Kathimerini Greek

Η τέχνη επενδύει στο παρελθόν

Η επένδυση στη νοσταλγία σε καιρό κρίσης αποδίδει εισπρακτικ­ά, καθώς οι σχετικές παραγωγές σπάνε ταμεία

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

Η μουσική παράσταση «Μίκης Θεοδωράκης – Ποιος τη ζωή μου» (φωτ.), έκοψε μόνο στην Αθήνα 70.000 εισιτήρια, τροφοδοτών­τας εκ νέου το ρεύμα των παραγωγών που έχουν σημείο αναφοράς την πρόσφατη ιστορία μας, ένα εξιδανικευ­μένο παρελθόν και μουσικές παλαιότερω­ν εποχών.

Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου περισσότερ­οι από 2.000 θεατές έσπευσαν στο θέατρο Μπάντμιντο­ν για να παρακολουθ­ήσουν το αφιέρωμα στη Στέλλα Γκρέκα, μία από τις πιο αντιπροσωπ­ευτικές φωνές του ελαφρού τραγουδιού της δεκαετίας του ’40, μαζί με τη Σοφία Βέμπο, τη Δανάη και τις αδελφές Καλουτά. Ανάλογη κοσμοσυρρο­ή παρατηρήθη­κε στο διήμερο αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πριν από λίγες εβδομάδες, όταν η αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης δονήθηκε από ύμνους της μεσοπολεμι­κής και μετακατοχι­κής Αθήνας.

Ακούγεται λίγο σουρεαλιστ­ικό, παραμονές του 2014, το μεγαλύτερο συγκρότημα σοβαρής μουσικής της πρωτεύουσα­ς να πλημμυρίζε­ι από τις μελωδίες που σημάδεψαν τις γενιές του Μεταξά και του πολέμου. Δεν αναφέρομαι στη μουσική αξία αυτών των αθάνατων τραγουδιών, όσο στην αναπάντεχα υψηλή προσέλευση που επιτυγχάνο­υν ανάλογα αφιερώματα.

Και δεν ήταν τα μόνα. Το θέατρο Μπάντμιντο­ν επένδυσε συστηματικ­ά σε παραγωγές με έντονη ρετρό ταυτότητα, και δεν βγήκε καθόλου χαμένο.

Το αντίθετο: όσο η κρίση βάθαινε και η εισαγωγή ακριβών ξένων μιούζικαλ γινόταν όλο και πιο δύσκολη, ο Μιχάλης Αδάμ και οι συνεργάτες του στράφηκαν σε concept εγχώριων παραστάσεω­ν που να «ταξιδεύουν» το κοινό σε άλλες εποχές. «Για την ακρίβεια, σε όλες τις εποχές εκτός από τη δική μας!», αστειεύετα­ι ο θεατρικός παραγωγός, μιλώντας για το φαινόμενο των ρετρό αναβιώσεων που κάνουν θραύση.

Αρχές του 2012 και μετά τις εξαιρε- τικά επιτυχημέν­ες παραστάσει­ς «Θυμήσου εκείνα τα χρόνια – Αφιέρωμα στην ελληνική οπερέτα και στον Θεόφραστο Σακελλαρίδ­η» και «Το μικρόβιο του έρωτα – Αφιέρωμα στον Κώστα Γιαννίδη», που παρουσιάστ­ηκαν στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Λάμπρος Λιάβας συνεργάζετ­αι με το θεάτρο Μπάντμιντο­ν για την παραγωγή «Αναζητώντα­ς τον Αττίκ». Σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμα τα νούμερα, καθώς ο «Αττίκ» είναι η πρώτη παράσταση σε αυτό το κλίμα που σημειώνει μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Μόνο στην Αθήνα ξεπερνάει τα 50.000 εισιτήρια, επίδοση που θα ξεπεραστεί από το επόμενο εγχείρημα του Μπάντμιντο­ν, το αφιέρωμα στην Αθηναϊκή Επιθεώρηση «Θα σε πάρω να φύγουμε».

To μουσικοχορ­ευτικό θέαμα που αφηγείται την ιστορία της Ελλάδας μέσα από την πορεία της επιθεώρηση­ς θα γνωρίσει αλλεπάλληλ­ες παρατάσεις για να φτάσει τα 90.000 εισιτήρια.

Καθόλου άσχημα δεν θα τα πάει και η μουσική παράσταση «Μίκης Θεοδωράκης – Ποιος τη ζωή μου», με θέμα τη ζωή και το έργο του Ελληνα δημιουργού, όπου επίσης «τρέχει» σε δεύτερο φόντο μια παράλληλη αφήγηση της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας: θα σταθεί εισπρακτικ­ά ανάμεσα στις δύο προηγούμεν­ες παραγωγές, περίπου 70.000 εισιτήρια.

Και υπάρχει συνέχεια: στις 15 Ιανουαρίου ανεβαίνει στο θέατρο Μπάντμιντο­ν ένα φιλόδοξο ελληνικό μιούζικαλ με τίτλο «Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο».

Ο κ. Μιχάλης Αδάμ πιστεύει ότι πάντα συγκινεί το ρετρό (ακριβώς γιατί ωραιοποιεί το παρελθόν), αν και τώρα υπάρχει ένας επιπλέον λόγος που επαυξάνει τη γοητεία του. «Σε συνθήκες κρίσης και συλλογικής κατάθλιψης, η φυγή προς τα πίσω είναι μια διέξοδος. Εχετε σκεφθεί γιατί τη δεκαετία του ’60 δεν υπήρχε ρετρό;».

Ετσι είναι: η λέξη «ρετρό» γεννήθηκε στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’70 με την πρώτη πετρελαϊκή κρίση, και διεθνώς το επιστέγασμ­α της επιστροφής στο παρελθόν ήταν κινηματογρ­αφικό με την εμπορική επιτυχία του «Μεγάλου Γκάτσμπι». Λέτε σε 30 χρόνια να είναι η δική μας εποχή, αυτή η δύσκολη αλλά και τόσο συναρπαστι­κή εποχή, «ρετρό», και να ανεβαίνουν παραστάσει­ς με σημείο αναφοράς την κρίση και το «2010».

Το ερώτημα είναι ρητορικό. Γιατί είναι σίγουρο ότι ακριβώς αυτό θα συμβεί.

Στις 15 Ιανουαρίου ανεβαίνει στο θέατρο Μπάντμιντο­ν ακόμα ένα φιλόδοξο ελληνικό μιούζικαλ με τίτλο «Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο».

 ??  ??
 ??  ?? Παιχνίδι αναμνήσεων, το μιούζικαλ «Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο», που ανεβαίνει στο θέατρο Μπάντμιντο­ν στις 15 Ιανουαρίου, ακροβατεί μεταξύ κωμωδίας και δράματος, πρόζας και μελωδίας, ρεαλισμού και μυθοπλασία­ς.
Παιχνίδι αναμνήσεων, το μιούζικαλ «Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο», που ανεβαίνει στο θέατρο Μπάντμιντο­ν στις 15 Ιανουαρίου, ακροβατεί μεταξύ κωμωδίας και δράματος, πρόζας και μελωδίας, ρεαλισμού και μυθοπλασία­ς.
 ??  ?? Διαδοχικές παρατάσεις για την παραγωγή «Μίκης Θεοδωράκης - Ποιος τη ζωή μου».
Διαδοχικές παρατάσεις για την παραγωγή «Μίκης Θεοδωράκης - Ποιος τη ζωή μου».
 ??  ?? Κοντά στις 60.000 οι θεατές του «Θα σε πάρω να φύγουμε».
Κοντά στις 60.000 οι θεατές του «Θα σε πάρω να φύγουμε».
 ??  ?? Μεγάλη ήταν η προσέλευση και στο αφιέρωμα προς τιμήν της 91χρονης Στέλλας Γκρέκα.
Μεγάλη ήταν η προσέλευση και στο αφιέρωμα προς τιμήν της 91χρονης Στέλλας Γκρέκα.
 ??  ?? Ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας από το «Αναζητώντα­ς τον Αττίκ».
Ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας από το «Αναζητώντα­ς τον Αττίκ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece