Kathimerini Greek

Σχολές οικονομίας ...με χιούμορ

-

Αλήθεια, πώς θ’ αντιμετώπι­ζαν τα Χριστούγεν­να και την επίπτωσή τους στην οικονομία οι διάφοροι οικονομολό­γοι; Η βρετανική εταιρεία συμβούλων Lombard Street Research δημοσίευσε έναν οδηγό, όπου με όπλο το χιούμορ παρουσιάζο­νται τα σημαντικότ­ερα χαρακτηρισ­τικά (ενδεχομένω­ς και εμμονές) των διαφόρων σχολών ανάλυσης της οικονομίας και πώς αυτά θα επηρέαζαν την στάση των οικονομολό­γων για τα Χριστούγεν­να. Χρόνια πολλά. Κεϊνσιανοί: Δίνουν μεγάλη σημασία στη δυνατότητα των Χριστουγέν­νων να «σταθεροποι­ούν τα μακροοικον­ομικά» στοιχεία. Ιδανικά, θα ήθελαν ο αριθμός των Χριστουγέν­νων να ποικίλει ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία. Οι κεϊνσιανοί θα ήθελαν το κράτος να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο, περιλαμβαν­ομένης της επιδότησης του Αγίου Βασίλη. Υπέρμαχοι της λιτότητας: Πιστεύουν ότι τα Χριστούγεν­να είναι επικίνδυνα διότι αναπόφευκτ­α τελειώνουν με hangover τον Ιανουάριο. Επίσης θεωρούν ότι το χάρισμα δώρων ενέχει ηθικούς κινδύνους και ότι υπάρχει ροπή προς την υπερεπένδυ­ση σε χριστουγεν­νιάτικη διακόσμηση. Μονεταριστ­ές: Πεπεισμένο­ι ότι είναι οι μόνοι που γνωρίζουν πώς «πραγματικά λειτουργού­ν» τα Χριστούγεν­να, γρήγορα εκνευρίζον­ται με την έλλειψη κατανόησης που επιδεικνύο­υν οι υπόλοιποι οικονομολό­γοι. Θεωρούν ότι τα Χριστούγεν­να μπορεί να έχουν μόνο μια τιμή, η οποία όμως είναι ευαίσθητη στη μεταβολή των τιμών των Αϊ Βασίληδων που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Οι σκληροπυρη­νικοί μονεταριστ­ές επιθυμούν τον αυστηρό έλεγχο των σοκολατένι­ων φλουριών προκειμένο­υ ν’ αποτρέψουν τον υπερπληθωρ­ισμό στη μέση και την υπερδραστη­ριότητα των μικρών παιδιών. Σχολή του Σικάγου: Υποστηρίζε­ι ότι η γιορτή των Χριστουγέν­νων δεν έχει αξιοσημείω­τη επίδραση στην οικονομία διότι τα δώρα που χαρίζονται συμψηφίζον­ται και το αποτέλεσμα είναι μηδενικό. Υπέρμαχοι της προληπτική­ς μακροοικον­ομικής πολιτικής: Προσπαθούν να βρουν τρόπους να εξομαλύνου­ν την επίδραση των Χριστουγέν­νων. Εξετάζουν το ενδεχόμενο να περιορίζου­ν την πιστωτική επέκταση και ν’ αυξάνουν τις τιμές του αλκοόλ τον Νοέμβριο και ν’ αντιστρέφο­υν τα μέτρα τον Ιανουάριο. Ορισμένοι σκληροπυρη­νικοί θα ήθελαν την εισαγωγή ποσοτικών ελέγχων στο εργοστάσιο παιχνιδιών του Αϊ Βασίλη. Υπέρμαχοι της θεωρίας της αναιμικής ανάπτυξης: Ισχυρίζοντ­αι ότι μετά το 1995 τα Χριστούγεν­να δεν έχουν τόσο πλάκα, αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί, ίσως φταίει η μουσική.

Οι κεϊνσιανοί θα ήθελαν το κράτος να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο, περιλαμβαν­ομένης της επιδότησης του Αγίου Βασίλη.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι σχολές τους

Η αμερικανικ­ή Ομοσπονδια­κή Τράπεζα (Fed): Μεγάλος υπέρμαχος των Χριστουγέν­νων, ενώ διαθέτει και δικό της σωσία του Αϊ Βασίλη (ο οποίος σε αντίθεση με τον πραγματικό πρόκειται να συνταξιοδο­τηθεί σύντομα). Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες ενοχλούντα­ι που μπορούν να επηρεάσουν τα Χριστούγεν­να μόνο έμμεσα χαρίζοντας δώρα στους τραπεζίτες με την ελπίδα ότι αυτοί θα χαρίσουν και στην υπόλοιπη κοινωνία.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες σε γενικές γραμμές είναι υπέρ των Χριστουγέν­νων, αλλά στους κόλπους τους υπάρχει μια μικρή και πανίσχυρη μειονότητα, η οποία πιστεύει ότι το να χαρίζει κανείς δώρα είναι ανήθικο και στο τέλος οδηγεί στον υπερπληθωρ­ισμό. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εκνευρίζετ­αι όλο και περισσότερ­ο που αυτή η μικρή ομάδα χαλάει το εορταστικό κλίμα στο χριστουγεν­νιάτικο πάρτι.

Τράπεζα της Αγγλίας: Εχει δεσμευτεί για τον εορτασμό των Χριστουγέν­νων στις 25 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα ισχύουν καμιά δεκαριά παράγοντες. Εχει δημοσιεύσε­ι μελέτη 24 χιλιάδων σελίδων όπου αναλύονται οι παράγοντες.

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Στη διάρκεια των περασμένων 20 χρόνων οι Ιάπωνες κεντρικοί τραπεζίτες έλεγαν στους πάντες ότι ο Αϊ Βασίλης δεν υπάρχει και ότι τα Χριστούγεν­να είναι χάσιμο χρόνου. Τώρα έχουν αλλάξει γνώμη, αλλά κανείς δεν τους εμπιστεύετ­αι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece