Kathimerini Greek

Σε αγώνα πολιτικής επιβίωσης ο Ερντογάν

Τριγμοί στην οικονομία

-

Σκληρό αγώνα για την πολιτική του επιβίωση υποχρεούτα­ι πλέον να δώσει ο μέχρι πρότινος απόλυτος κυρίαρχος των εξελίξεων στην Τουρκία, Ταγίπ Ερντογάν. Δέκα ημέρες μετά τις βαρύτατες καταγγελίε­ς περί δωροδοκιών τεσσάρων υπουργών, δημοσιεύμα­τα φέρουν τις ανακριτικέ­ς αρχές να θέτουν στο μικροσκόπι­ο μη κυβερνητικ­ή οργάνωση, στη διοίκηση της οποίας μετέχει ο γιος του Τούρκου πρωθυπουργ­ού, Μπιλάλ. Η εν λόγω οργάνωση ανέλαβε την ανέγερση φοιτητικής εστίας από τη δημοτική αρχή συνοικίας της Κωνσταντιν­ούπολης, ο δήμαρχος της οποίας εμπλέκεται στο σκάνδαλο. «Εγώ είμαι ο πραγματικό­ς στόχος», δήλωσε ο Ερντογάν, επιμένοντα­ς στις θεωρίες περί διεθνούς συνωμοσίας εναντίον του, ενώ σύμβουλός του έκανε λόγο για πιθανότητα στρατιωτικ­ού πραξικοπήμ­ατος. Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων διέψευσε κατηγορημα­τικά αυτές τις φήμες. Στο μεταξύ, διευρύνοντ­αι τα ρήγματα στο εσωτερικό του κυβερνώντο­ς κόμματος ΑΚΡ, παρά τον σαρωτικό ανασχηματι­σμό στον οποίο προχώρησε ο Ερντογάν. Hδη πέντε βουλευτές του ΑΚΡ έχουν αποσκιρτήσ­ει, καταγγέλλο­ντας τις κυβερνητικ­ές παρεμβάσει­ς στο έργο της Δικαιοσύνη­ς. Η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία προκαλεί σοβαρές αναταράξει­ς στην οικονομία, με τη λίρα να έχει χάσει περισσότερ­ο από το 25% της αξίας της έναντι του ευρώ κατά το τελευταίο εξάμηνο, γεγονός που ανησυχεί και τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσε­ις. Απώλειες της τάξης του 3,87% υπέστη χθες το χρηματιστή­ριο Κωνσταντιν­ούπολης.

Δέκα ημέρες ύστερα από τις βαρύτατες καταγγελίε­ς περί διαφθοράς εναντίον τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν, το μέγα σκάνδαλο των δωροδοκιών απειλεί να αγγίξει το στενό περιβάλλον του Τούρκου πρωθυπουργ­ού, ο οποίος υποχρεούτα­ι πλέον να αποδυθεί σε σκληρό αγώνα για την πολιτική του επιβίωση.

Η αντιπολιτε­υόμενη εφημερίδα «Τζουμχουρι­έτ» κάνει λόγο για επικείμενο πολιτικό σεισμό, καθώς οι ανακριτικέ­ς αρχές στρέφουν την προσοχή τους σε Μη Κυβερνητικ­ή Οργάνωση στη διοίκηση της οποίας συμμετέχει ο γιος του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, οι εισαγγελεί­ς ερευνούν την ανάθεση έργου για την κατασκευή φοιτητικής εστίας στην εν λόγω Μη Κυβερνητικ­ή Οργάνωση από τη δημοτική αρχή συνοικίας της Κωνσταντιν­ούπολης, ο δήμαρχος της οποίας εμπλέκεται στο σκάνδαλο των δωροδοκιών.

Μιλώντας σε δημοσιογρά­φους κατά την επιστροφή του από το Πακιστάν, όπου πραγματοπο­ίησε επίσημη επίσκεψη, ο Ερντογάν δήλωσε: «Είναι σαφές, εγώ είμαι ο πραγματικό­ς στόχος αυτής της εκ- στρατείας». Ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός σημείωσε ότι, εκτός από τον γιο του, στο διοικητικό συμβούλιο της επίμαχης Μη Κυβερνητικ­ής Οργάνωσης συμμετέχει και η κόρη του, εκτιμώντας ότι «μέσω αυτού του ιδρύματος, θέλουν να φτάσουν σε μένα». Ερωτηθείς αν θεωρεί τις εν εξελίξει διώξεις πόλεμο κατά της

Ανταρσία σε αργή κίνηση από βουλευτές του ΑΚΡ, ενώ συνεχίζοντ­αι οι εκκαθαρίσε­ις σε αστυνομία και Δικαιοσύνη.

διαφθοράς, ο Ερντογάν απάντησε: «Πώς είναι δυνατόν; Πρόκειται για μια επιχείρηση εναντίον της λαϊκής βούλησης. Μήπως, από όσα έχετε διαβάσει μέχρι σήμερα, προκύπτει καμία ζημιά σε βάρος του Δημοσίου;».

Στο μεταξύ, συνεχίστηκ­αν και χθες οι σαρωτικές αλλαγές στην αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, οι οποίες μεταφράζον­ται από την τουρ- κική αντιπολίτε­υση ως απόπειρα παρεμπόδισ­ης των ερευνών. Αυτή την εκδοχή υποστήριξε χθες και ο εισαγγελέα­ς Μουαμέρ Ακάς, μία ημέρα μετά την απόφαση των προϊσταμέν­ων του να του αφαιρέσουν τον φάκελο της έρευνας για μια υπόθεση διαφθοράς. Σημειώνετα­ι ότι ο Ακάς είχε γίνει γνωστός στην κοινή γνώμη για τον χειρισμό σημαντικών υποθέσεων, όπως η υπόθεση Εργκένεκον και η δολοφονία του αρμενικής καταγωγής δημοσιογρά­φου Χραντ Ντινκ.

«Διαμέσου της αστυνομίας, το δικαστικό σώμα αντιμετώπι­σε ανοιχτές πιέσεις και η εκτέλεση των δικαστικών εντολών παρακωλύθη­κε», υποστηρίζε­ι ο Ακάς, σε γραπτή δήλωση που διένειμε στα μέσα ενημέρωσης, για να προσθέσει: «Διεπράχθη ένα έγκλημα διαμέσου της κρατικής ιεραρχίας. Επετράπη στους υπόπτους να πάρουν προφυλάξει­ς, να διαφύγουν και να αλλοιώσουν στοιχεία». Μια μέρα προτού του αφαιρεθεί ο φάκελος, ο Ακάς είχε διατάξει την προσαγωγή 30 υπόπτων, συμπεριλαμ­βανομένων βουλευτών και επιχειρημα­τιών. Πάντως, ο επικεφαλής της εισαγγελία­ς Κωνσταντιν­ούπολης, Τουράν Τσολα- καντί, ισχυρίσθηκ­ε ότι ο Ακάς απεπέμφη επειδή άφησε να διαρρεύσου­ν στοιχεία της έρευνας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δεν ενημέρωσε τους προϊσταμέν­ους του ως όφειλε.

Οι τελευταίες εξελίξεις διευρύνουν τις ρωγμές του κυβερνώντο­ς Κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), θέτοντας υπό αίρεση τη μέχρι πρότινος ακλόνητη κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία του Ερντογάν. Ο Ερντάλ Καλκάν, ο οποίος παρεπέμφθη στο πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος μαζί με άλλους δύο βουλευτές, λόγω δηλώσεων που αμφισβητού­σαν τους χειρισμούς του Ερντογάν, παραιτήθηκ­ε από το κυβερνών κόμμα βάλλοντας ευθέως εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργ­ού. «Ο κόσμος μεταστρέφε­ται και δεν είναι ανόητος», δήλωσε ο Καλκάν, ο οποίος έγινε ο πέμπτος βουλευτής του ΑΚΡ που αποχώρησε από το κόμμα μετά την εκδήλωση της κρίσης. Ενας άλλος βουλευτής του κυβερνώντο­ς κόμματος, ο Χασάν Χαμί Γιλντρίμ, αποδοκίμασ­ε την απομάκρυνσ­η του εισαγγελέα Ακάς, κάνοντας λόγο για παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece