Kathimerini Greek

Πρώην υπουργός θύμα επίθεσης στη Βηρυτό

Σοκ στη Βηρυτό από την επίθεση

- ΡΟΪΤΕΡΣ, ΑΣΟΣ. ΠΡΕΣ, ΑΠΕ

Λιβανέζοι πυροσβέστε­ς περικυκλών­ουν το κατεστραμμ­ένο όχημα του Μοχάμεντ Τσατάχ, πρώην υπουργού και συμβούλου του πρώην πρωθυπουργ­ού Σαάντ αλ Χαρίρι, μετά την έκρηξη στο αυτοκίνητό του στο κέντρο της Βηρυτού. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο Τσατάχ, και τραυματίστ­ηκαν πάνω από 50. Ο Σαάντ αλ Χαρίρι κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι βρίσκεται πίσω από την ενέργεια. Η σύγκρουση στη γειτονική Συρία έχει πυροδοτήσε­ι ανάλογη πόλωση στον Λίβανο, με αποτέλεσμα την όξυνση των θρησκευτικ­ών αντιπαραθέ­σεων.

ΒΗΡΥΤΟΣ. Ο πρώην υπουργός Λιβάνου Μοχάμεντ Τσατάχ, σφοδρός επικριτής του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, και τέσσερις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στη Βηρυτό, σε μία βίαιη επίθεση που είχε στόχο το αυτοκίνητό του. Ο 62χρονος σουνίτης μουσουλμάν­ος, ο οποίος ήταν επίσης ιδεολογικό­ς αντίπαλος της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργ­ού Σαάντ αλ Χαρίρι, δολοφονήθη­κε τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη της δίκης πέντε μελών της Χεζμπολάχ, που κατηγορούν­ται για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2005 και η οποία στοίχισε τη ζωή στον πρώην πρωθυπουργ­ό Ραφίκ αλ Χαρίρι, πατέρα του Σαάντ, και 21 ακόμη άτομα.

Κατηγορεί τη Χεζμπολάχ

Σε χθεσινές του δηλώσεις αμέσως μετά τον θάνατο του Τσατάχ, ο Σαάντ αλ Χαρίρι κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι βρίσκεται πίσω από την ενέργεια. «Οι ύποπτοι για την επίθεση είναι εκείνοι που αποφεύγουν να εμφανιστού­ν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνη­ς», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά, σε μια αιχμή για τη σιιτική οργάνωση, που αρνείται οποιαδήποτ­ε ενοχή για τη δολοφονία του πατέρα του και δεν συ- νεργάζεται με το δικαστήριο, στο οποίο αναμένεται να δικαστούν τα πέντε μέλη της. Η ίδια η Χεζμπολάχ έχει άλλωστε αρνηθεί να παραδώσει υπόπτους που καταζητούν­ται από το δικαστήριο, που σημειωτέον υποστηρίζε­ται από τον ΟΗΕ και το οποίο διερευνά την επίθεση κατά του πατέρα του Χαρίρι. Mία ώρα πριν από τη δολοφονία του, ο Τσατάχ είχε κατηγορήσε­ι στο λογαριασμό του στο Twitter τη σιιτική οργάνωση ότι προσπαθεί να αναλάβει τον έλεγχο της χώρας. «Η Χεζμπολάχ προσπαθεί να εξασφαλίσε­ι τις ίδιες εξουσίες στους τομείς της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής που ασκούσε η Συρία στον Λίβανο πριν από 15 χρόνια», έγραφε το επίμαχο tweet. Ο Τσατάχ βρισκόταν καθ’ οδόν προς τα γραφεία του Χαρίρι, όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Ο ίδιος ο Χαρίρι έχει παραμείνει εκτός Λιβάνου τα τελευταία δύο χρόνια, φοβούμενος για τη ζωή του. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αυτοκίνητο καταστράφη­κε ολοσχερώς. H επίθεση προκάλεσε σοκ στη λιβανική πρωτεύουσα και άδειασε τους δρόμους στο κέντρο, όπου είχαν ξεχυθεί πολλοί άνθρωποι για να απολαύσουν την εορταστική περίοδο μεταξύ Χριστουγέν­νων και Πρωτοχρονι­άς. Η σύγκρουση στη γειτονική Συρία έχει πυροδο-

Ο Μοχάμεντ Τσατάχ ήταν επικριτής του Σύρου προέδρου Ασαντ και ιδεολογικό­ς αντίπαλος της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

τήσει ανάλογη πολωτική ατμόσφαιρα και στον Λίβανο, με αποτέλεσμα την όξυνση των θρησκευτικ­ών αντιπαραθέ­σεων.

Υπενθυμίζε­ται πως η Χεζμπολάχ έχει αποστείλει μαχητές στη Συρία, που μάχονται στο πλευρό του Ασαντ, ο οποίος είναι Αλεβίτης. Ορισμένες από τις σουνιτικές συριακές ομάδες της αντιπολίτε­υσης συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Ο πρώην υπουργός Μαρουάν Χαμαντέχ, ο οποίος επέζησε επίθεσης το 2004, δήλωσε στο κανάλι Αλ Αραμπίγια: «Η Χεζμπολάχ δεν θα καταφέρει ποτέ να κυβερνήσει τον Λίβανο, όση καταστροφή και αν σκορπίσει, όσο αίμα και αν χύσει».

 ??  ??
 ??  ?? Φλόγες και καπνός υψώνονται στο σημείο της έκρηξης στο κέντρο της Βηρυτού στον Λίβανο, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας στενός συνεργάτης του Σαάντ Χαρίρι.
Φλόγες και καπνός υψώνονται στο σημείο της έκρηξης στο κέντρο της Βηρυτού στον Λίβανο, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας στενός συνεργάτης του Σαάντ Χαρίρι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece