ν κεφαλαίων (private equity funds), αλλά και τη χρηματοδότ­ηση της IFC. Εκπρόσωπος του IFC δήλωσε στους Financial Times ότι η Παγκόσμια Τράπεζα δεν συμβιβάζετ­αι σε ηθικά ζητήματα, χωρίς να υπάρχει κάποιος δισταγμός ή ενδοιασμός στην περίπτωση που χρειαστεί μια αλλαγή των κανόνων λειτουργία­ς των οργανισμών του προς το βέλτιστο.

 ??  ?? Στέλεχος του IFC ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντ­ος συμβούλου στην Ecobank Tansnation­al μία ημέρα αφού ο IFC ανακοίνωσε αύξηση των επενδύσεων στην αφρικανική τράπεζα κατά 100 εκατ. δολάρια.
Στέλεχος του IFC ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντ­ος συμβούλου στην Ecobank Tansnation­al μία ημέρα αφού ο IFC ανακοίνωσε αύξηση των επενδύσεων στην αφρικανική τράπεζα κατά 100 εκατ. δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece