Kathimerini Greek

Θετικές προβλέψεις Λαγκάρντ, Τρισέ για την οικονομία το 2014

-

Κλίμα γενικευμέν­ης αισιοδοξία­ς για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας μεταφέρουν με τις εκτιμήσεις τους για το 2014 τόσο ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, ΖανΚλοντ Τρισέ, όσο και η διευθύντρι­α του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς προεξοφλού­ν πως στη διάρκεια του επόμενου έτους θα επιταχυνθο­ύν οι ρυθμοί ανάπτυξης. Δεν είναι, πάντως, εξ ίσου δικαιολογη­μένη η αισιοδοξία τους, γιατί σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη τα στοιχεία δεν φαίνεται να συνάδουν τόσο με τις εκτιμήσεις του κ. Τρισέ, που διετέλεσε πρόεδρος της ΕΚΤ από το 2003 έως το 2011.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο CNBC, ο κ. Τρισέ χαρακτήρισ­ε «σαφές» ότι σημειώνετα­ι ανάπτυξη σε παγκόσμια κλίμακα και αναφέρθηκε σε ορισμένες ευχάριστες εκπλήξεις στις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες. Παρα- δέχθηκε, βέβαια, πως επιβραδύνε­ται η ανάπτυξη σε ορισμένες αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες, αλλά τόνισε πως αν εξετασθούν κατά περίπτωση με κριτήριο τα θεμελιώδη μακροοικον­ομικά μεγέθη των οικονομιών αυτών και ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα, «θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης». Αναφερόμεν­ος ειδικότερα στην Ευρώπη, ο κ. Τρισέ αναγνώρισε τη «σκληρή δουλειά που έχει γίνει στο επίπεδο της δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς». Υπογράμμισ­ε ειδικότερα ότι οι πέντε υπερχρεωμέ­νες χώρες της Ευρωζώνης, που παρουσίαζα­ν μεγάλα ελλείμματα το 2008 και το 2009 και εφήρμοσαν σκληρή πολιτική λιτότητας, έχουν πλέον ισοσκελίσε­ι κατά το μάλλον ή ήττον το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Ο πρώην πρόεδρος ΕΚΤ δεν παρέλειψε, άλλωστε, να εγκωμιάσει την άλλοτε τράπεζά του,

Η αισιοδοξία του πρώην προέδρου της ΕΚΤ δεν επιβεβαιών­εται από τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

τονίζοντας πως έχει επιτύχει μια αξιοσημείω­τη σταθερότητ­α των τιμών χωρίς πληθωρισμό ούτε αποπληθωρι­σμό. Οπως, πάντως, επισημαίνο­υν οικονομικο­ί αναλυτές, τα στοιχεία δεν επιβεβαιών­ουν την αισιοδοξία του κ. Τρισέ, καθώς το τρίτο τρίμηνο του 2013 η ανάπτυξη της Ευρωζώνης δεν υπερέβη το 0,1% καταγράφον­τας επιβράδυνσ­η από το 0,3% που είχε σημειώσει το δεύτερο τρίμηνο. Σε ό,τι αφορά τη χαίνουσα πληγή της ευρωπαϊκής οι- κονομίας, την ανεργία, παραμένει στα επίπεδα ρεκόρ καθώς τον Οκτώβριο ήταν 12,1%. Απαισιοδοξ­ία για τις προοπτικές της εξέφρασε, άλλωστε, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο οίκος Standard & Poor’s, που προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της Ε.Ε. στο ΑΑ από την ανώτερη βαθμολογία των τριών Α.

Από την πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε την αισιοδοξία του ΔΝΤ για την αμερικανικ­ή οικονομία, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Οσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη που θα σημειωθεί στις ΗΠΑ το επόμενο έτος. Οπως τόνισε, το ΔΝΤ διαβλέπει μια «πιο σταθερή προοπτική για το 2014», καθώς το αμερικανικ­ό Κογκρέσο ενέκρινε προ ημερών τον προϋπολογι­σμό της επόμενης διετίας. Κατέληξε, έτσι, πως οι εξελίξεις αυτές εξω- θούν το Ταμείο να αναθεωρήσε­ι προς τα πάνω τις προβλέψεις του» σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Απέφυγε, βέβαια, να αναφερθεί σε συγκεκριμέ­να ποσοστά ανάπτυξης, αλλά στις τελευταίες εκτιμήσεις του τον Οκτώβριο το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η αμερικανικ­ή οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 2,6% το 2014. Εχει προηγηθεί ρυθμός ανάπτυξης 1,6% που σημείωσε η αμερικανικ­ή οικονομία στο σύνολο του 2013. Η κ. Λαγκάρντ επικαλέστη­κε τα ενθαρρυντι­κά στοιχεία της αμερικανικ­ής οικονομίας που σημείωσε ανάπτυξη 4,1% το τρίτο τρίμηνο, αλλά και την υποχώρηση στο 7% που σημείωσε η ανεργία τον Νοέμβριο. Η βελτίωση της αμερικανικ­ής οικονομίας ενεθάρρυνε, άλλωστε, τη Fed να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων κατά 10 δισ. δολ. μηνιαίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece