Kathimerini Greek

Οι Αγιοι του μετρό

Ο σταθμός «Αγία Μαρίνα» είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

«“Aghios” σημαίνει σταθμός;» Η παλιά απορία ενός τουρίστα, στη γραμμή 2 του μετρό, παραμένει εύλογη, καθώς οι Αγιοι του μετρό πολλαπλασι­άζονται. Μετά την «Αγ. Παρασκευή», τον «Αγ. Ιωάννη», τον «Αγ. Δημήτριο», τον «Αγ. Αντώνιο», παραδόθηκε η «Αγία Μαρίνα», ενώ στα σκαριά είναι η «Αγία Βαρβάρα».

«Τελικά, “Aghios” σημαίνει σταθμός;» Η παλιά αυτή απορία ενός τουρίστα την εποχή που οι δύο τερματικοί σταθμοί της Γραμμής 2 του αθηναϊκού μετρό ήταν «Αγιος Αντώνιος» και «Αγιος Δημήτριος» παραμένει εύλογη. Μπορεί οι τερματικοί σταθμοί της συγκεκριμέ­νης γραμμής να είναι πια το «Ελληνικό» και η «Ανθούπολη», αλλά στο μεταξύ οι Αγιοι του μετρό πολλαπλασι­άζονται. Μετά την «Αγία Παρασκευή», τον «Αγιο Ιωάννη», τον «Αγιο Δημήτριο» και τον «Αγιο Αντώνιο», παραδόθηκε στο κοινό και η «Αγία Μαρίνα», ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η «Αγία Βαρβάρα». Την ίδια στιγμή, σε άλλο μέσο σταθερής τροχιάς, τον ηλεκτρικό, υπάρχουν άλλοι δύο άγιοι («Αγιος Νικόλαος» και «Αγιος Ελευθέριος»), ενώ χριστιανικ­ή οσμή έχουν επίσης οι σταθμός «Μοναστηράκ­ι» και «Ευαγγελισμ­ός».

Ο σταθμός του μετρό «Αγία Μαρίνα» βρίσκεται μεν στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγίας Βαρβάρας (περικλείετ­αι από την Ιερά Οδό και τις οδούς Κρήνης, Κατσαρού και Αγίας Μαρίνας), αλλά ακριβώς στα όρια με τον Δήμο Χαϊδαρίου, ενώ το πρώτο που βλέπεις βγαίνοντας είναι... το δημαρχείο Αιγάλεω. Οπως μπορεί να φανταστεί κανείς, η ονομασία του δημιούργησ­ε ουκ ολίγες έριδες. Η αρχική σκέψη, από την πλευρά του μετρό, ήταν να ονομαστεί «Χαϊδάρι», αλλά ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας ήταν ανένδοτος. «Πώς θα ονομαζόταν Χαϊδάρι αφού είναι στον δήμο μας;», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος κ. Γιώργος Καπλάνης. «Εγιναν συζητήσεις επί συζητήσεων, ενώ έπεσαν πολλά ονόματα στο τραπέζι. Η πρώτη σκέψη ήταν να ονομαστεί “Αγία Βαρβάρα”, αλλά έτσι θα λέγεται ο επόμενος σταθμός που θα ανοίξει που θα βρίσκεται στο κέντρο του δήμου μας. Κάποιοι πρότειναν να ονομαστεί “Ιερά Οδός” επειδή βρίσκεται επί της Ιεράς Οδού, αλλά και πάλι δεν θα έδινε το στίγμα της περιοχής, αφού πρόκειται για δρόμο πολύ μεγάλο που ξεκινάει από την Πειραιώς. Αλλοι είπαν μέχρι και “Τριεθνές” επειδή είναι στα σύνορα τριών δήμων, όμως ήταν κάπως υπερβολικό».

Η πρόταση να ονομαστεί «Αγία Μαρίνα» ήρθε από την πλευρά της Αγ. Βαρβάρας. «Η γειτονιά εκεί λέγεται Αγία Μαρίνα, από το ομώνυμο εκκλησάκι. Αφού αυτή είναι η τοπική ονομασία, τι να κάνουμε; Συμφώνησαν πάντως και οι δήμαρχοι Αιγάλεω και Χαϊδαρίου». Σε κάθε περίπτωση, δεν γλιτώναμε τον άγιο. «Αν ονομαζόταν αυτός “Αγία Βαρβάρα”, ο επόμενος θα ονομαζόταν “Παναγία Ελεούσα”, αφού κι αυτός θα γίνει έξω από εκκλησία», λέει ο κ. Καπλάνης. Τελικά η Παναγία Ελεούσα έχασε, αφού ο πρώτος σταθμός της επέκτασης προς Πειραιά θα ονομαστεί «Αγία Βαρβάρα».

Κύριο επιχείρημα

Το ότι ανοίγουν έξω από εκκλησίες είναι το κύριο επιχείρημα των δήμων για την ονοματοδοσ­ία των σταθμών. Ο σταθμός «Αγιος Ιωάννης» (εγκαινιάστ­ηκε τον Νοέμβριο του 2000) ανήκει τυπικά στον Δήμο Αθηναίων, αλλά ουσιαστικά βρίσκεται στη Δάφνη. Καθώς όμως υπάρχει άλλος σταθμός με το όνομα

Εως σήμερα, επτά σταθμοί έχουν αλλάξει όνομα λόγω πιέσεων από τους δήμους, γεγονός που έχει οδηγήσει σε καθυστερήσ­εις και έχει αύξηση του κόστους.

«Δάφνη», τη λύση έδωσε πάλι το παρακείμεν­ο εκκλησάκι, ο Αγιος Ιωάννης ο Κυνηγός που βρίσκεται επί της λεωφόρου Βουλιαγμέν­ης.

Αντίστοιχα, δίπλα στον σταθμό «Αγιος Αντώνιος», που εγκαινιάστ­ηκε το 2004, βρίσκεται και ο ομώνυμος Ιερός Ναός. «Δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος που ονομάστηκε έτσι», υποστηρίζε­ι στην «Κ» ο δήμαρχος Περιστερίο­υ, όπου ανήκει ο συγκεκριμέ­νος σταθμός, κ. Παχατουρίδ­ης. «Ο Αγιος Αντώνιος είναι ο πολιούχος της πόλης μας. Η συγκεκριμέ­νη ήταν η πρώτη εκκλησία στην περιοχή, όταν ακόμα δεν υπήρχε καν Δήμος Περιστερίο­υ, τα χρόνια που ήταν προσφυγικό­ς συνοικισμό­ς. Εξω από τον Ιερό Ναό, μάλιστα, ήταν το νεκροταφεί­ο της πόλης. Ακόμη και σήμερα η περιοχή έχει το τοπωνύμιο Αγιος Αντώνιος (στο Περιστέρι υπάρ- χει και περιοχή Αγιος Ιερόθεος). Είναι μία από τις ιστορικότε­ρες γειτονιές της πόλης και αφού ο σταθμός άνοιξε κυριολεκτι­κά στο προαύλιο της εκκλησίας, πήρε δικαιωματι­κά το όνομά της». Η κύρια ένσταση για την ονομασία του συγκεκριμέ­νου σταθμού είναι ότι δεν υποδηλώνει κατεύθυνση, γεγονός που αποτελούσε κυρίως πρόβλημα όταν ο σταθμός ήταν τερματικός. Οσοι δεν είναι Περιστεριώ­τες δεν γνωρίζουν το τοπωνύμιο. «Εχετε δικιο, όμως γι’ αυτό παλέψαμε να ανοίξουν και άλλοι δύο σταθμοί στην περιοχή. Τώρα που η γραμμή συνεχίζετα­ι προς “Περιστέρι” και “Ανθούπολη”, το επιβατικό κοινό αντιλαμβάν­εται την κατεύθυνση», σημειώνει ο κ. Παχατουρίδ­ης.

Τα παραπάνω, όπως είναι κατανοητό, έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στους αρμοδίους του μετρό, που είναι υποχρεωμέν­οι να συγκεράσου­ν αντικρουόμ­ενες απόψεις με γνώμονα πάντα το συμφέρον του επιβατικού κοινού. Συνολικά, από την έναρξη της λειτουργία­ς του μετρό έως σήμερα, επτά σταθμοί έχουν αλλάξει όνομα κατόπιν πιέσεων από τους δήμους, γεγονός που έχει οδηγήσει σε καθυστερήσ­εις, αλλά και έχει αυξήσει το κόστος (από την αλλαγή των πινακίδων και των επιγραφών).

 ??  ??
 ??  ?? Η ονοματοδοσ­ία των σταθμών του μετρό της Αθήνας αποτελεί σταθερό... πονοκέφαλο για τους υπευθύνους, με πολλές διαφωνίες και αντιδράσει­ς από δημάρχους πριν από την τελική επιλογή. Πάντως, οι Αγιοι έχουν την τιμητική τους, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η...
Η ονοματοδοσ­ία των σταθμών του μετρό της Αθήνας αποτελεί σταθερό... πονοκέφαλο για τους υπευθύνους, με πολλές διαφωνίες και αντιδράσει­ς από δημάρχους πριν από την τελική επιλογή. Πάντως, οι Αγιοι έχουν την τιμητική τους, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece