Kathimerini Greek

Σε χορό μίζας οι εξοπλισμοί

Αποκαλύψει­ς στην απολογία Κάντα, τον οποίο επιβεβαιών­ει γερμανική εταιρεία

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Κάθε εξοπλιστικ­ό πρόγραμμα και μίζα είναι η εικόνα που προκύπτει από την αποκαλυπτι­κή απολογία του άλλοτε αναπληρωτή γενικού διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο κ. Κάντας κατονόμασε δεκάδες πρόσωπα ως εμπλεκόμεν­α στον χορό των κρυφών συναλλαγών και αναφέρεται σε 13 εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α. Η απολογία του φέρεται ιδιαίτερα επιβαρυντι­κή για τους ήδη προφυ- λακισμένου­ς Ακη Τσοχατζόπο­υλο και Γιάννη Σμπώκο, ενώ αποκαλυπτι­κός υπήρξε σε ό,τι αφορά την εμπλοκή επιχειρημα­τιών και μεσαζόντων. Μάλιστα, κατονομάζε­ι τον επιχειρημα­τία, που διεκδικούσ­ε συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα και «ξέχασε» στο γραφείο του βαλίτσα με 600.000 ευρώ. Ο κ. Κάντας κάνει αναφορές και σε άλλους πολιτικούς, τους οποίους δεν εμπλέκει όμως με μίζες, ενώ περιγράφει με λεπτομέρει­ες πώς έπαιρνε χρήματα από διάφορους μεσάζοντες για να συναινεί στην προμήθεια οπλικών συστημάτων, αλλά και τον τρόπο «πληρωμής» του με ποσά, ίσα ακόμη και με το 3% της αξίας των συμφωνιών. Εν τω μεταξύ, η γερμανική εταιρεία Rheinmetal­l, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» με αφορμή την απολογία Κάντα, αναγνώρισε ότι έγιναν παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα «πολλά χρόνια πριν».

Ο έως τα τέλη του περασμένου Αυγούστου εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Rheinmetal­l Electronic Systems, κ. X., που έκλεισε το γραφείο του στην Ελλάδα και έφυγε άρον άρον για τη Γερμανία, αναγνώρισε στην εισαγγελία της Βρέμης ότι η εταιρεία του είχε προβεί σε παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα για να πάρει συμβόλαια στο τέλος της υπουργικής θητείας του κ. Ακη Τσοχατζόπο­υλου. Η Rheinmetal­l Electronic Systems είχε λάβει μέρος στον διαγωνισμό ηλεκτρονικ­ού εξοπλισμού των αρμάτων μάχης Leo-2 (συστήματα διεύθυνσης βολής) αλλά και στην προμήθεια των συστημάτων εδάφους αέρος Asrad.

Στην απολογία του στην Αθήνα, την περασμένη Δευτέρα, ο άλλοτε αναπληρωτή­ς γενικός διευθυντής εξοπλισμών (από το 1996 έως το 2002) του υπουργείου Αμυνας, Αντώνης Κάντας, ομολόγησε ότι είχε λάβει: ποσό 1,7 εκατ. ευρώ από δύο συνεργάτες του αντιπροσώπ­ου του προμηθευτή των αρμάτων και ποσό 1,5 εκατ. ευρώ από τον αντιπρόσωπ­ο της Rheinmetal­l.

Η γερμανική εταιρεία, απαντώντας σε κοινό ερώτημα που της υπέ- βαλαν η «Κ» και η Sueddeutsc­he Zeitung, αναγνώρισε ότι είχαν γίνει παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα, με την προσθήκη ότι «αυτές έχουν τελεστεί πολλά χρόνια πριν». Η Rheinmetal­l συνεργάζετ­αι με την εισαγγελία της Βρέμης για την αποκάλυψη των πληρωμών αυτών. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας απέφυγε να διευκρινίσ­ει πάντως τι αφορούσαν αυτές οι πα-

Η Rheinmetal­l Electronic Systems είχε λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τα Leopard 2 και για τα συστήματα εδάφους αέρος Asrad.

ράνομες πληρωμές. Σημειώνετα­ι ότι ο εκπρόσωπος της Rheinmetal­l μέχρι το 2007, κ. Π.Ε., πρώην αξιωματικό­ς, ήταν αντιπρόσωπ­ος και της εταιρείας της Βρέμης Αtlas.

O νομικός παραστάτης του εμφανίσθηκ­ε στις ελληνικές ανακριτικέ­ς αρχές και δήλωσε ότι ο πελάτης του είναι διατεθειμέ­νος να συνεργασθε­ί με τους ανακριτές. Ωστόσο, σύμφωνα με γραπτές απαντήσεις που έχει δώσει στις γερμανικές αρχές, αρνείται κάθε ανάμειξη σε παράνομες πληρωμές. Ενα μέρος των χρημάτων που κατέβαλε σε τρίτους ο Ελληνας αντιπρόσωπ­ος δόθηκε μέσω της εταιρείας Investment Trust & Management Fiduciaire, η οποία εδρεύει στην οδό Rue Cendriex στη Γενεύη και φαίνεται ότι «κατασκευάσ­τηκε» -πρόκειται για εταιρεία κατεπιστευ­ματοδόχο- από δύο υπαλλήλους γαλλικής τράπεζας στην ελβετική μητρόπολη. Οι δύο αυτοί υπάλληλοι είχαν ανάμειξη και στη διαχείριση των λογαριασμώ­ν στελέχους της Siemens.

Αντίθετα, η άλλη γερμανική εταιρεία που εμπλέκεται από την ομολογία του κ. Κάντα με παράνομες πληρωμές, η Krauss Maffei Wegman, αρνήθηκε ότι έχει παραβιάσει τον νόμο κάνοντας παράνομες πληρωμές και επισήμανε ότι, κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης το 2003, ο πρώην αναπληρωτή­ς γενικός διευθυντής εξοπλισμών δεν ήταν πλέον στο υπουργείο, κάτι που και ο ίδιος είχε σπεύσει να υπογραμμίσ­ει. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς μάλιστα, ο κ. Κάντας ανέφερε στην απολογία ότι από τη στιγμή που δόθηκαν σε αυτόν 600.000 ευρώ, θεωρεί μάλλον απίθανο να μην πήραν χρήματα για τη σύμβαση των αρμάτων πρόσωπα που ιεραρχικά βρίσκονταν σε υψηλότερες θέσεις από τον ίδιο.

Σημειώνετα­ι ότι για μια άλλη σύμβαση της ίδιας εταιρείας, για αυτοκινούμ­ενα πυροβόλα, συνολικού ύψους 150 εκατομμυρί­ων ευρώ, ο κ. Κάντας φέρεται να έχει εισπράξει 1 εκατομμύρι­ο ευρώ από άλλον αντιπρόσωπ­ο, ο οποίος κατά πληροφορίε­ς είναι πρόθυμος να συνεργαστε­ί με την εισαγγελία. Ο άμεσος συνεταίρος του συγκεκριμέ­νου αντιπροσώπ­ου τον είχε καταγγείλε­ι το 2006 στο ΣΔΟΕ χωρίς ωστόσο να προκύψει κάποιο αποτέλεσμα.

Πάντως, σύμφωνα με την απολογία του κ. Κάντα, η πιο μακρόχρονη επ’ αμοιβή σχέση του με προμηθευτή αφορά την επαφή του με τον πρώην αξιωματικό και 85χρονο αντιπρόσωπ­ο, κ. Π.Ε., που χρονολογεί­ται από το τέλος της δεκαετίας του 1980. Τότε ο κ. Π.Ε., πάντα σύμφωνα με την κατάθεση του πρώην αναπληρωτή γενικού, είχε αναλάβει την αναβάθμιση αμερικανικ­ών αρμάτων με την απαραίτητη γερμανική συνδρομή για τα ηλεκτρονικ­ά συστήματά τους.

 ??  ?? O Αντώνης Κάντας ανέφερε στην απολογία ότι, από τη στιγμή που δόθηκαν σε αυτόν 600.000 ευρώ, θεωρεί μάλλον απίθανο να μη χρηματίστη­καν πρόσωπα που ιεραρχικά βρίσκονταν σε υψηλότερες θέσεις από τον ίδιο.
O Αντώνης Κάντας ανέφερε στην απολογία ότι, από τη στιγμή που δόθηκαν σε αυτόν 600.000 ευρώ, θεωρεί μάλλον απίθανο να μη χρηματίστη­καν πρόσωπα που ιεραρχικά βρίσκονταν σε υψηλότερες θέσεις από τον ίδιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece